06 detsember 2019

"Tillukese Pimeda" operatsioon on kahe nädala pärast!"

Eile nagu lubasin, sai "Tillukese Pimeda" kiisuga, kes pr. KATRIN GAVER'I, kelle uueks perenimeks siiski vist juba ROHULAID, silmaarstil käidud. Nii vähemalt sotsiaalmeedias juba kirjutatakse.

Väga lühidalt öeldes, pole lugu sugugi nii hull kui kartsime ja ka operatsiooni maksumus ei tõuse üldse taevasse. Me lähtume alati sellest, mis on parim loomale ja sedapuhku soovitati silmamurega pöörduda Kakumäe Pet City kliinikusse dr. Andžela Lehtla poole, kes on oma töös väga pühendunud ja pädev. Et ma miskit sassi ei ajaks, siis lisan väljavõtte haigusloost:



Kodujuhend

Uues hoiupaigas 2 päeva. Kass on pime. Pöördumine ülevaatuseks seoses moodustisega paremast silmast.

Ülevaatuse tulemused ja selgitus

Mõlema silma kaasasündinud häire – puuduvad silmamunad (anoftalmia). Kass on pime. Vasaku silma konjunktiivi põletik ja osaline laukeerd sissepoole silmamuna puuduse tõttu. Parema silma konjunktiivi põletik ja osaline laukeerd sissepoole silmamuna puuduse tõttu.

Punane moodustis, mis ulatub lauavast välja on konjunktiivi pikaajalisest ärritusest tekkinud konjunktiivi koe vohamine või kasvaja (vähem tõenäoline). Moodustis veelgi suurendab laukeerdu ja põletiku. Antud silmaprobleem ei ohusta elu.

Raviplaan

Planeerime mõlema silma silmakoopa puhastamist üldanesteesias, mille käigus eemaldatakse kogu konjunktiivikudet, paremast silmast ka moodustist, eemaldatakse lauservad ning silmaava suletakse püsivalt. 

Antud protseduur hoiab ära edasist korduvat põletiku ja parandab kassi elukvaliteeti. Operatsiooni hind kuni 400 eur (ka vajadusel, moodustise uurime Laboklin laboris, et välistada võimaliku kasvajat).

Järelravi

Krae kandmine umbes 14 päeva ja valuvaigistav ravi 7 päeva. Operatsiooni võiks teha umbes 2 nädala pärast, kui kass on uues kohas kohanenud ja saanud ka parasiitide vastast tõrjet. Seni paikne põletikuvastane ravi.

Pime kass saab tuttavas kekskonnas hästi hakkama. Kohanemine võib võtta 2-3 nädalat. Nii palju kui võimalik hõlbustada kassi pääsemist toidule ja tualetti. Võimalusel pidada nt suures puuris, kus teda ei häiri teised kassid ja kogu vajalik on lähedal.

Ravi

Hoida silmade ümbrus puhtana, loputades NaCl 0,9% lahusega 2 -3 korda päevas.


Lihtne ja ei midagi hullu ega kallist! Mäletatavasti kogus pr. Gaver-Rohulaid selle Laitse kolooniast pärit kiisu operatsiooniks annetusi täpselt aasta tagasi. Kassisõbrad arvasid, et nüüd lõpuks õiglus võidutseb:

"Hurraa! Nüüd see petis ongi asitõenditega vahele võetud! Paneme vangi ja võtame loomapidamisõiguse ära!"

Päriselu on paraku midagi muud kui Ameerika film ja seal, kus algab juriidika, lõpeb terve mõistus! Esiteks foto ei tõesta kohtus, et tegu on just sellesamuse kiisuga, kuigi meie kui mittejuriidilised tainapead, teame seda täpselt.

Teiseks pole kelmuse kordapanek selline patt, mille peale politsei jooksma hakkaks. Loomakaitse Liidus olles sai üks kaebus petise peale teele pandud, aga tulemus oli NULL! Nad isegi ei viitsinud vastata, kas alustavad menetlust või mitte. Loomulikult me kirjutame selle avaldusse sisse, aga ärge väga lootke ......

Praegu saab "Tilluke PIme" kogu me tähelepanu ja esmajoones on vaja ta kehakaalu tõsta. Õnnetu hing ei saanud ju korralikult süüa, sest nägijad konkurendid pistsid ta eest kõik nahka. Arusaadav, et kassikarjas toimuvas olelusvõitluses poleks tal võimalustki pikemalt ellu jääda.

Ka pole hea kohe pärast parasiiditõrjet "noa alla" minna. Üldiselt on temaga aga kõik hästi ja aina paremaks läheb kui just mõni salakaval viirus välja ei löö. Dr. Andžela Lehtla sõnul kohanevad pimedad kassid imeliselt ning tuttavas keskonnas liikudes pole aru saadagi, et tegemist oleks mittenägeva loomaga.

"Tillukesel Pimedal" on seda lihtsam, sest ta pole valgust kunagi näinudki ning kogu ta elu alates sünnist toimub hoopis teistsuguste aistingute najal.


Aitäh kaasaelamast, -tundmast ja meie tööd toetamast!

Loomapäästegrupp MTÜ
EE437700771003183318


"tillukese Pimeda" kiisu ravi saab toetada ka meie annetustelefonile helistades:

900 1313 (5.-)
900 1414 (10.-)


Teie annetusi võtavad vastu ka:

“Urr ja Nurr” lemmikloomapoed
“Caramira” lemmikloomapoed
“Penneri lemmikloomapoed”
“Koertekeskus” Tallinnas, Sõpruse puiesteel
“Piia Vilu Väikeloomakliinik” Viljandis
“Viimsi Lemmikupesa”
“Sõle loomakliinik”
"Loomade Kiirabi Kliinik"
"Timmu Loomakliinik"