08 detsember 2019

"Uskumatu! Sõle loomakliinikus sooritati maailmas ainulaadne operatsioon!"

Pühapäeval võtame kergemalt ja see lugu ongi selle tõestuseks. Kes sind ikka kiidab kui sa seda ise ei tee ja lööngi kohe kiidulaulu lahti.

Loomadel, täpselt nagu inimestelgi juhtub mõistus teinekord väheke tõrkuma. Inimesed hakkavad purema ja klähvima, aga see on tänapäeva lääne kultuuriruumis tunnistatud juba täiesti normaalseks nähtuseks.

Loomadega on teine lugu ja nad hakkavad pahatihti ette kujutama, et on inimesed. Need on sellised raskemad juhtumid, aga mäluhäireid esineb pea kõigil ja nii loo autor kui fotol olev koer on Alzheimeri tõve ilmekamaid ohvreid.
Mis haigus see Alzheimeri tõbi siis on? Tark raamat ütleb nii:

"Esimesed sümptomid pannakse sageli ekslikult vananemise või stressi arvele. Eeldemntsuse varajased sümptomid võivad häirida keerukamaid igapäevatoiminguid. Märkimisväärseim vaevus on mälukaotus, mis ilmneb raskuses meenutada hiljuti teada saadud asju ja võimetuses omandada uut infot. Alzheimeri tõve varajases staadiumis võib olla kergeid raskusi ka tähelepanu, planeerimise, paindlikkuse ja abstraktse mõtlemisega ning semantilise mälu (tähenduste ning mõistetevaheliste suhete mälu) halvenemist."


Iga koolilaps teab, et tänapäeval saab mälu juurde osta, aga ajuarstid va kobakäpad pole julgenud seda üsna lihtsat operatsiooni ilmselt puhtast mugavusest ette võtta. Mina pole mugav ja laisk! Sõle loomakliiniku arstid dr. Kesner ja dr. Sõstra ka mitte ning sestap käärisime käised üles ja tegime maailmas ainulaadse ajuoperatsiooniga algust. 

Tagasihoidlikult pean tõe huvides mainima, et eelmainitud loomaarstidel polnud piisavat kvalifikatsiooni ja sestap nad assisteerisid mind. Patsient Muri (nimi muudetud, õige nimi autorile teada) põdes Alzheimeri tõve kõige raskemat vormi ning osa tema ajust oli liiminuusutamise tagajärjel juba ka kärbunud.

Järelikult on vaja see osa ajust välja vahetada ja sellest saab isegi võhik aru. Kuna koeraajusid täna veel ei müüda, siis soetasin Balti jaama turult kaheksa kanaaju, mis vastasid täpselt selle piirkonna suurusele, mis Muril vahetust vajas. 

Ei olnud üldse keeruline tegelikult, aga vaatamata sellele kestis maailmas esmakordselt teostatud unikaalne operatsioon tervelt kuusteist tundi. Mälu panime ka Murile juurde ning sedapuhku kasutasime DDR4 mälu, mille taktsagedus algab 1600 MHz ja lõpeb 4600 MHz juures. Kõik laabus ja patisent Muri tunneb end täiesti hästi. Väikesed kõrvalnähud Muri perenaise Anne (nimi muudetud, õige nimi autorile teada) sõnul siiski on. 

Muri nimelt ronib öösel õrrele magama ja hommikul kireb, mis aga ei tähenda seda, et minu targal juhtimisel sooritatud ajuoperatsioon oleks sooritatud mitteprofessionaalselt vaid seda, et tõenäiliselt müüdi turul koos kanaajudega ka kukeajusid, mis on teatavasti keelatud. Juba homme teen VTA-le kaebuse, sest kukeajude tarbimine muudab inimese DNA-d ning selle tarbimine on rangelt keelatud. Las uurivad ja karistavad!

"Kui te aju opereerisite, siis miks Muril vest seljas on?", tahab tähelepanelik loomasõber teada.

Kohe seletan ja paigaldasime Murile Volkswagen Golfilt pärit katalüsaatori jäme- ja peensoole vahele. Lisaks muutsime seedetrakti töötsüklit, mille tagajärjel hakkas tubli koer metaani asemel tootma hoopis kõrgekvaliteedilist hapnikku. Olgu see siis meiepoolne panus keskkonna päästmisele ja inimkonna hüvanguks.

Uudis revolutsioonilisest ajuoperatsioonist ja seedetrakti töö ümberkorraldamisest levis teadus-, meditsiini- ja veterinaaria ringkondades kulutulena ja veel reede õhtul tõi kuller tähitud kirja, milles teatati, et oleme üles seatud Nobeli preemia laureaatide nimekirja. Tagasihoidlike ja jõukate inimestena loobusime sellest koheselt. Kuidagi piinlik oli ja see pole sugugi valehäbi!

"Tahan ka, tahan ka!", karjuvad tuhanded lugejad, kel mälu kehv või puuks liiga vänge.

Kannatage sõbrad, aga enne masspaigaldust inimestele opereeritakse need hädavajalikud komponendid mulle. Seejärel on juba teie kord ja veel üks hea uudis - Haigekassa on nõus kõik kulud katma. Ohutus eelkõige. Teie ohutus eelkõige kallid sõbrad!

"Kurat! See oli nüüd küll mingi jama!", kahtlustavad skeptikud ja niisama kadedad tüübid.

Võib-olla, aga seda enam tõestab see pühapäevane kirjutis, et vajan üht väga korralikku ajuoperatsooni, sest tabletid enam ei aita ..........