04 detsember 2019

"Aitäh sulle piirkonnapolitseinik Aile Kask!

Riigiametnikud, nende seas politseinikud on taolised tegelased, kes reeglina oma nime afišeerima ei kipu. Tegelikult nad ei tohigi seda lausa teha. Sestap jäi teenimatult tahaplaanile KATRIN GAVERI JA EESTI KASSISÕPRADE KOGUKOND MTÜ käest kasside päästmisele alguse pannud Aile Kask, kes tegi rohkem kui politseiniku ametijuhend ette näeb. Tänaseks olen suutnud temalt heakskiidu välja lunida ning sestap tohin ka nime avaldada.

Lugu algas nii, et Aile nagu ka paljud teised heausksed inimesed, pöördus KATRIN GAVERI JA EESTI KASSISÕPRADE KOGUKOND MTÜ poole abipalvega, et neljale kiisupojale hoiukodu leida. Veenva ja ladusa jutuga EESTI KASSISÕPRADE KOGUKOND MTÜ juht KATRIN GAVER oli lahkesti nõus. 

Kuna taolisi kergeuskseid on palju, siis andke mulle andeks veidi teistsugune lauseehitus, milles kordan ja kordan ja kordama jäängi KATRIN GAVERI nime, et see lõpuks ka rahvale petise ja kasside piinajana kinnistuks. 

Niisiis sai Katrin Gaver enda hoole alla kassipojad, aga Ailet jäi asi vaevama. Ta uuris naise tausta ning kahtlused aina kuhjusid. Lõpuks soovis Aile oma kassipoegi tagasi. Lihtne see polnud, sest KATRIN GAVER pole mingi loovutaja tüüp. Aile jäi endale aga kindlaks ja sai kassilapsed kätte. KATRIN GAVER süüdistas talle omaselt politseiametnikku sajas surmapatus ja vorpinud valmis ka muljetavaldava kaebuse. Nii temalik! Hull mutt!

Kuna algselt polnud omaniku nõusolekut, siis majja sisse ei pääsetud. Akendest vaadates seal rohkem loomi polnud. Saue valla korraldusel püüti kinni hoovis tuianud viis hiirekuningat. Võibolla oli neid kuus, aga pead ei või anda. 

"Tulisemad loomakaitsjad" nõudsid kaugelt-kaugelt keset ööd Facebooki vahendusel ukse maha lõhkumist ja majja sisenemist:

"Valner ei tee midagi! Valner on vana idikas ja lobamokk, kes jätab kassid surema!" , avaldati messengeris survet. Jätan täna veel nime nimetamata, aga see ei ole väärikas käitumine ega ka aus minu suhtes. Õnneks hoidis kaine mõistus Aile emotsioonid vaos, sest seadusevastast omaloomingut ta endale lubada ei saa ega taha.

"Ajame asju ikka õieti. Ja kui ajamegi valesti, siis ka seda tuleb teha õieti!", ütleb mu kodukootud isiklik tarkusetera.


Järgmisel päeval oli omanik kohal ja tema lahkel loal kammisime kogu elamise läbi. Kasse polnud ja millimeeter oli puudu, et nad oleks leidmata jäänudki, sest keldriluuk ei jäänud teps mitte kohe silma. Lõppu te juba teate ning keldrist vastuvaatav pilt ja hais sobiksid ilmselt paremini mõnda verisesse õudusfilmi kui kasside hoiukodusse.

Veidi matemaatikat ka:
  • Aile Kask sai kätte oma neli kassipoega ja leidis neile ise uued kodud
  • Pühapäeval toimetas Katrin Gaver ära neli kassipoega koos emaga
  • Esmaspäeval püüti 5 (+1?) kassi ja viidi Loomade Hoiupaika.
  • Teisipäeval leidis Loomapäästegrupp majast 20 kassi, kes viidi loomaarsti juurde ja seejärel hoiukodudesse.
  • Omaniku väitel on majas veel 1 kass, keda aga LPG vabatahtlik ka õhtul ei leidnud. Keldriluugi jätsime lahti, söök-jook sai loomale jäetud. Naabrimees Jüri sõnul võis majaomanik Anne näha ka tema halli kiisut. Kontrollime üle.
Seega kasside koguarv enne päästeoperatsiooni oli vähemalt 34 või 35 kassi. Ärge pange pahaks, aga keset aktsiooni on muudki teha kui arvutada ja sestap saabki lõplik kogus selgeks alles loomaarsti juures. Loomapäästegrupp toimetas kiisud hoiukodudesse järgnevalt:

Pärnusse - 4
Paidesse - 2
Haiba - 2
Raplamaale - 5
Lääne-Virusse - 4
Tallinn - 3

Koju jõudsin alles kahe paiku öösel ja nüüd hakkan e-kirju üle vaatama. Ilmselt osad kiisud lähevad tagasi inimestele, kes nad heauskselt KATRIN GAVERILE JA EESTI KASSISÕPRADE KOGUKOND MTÜ-le loovutasid. Et vähendada praeguste hoiukodude koormust, jagame loomi ühe- või paarikaupa teistesse hoiukodudesse edasi. 

Kõigepealt anname kiisudele aga aega toibumiseks ja siis hakkab ravi pihta, sest hingamisteede viirusnakkus ja kõrvalest tahavad kõrgendatud tähelepanu, sise- ja välisparasiidid aga hävitamist. Pime kiisu vajab aga erakorralist abi. Loodetavasti saan numbri arstile juba homseks.

Kõik kassid said eile passid ja kiibid. Mõned loomad olid juba kiibitud ja kastreeritud KATRIN GAVERI JA EESTI KASSISÕPRADE KOGUKOND MTÜ poolt, aga täpset arvu ei oska veel öelda ega hakka ka kohe kliinikusse jooksma, et kontrollida.


"Peale seda "Kuuuurija" lugu ja muid meediakajastusi on inimesed väga skeptiliseks muutunud ja annetusi tuleb ikka kordades vähem. See teeb hingega aitajate jaoks abistamise ikka väga keeruliseks. Üks tõrvatilk võib lootusetult ära rikkuda meepoti sisu. Kas VTA ometi ei saaks midagi ette võtta, et see kõnealune peldik kinni pandaks? Loomadest on nii kahju."


"Tõde tõuseb ja vale vajub!", ütleb rahvatarkus ning seekord läkski nii. Et asi just niimoodi lõppes, tuleb aga tänada piirkonnapolitseinik Aile Kask'e, sest just tema järjekindlusest sai KATRIN GAVERILE JA EESTI KASSISÕPRADE KOGUKOND MTÜ-le kirstunael! 

Suur aitäh selle eest nii Loomapäästegrupi kui enda poolt! Kui kõik riigiametnikud nii südamega oma tööd teeksid, siis oleks Eesti üks paganama vahva ja tore paik! Ka Kellile ja "Postimehelele" ning Katsile ja "Kuuuurijale" tänud seda kasside päästeoperatsiooni kajastamist. Ei saa ega tohi taoliseid petulugusid maha vaikida, olgugi, et nad on esmapilgul seotud ju kõigest tühipaljaste loomadega! Lõpetan selle loo hommikul saabunud Raplamaa hoiukodu kirjaga:

"Hais on talumatu! Siia pole mitte kunagi toodud nii halvasti haisevaid kasse ja mul on olnud ikka igasuguseid. Küll sina juba tead! Need kaks, kes puuris, on juba täiega sõpsid. Said süüa ja see, kel silm probleemne, müriseb juba nurruda ja tahab lõputult paisid ning puurist välja. Kolm punast kardavad mind aga hullult ja ei söö veel. Ainult pissil käiavad väga hoolega. Küll nad varsti kohanevad!"