27 detsember 2019

"Jõulukingiks elu - kassipoeg Ella lugu"

"Eutaneerida mitte ravima hakata!", on muudetud kujul üks vana ütelus, millest ELU sõltub vaid sellest, kuhu koma panna. Jah, just selle komapanekuga on kõik organisatsioonid jännis kui asi puuudutab laastavat parvo-viirust.

See raibe võib maha murda kõik su loomad, sealhulgas kodused lemmikud. Selle tõpra välja ravimine on sigakallis ja pruugi teps mitte õnnestuda. Selle lurjusega võitlemine nõuab tüütuid ettevaatusabinõusid, sest ainult korralik karantiin on edu garantiiks.

  • Kuhu panna koma - inimestel on nagunii kogu raha kinkide ja söögi peale pandud ning annetusteks enam ei jagu?
  • Kuhu panna koma, sest kaks kiisut on juba surnud ja ilmselt lähevad need viis ka järgi!
  • Viie kiisuhakatise ravi maksab umbes 5000 eurot nädalas! Kuhu kohta see kuradi koma küll panna? 
Need olid mu küsimused jõulupühade eel. Kaine mõistus ja ratsionaalne mõtlemine tüürivad eutanaasia suunas. No ei ole raha! No ei pane teisi loomi ohtu! Kasse on niigi palju ja kodusid ei jagu! Eutanaasia! Loomulikult eutanaasia!

Õnneks või kahjuks pole me Loomapäästegrupis väga ratsionaalsed tüübid. Lisaks andsid nelja kiisupoja analüüsid parvo suhtes ka negatiivse vastuse. Imede ime ja haige oli vaid üks loom. 


"Proovime! Loomulikult proovime ja anname võimaluse. Edasine on juba tema enda teha. Sitta see raha ja küll me kuidagi ikka hakkame saame kui enam kuidagi hakkama ei saa!"

Kiisuke ei teadnud sellest kõigest midagi ja tundis vaid viletsat enesetunnet kui nuttev Agnes Lillemets pärast südaööd Lääne-Virust Tallinna sõidu ette võttis ja hingevaakuva karvakera Loomade Kiirabi Kliinikusse toimetas.

See oli ka Agnese jaoks šokk, sest haigete loomadega polnud ta varasemalt kokku puutunud. Lisaks sai ka ta mehel villand, et naine kõik hädalised rajakad koju veab. Jama kui palju, aga see kõik käib selle va loomade päästmisega kaasas.

"Ta on parim kass üldse! Ta on kõige nunnum! Ta on meie kõigi südamed võitnud!", lausus kliiniku assistent Karin Krutob kui kassikesele pärast nädal kestnud ravi eile järele läksin. "Oi, kus tahaks endale võtta, aga meil kõigil ju juba loomad kodus olemas!"

Kõik nad on nunnud ja armsad, aga see tegelane on tõesti kuidagi veidike rohkem nunnum. Kui teda Järvamaale Siim Elmiku juurde hoiukodusse toimetasin, siis toppis muudkui käpakest läbi puurivõre justkui mind mängima kutsudes. No on armas loom! Midagi pole öelda!

Ellaks ristitud kiisu arve oli millimeeter alla tonni ehk 842.65. Ma ei hakka raha nuruma, sest seda pole teil pärast pühi niigi. Kui keegi soovib, leiab konto andmed ka me kodulehelt ja ilmselt on annetusnumbrid loomasõpradele juba ka pähe kulunud.

Kodu otsin talle aga küll. Eelistame sellist inimest, kel teisi kasse pole. Ei hakka riskima, sest Ella nimelt võib nädalake-paar veel nakkusohtlik olla. Ka antibiotsi peab ta veel saama. Aga me ei kiirusta ja viime ravi vajadusel ka lõpuni.

Ella tõestas, et tahab elada ja tal läks paremini kui kahel liigikaaslasel. Inimene oli ja on talle selles võitluses abiks ning pole üldse oluline kas see on mõistlik tegevus või mitte. Inimene teeb palju asju südame, mitte mõistuse häält kuulates ja jummel tänatud, et nii on! Palja mõistusega me kaugele e
i jõuaks.

Ella sai jõulukingiks elu ja seda elu imekinki ta ise hinnata ehk ei oskagi. Päris kindlasti oskab ta hinnata aga armastavat peret. Mine sa tea, äkki Ella-plika ongi saatuse soosik ja ta saab veel vana aasta sees päris oma koju, päris oma inimese juurde. See oleks küll tore!

Aitäh Loomade Kiirabi Kliinik. Aitäh Loomapäästegrupi toetajad! Aitäh Agnes ja ära pane pahaks, et alguses üsna kahtlev ja tõre olin - te ajate mu lihtsalt hulluks oma loomakarjaga ja võtate ööune, sest maailmas pole nii palju raha olemas kui te suudate ära kulutada! Rahu ainult rahu ja oleme sõbrad ikka edasi! Ka seesugune pinge ja kemplemine käib tegelikult loomapääste juurde.

Katame lauad - surmale sendi võlgu olnud Ella päästmine on seda väärt! No on tore kass! Teised kiisud on ka, aga sedapuhku on lugu Ellast - kõige nunnumast ja hellust otsivamast kiisust, kes siia ilma üleüldse sündinud on!