16 august 2020

"Žoriku kuju tuleb Arsenali keskuse ette"

Rahvas on oma sõna öelnud ja täna keskööl läks Žoriku skulptuuri ja asukoha hääletus lukku. Eriti hea meel on selle üle, et tulemus ühtis ka minu arvamusega - 528 inimest olid samuti seda meelt, et veidi räsitud välimusega ehk Žorikut päriselt meenutav kutsa kujuke võiks olla Arsenali keskuse ees. 

Kalamaja pargi ette soovis Žorikut 406 inimest ehk 43% Arsenali 57 vastu. Võibolla ongi hästi, sest seesamune park oli enne ju surnuaed ja ehk polegi "loomaskulptuur" seal ees kõige sobilikum monument? Isiklik arvamus, mitte absoluutne tõde.

Loomapäästegrupi Facebooki lehel nägi postitust 11 202 inimest, aga oma hääle andsid vaid 934. Ilmselt see teema väga ei koti, mida näitab ka annetuste laekumine - 40 inimest on legendaarse koera kivisse raiumise tarbeks annetanud 729 eurot.

Väljakutsed mulle aga meeldivad ja nigela toetuse kiuste tahaksin Žorikule päris tema enda monumendi püsti saada veel selle aasta sees. Nõme iseloom. Nõus. Võib-olla hüppan üle oma varju, aga vähemalt üritan. Isegi kui sel aastal põrun, siis järgmisel saame selle vast ikka püsti.

Aju hakkas täiega tööle ja silmates Arsenali keskuse ees olevat niitmata räämas linnamaalappi, avastasin end mõtteis juba parki koos purskkaevu, pinkide ja teiste loomakujukestega kujundmaas. See on muidugist juba suurem ja aastatepikkune projekt, mille linnajuhtidele välja pakun. Lõpetame aga unistamise ja räägime asjast. 


Kalamaja ja Sitsi asumite inimeste südameisse pugenud Žorikut hakkab kivisse raiuma või õigemini palju vastupidavamasse betooni valama Kain Rezev Skulptuurikoda OÜ-st. Käisin tal Kuivajõe külas asuvas ateljees juba valmisolevaid loomakujusid takseerimas ning mees oskab asja küll. Panen neist siia mõned ka vaatamiseks üles, et te ka ise veenduda saaksite. Žorikuga lubas Kain veel sellise triki teha, et isegi valge-mustaga laigud jäävad kivile kenasti näha. Elame-näeme! Lisaks jäävad vormid alles ja kuju saab igal ajahetkel kas uuendada või parandada. See on samuti kõva pluss.


Postament tuleb madalam ja tagasihoidlikum, sest eelmine oli liiga pühalik ja meenutas mulle vägisi kunagise NLKP pleenumi kaunistusi või Nõukogude Armee kasarmus olevat punanurka. Žorik pole kangelane, kes tõi põlevast majast lapsi välja vaid tavaline kutsa, kes valis lindprii elu ja sai sellega heade inimeste toel ka kenasti hakkama. Olgu ka siis tema skulptuur selline kodukootud, armas ja veidi isegi rohmakas kui soovite.  Ta passis alatihti Arsenali keskuse ukse ees lillepeenras ja oma vaimusilmas näen ka temale pühendatud kivikuju just sealsamas ukse ees veel aastakümneid inimesi poodi saatmas ja väljujaid tagasi kutsumas. Armas. Vähemalt minu arust.


Kai Reinfeldt'iga Arsenali keskusest istume juba nädala alguses maha ja hakkame konkreetsemat plaani ning ajakava paika sättima. Kain Rezev lubas olemasolevate kujude najal mulle puust ja punaselt proportsioonid ette näidata, sest mul kunstikaugel inimesel pole ju ettekujutusvõimet ning pean seetõttu kõike käega katsuma ning oma silmaga nägema enne kui jah sõna julgen öelda. Arsenali keskus lubas tuge. Rääkisin telefonis ka Tallinna Keskkonnameti peaspetsialisti Hellika Landsmanniga ning vähemalt moraalne tugi on olemas ka linnasakste poolt. 


Loomapäästegrupp annab oma osa, aga me ei raiska raviraha vaid punnitame mööda laatasid, et skulptuuri jaoks eraldi annetusi koguda. Vladimir Vlassov Põhja-Tallinna linnaosavalitsusest kutsus meid lausa 29.augustil "Koplifestile", et saaksime ideed tutvustada ja annetusi koguda. Suured tänud kutsumast ja kohal me oleme. Ehk juba homme hommikul tasub neil inimestel, kes vene keelt mõistavad, kuulata Raadio 4, sest veetlev Julia Lukašenkina kutsus mind just selle teemaga seoses inetekat andma. Ärga pange mu kehva keeleoskust tähele, sest ega see mo ravimatut lobisemishimu vähenda - räägin kõvasti, palju ja valesti.


Ei mina, ei Loomapäästegrupp ega ka Arsenali keskus taha pärast skulptuuri valmimist vastu rinda taguda, et "mina tegin, mina tegin" vaid oleme algusest saati lootnud, et sellest saab kogukonda ühendav projekt, sest Žorik ju kogu Kalamaja ja Sitsi kandi rahva oma oligi. Sestap korjab Loomapäästegrupp annetusi edasi, et kõik inimesed, kel see koerake meeles mõlgub või temaga trehvasid, saaksid selles ainulaadses ettevõtmises kaasa lüüa ja, et neil oleks vanuigi hea koos lastelastega Žoriku kuju ees uhkeldada, et ka tema antud euro-paar tegid selle esmapilgul lausa võimatu ja jabura projekti võimalikuks.

Loomapäästegrupp MTÜ
EE437700771003183318
Selgitus: Zoriku mälestusmärk