25 august 2020

"Hakkab looma - Žoriku skulptuur võtab selgemaid kontuure"

Edeneb-edeneb ja umbes taoline see Žorikule, aga kaude kõikidele tänavaloomadele pühendatud skulptuur tuleb. Panime eile meistritega asjad paika. Tõstsime ja proovisime erinevaid variante ning jäime pidama taolisel lahendusel.

Postament tuleb sama, mis fotol ehk tagasihoidlikum ja võtan ühe valmisolevatest. Odavam ka. Muide, ka tööraha ei võeta - see on Kuivajõel asuva Skulptuurikoda OÜ panus sellesse heategevuslikku projekti. Teeme tumedama, mitte helehalli - praktilisem ja pole vaja iga aasta küürimas käia. Ei teinud kohe ka maapinnalt algavat kuju, sest nagunii hakatakse turnima ja siis hakkab sivem lagunema.

Nn jalgealuse osa tuleb laiem, sest püüame tabada Žoriku sellist vähe küürus olemist ja küljele vaatamist ning see ei mahuks olemasolevale ära. Vähemalt saate proportsioonidest aimu. Kuju ise tuleb vilauus ja isegi värvilaigud tahame samamoodi sättida nagu tal päriselt on. 

Algselt plaanisime postamendile paigaldada vaskplaadid Žoriku elulooga ja teisele küljele annetajate nimed. Nii ikkagi ei tee ja kogu lugulaul tuleb eraldiseisvale metallist tahvlile nagu neid ikka tehakse. Annetajate nimede lisamine on mõtlemiskoht - mõnele meeldib, teisele mitte. Skulptuur on oluline, mitte see, kes euro-paar andis. Minu arvamus, mitte absoluutne tõde.

Nagunii keegi oleks ilusama, parema, sarnasema jne jne teinud, aga see hala käib asja juurde. Vaadake inimestele pühendatud kujude avamisi ja hilisemaid vingumisi ning vaevalt, et meil paremini läheb. Keda huvitab? Loodan siiski, et skulptor Kain Rezev tabab täpselt Žoriku välimuse ja olemuse ning võimalikult paljud inimesed jäävad rahule. Kindlat kätt ja loomingulist mõttelendu! Vat seda ma täna soovin.

Seotud lood: