24 detsember 2021

"Imeloo telgitagused ehk kuidas kõik tegelikult juhtus?"

Karm öö. Päris läbi võttis. Mul umbes sama teema nagu Jõulumehel - peab kõikjal korraga olema. Tema asi on küll kuritegelikul teel läbi korstnate eravaldustesse tungida ja kuuskede all toimetada.

Mina kui pühendunud loomapäästja pean aga kõikidel Eesti lautadel silma peal hoidma. "Miks?", tahate nüüd teada. Lugu lihtne tegelikult ja paar tuhat aastat tagasi üks juut sündis laudas.

Toona tekkis ilge jama - vastsündinu röökis, mingid targad käisid kinke toomas, taevas lõid tähed särama. Loomad olid rämedas stressis ja paanikas. Lehmal jäi piim kinni ja kanad põgenesid beebi kriiskava nutu eest lausa õue, kus nad ää külmusid. Need jõhkrad asjaolud ja julm loomapiinamine salatakse muidugist maha.

Imelugudega on nii, et nood võivad ju alati uuesti korduda. Kunagi ei tea ja siis on targem juba valmis olla. Heiki on detsembrikuus igal juhul alati valmis nagu pioneer ja nii juba viimased 50 aastat jutti. Seni pole imet veel juhtunud ja vähemalt minu vahikorra ajal pole inimesed mõnes Maarjamaa lauda sõimes küll ilmavalgust näinud.

Üks jutt veel. Väidetavalt pidavat loomad-linnud tänasel ööl inimkeeli rääkima. Lora puha! Kontrollisin ja üritasin suhelda 10265 veise, 24054 lamba, 6000 sea ja ligi saja tuhande kana-kukega. Peale muu-muu, mää-mää, röhh-röhhi ja kikerikiide ei tulnud sealt miskit. Vastu hommikut trehvasin jõuluvanaga. Oli teine päris otsa lõppenud. Kurtis, et ära väsitab ja eriti vaimselt:

"Kuula ise neid pudikeelseid luuletusi, näpista põlvele kargavaid emmesid pepust, aga kõige hullem on saanist põhjapõtrade taguotsade passimine. See on ikka karm ja võtab viimase eluisu."

Rudolf, va põhjapõder solvus ja käratas vanamehele, et järgmisel aastal tassigu kinke jalgsi kui tema peps nii vastumeelt on. Ta väitis veel, et hallipäine vanake pole üldsegi mitte põdur pensionär vaid ilge loomapiinaja, kes neid aina takka sunnib, kiirust ületab ja napsusena ohjad haarab.

Kes seda oleks saanud uskuda? Mnjah, panin kõik üksikasjalikult kirja ja teatan kuhu vaja. Taat ulatas kingipaki mullegi. Vaata tõbrast või tahab altkäemaksuga suud sulgeda?! Ei lähe läbi ja mind vanat kommunisti juba ära ei osta! Ei võtnudki kinki vastu!

Rudolf oligi tegelikult ainuke loom, kes inimese keeles rääkida mõistis. Imelugu tõesti! Hallelujah! Kõik muu on aga tõsi küll nagu seegi, et nüüd hakkab valge ja soe aeg õite pisikeste sammudega taas lähemale tulema. Leelo-leelo ja hurraa-hurraa!