02 november 2021

"Vareselugu ehk käed eemale loomasõpradest!"

Elab mul siin üks vares. Võrreldes teistega vanem ja väheke suurem. Annan talle ikka hommikuti ühe viineri kahes osas. Teinekord jään hiljemaks, siis teeb kõva "kraaksu" või maandub lausa aknaplekile ja koputab vastu akent. Väga äge! 

Tüüp on juba selgeks saanud, millised me välja näeme ja lendab lausa juurde kui kutsadega jalutan. Ruudi talle meeldib. Nõps väga mitte, sest see tormab kohe hooga peale. Või siis jälle ootab auto peal nagu tänagi. Lendas tänavaotsani kaasagi! Mulle igatahes meeldib.

Eelmainitud tegevus või nimetagem seda meelevaldselt linnu ja inimese vaheliseks sõpruseks, on aga Eesti riigi pealinnas rangelt keelatud. Munitsipaalpolitsei-tondid ähvardavad lausa ligi 10 tuhat eurot trahvi teha. Ühel memmel ehmatasid kõhu päris lahti - tädi toidab nimelt oravaid ja ka see on "ROHELISE PEALINNA" korravalvurite salga arust keelatud tegevus!

Mnjah, Stromkal käib pesuehtne sõda - saluuti lastakse ööpäevaringselt, kuigi öörahu algab 23.00. Kohalik rahvas on päris kuri, aga abi ei tule kusagilt. Kus nüüd mupokad on? Magavad kodus, sest nende akende taga on kõik vaikne. Või võtame Paljassaare, kus lõkke tegemine ja prahi mahapanek rangelt keelatud. Märgidki üleval. Pole neid karme tüüpe kusagil ja prahti tuuakse randa lausa suurte masinatega - vana mööbel ja rehvid. Nüüd sokutas mingi idikas sinna veel ka 3 telekat. Kus on linnasaksad? Mujal! Ahistavad vist linnumammisid? Õige kah ja küll minusugused tüübid selle laga ää koristavad.


Õiguskantsler andis megatrahvile rohelise tule ja see sillutab teed ka hulkuvate loomade toitmiskeelule. Üllatavalt leiab pr. Madise, et Põhiseadusega vastuolu pole? Heakorraeeskirjaga püütakse lihtsalt vältida ehitiste ja haljasalade reostust ning linnas vabalt elavate lindude ja loomade kahjustamist neile ebasobiva toidu pakkumisega, inimestega liigse harjutamisega jms.

Õiguskantsleril ei ole alust hinnata neid eesmärke ilmselgelt asjakohatuteks ja nende saavutamiseks heakorraeeskirja § 9 lõike 1 punktis 8 kehtestatud keeldu põhiseadusvastaseks. Samas eeskirjas ei ole sõnagi juttu ebasobivast toidust!!! Kordan, et sellise hoiakuga ei ole kaugel ka hulkuvate koduloomade toitmise taaskeelustamine.

Ühesõnaga kõik, kes saavad karistuse, võivad vajadusel kohtu poole pöörduda ja ise paluda normikontrolli. Varsti järgivad Tallinna eeskuju teised omavalitsused. Jeee! Surm loomadele ja lindudele! 

Loomapäästegrupi ja Eestimaa Loomakaitse Liidu seisukoht on endine - niimoodi ei tohiks keelata, trahvimisest rääkimata, aga sellest on vähe tolku. Seega oleme abiks kõikidele, kes loomade-lindude toitmise eest trahvi saavad ning viime asjad kohtusse.

Miks MUPO nii käitub? Esiteks memmedest pole vastast ja neid on lihtne kontrollida! Teiseks on kõik teised tüübid liiga ohtlikud ja võivad vastu nina anda - targem eemale hoida! Linnakassa tahab täitmist ja ameti põhifunktsioon on seda tagada. Lihtne ja loogiline!


Iga armuke tahab kunagi seaduslikuks kaasaks saada. Nii vaatab MUPO kadedalt suure venna politsei peale ja nõuab enesele õigusi juurde. Küllap antaksegi. Seejärel tahetakse juba relvi ja kiirreageerimisüksuse õigusi jne, sest inimese vajadustel ja soovidel pole otsa ega äärt. 

Õigused õigusteks, aga jääb veel moraal ja loogiline mõtlemine. Kas te kujutaksite ette, et itaallaste polizia municipale hakkaks näiteks keset Roomat tuvisid toitvaid turiste tuhandete eurodega trahvima? Ilmselt mitte! Mupo võiks trahvimist alustada aga minust. Siin loos ju patt kenasti kirjas ja üles tunnistatud. Vaatame kuidas see neil õnnestub? Isegi kohale pole vaja tulla - tehke aga copy-paste blogiloost ja saatke kohtusse. Seal mürame edasi!