02 november 2021

"Loomapäästegrupi heategevuslik Hingelinnu oksjon"

"Armsad Loomapäästeinglid!

Aitäh, et olete olemas ja muudate maailma paremaks kohaks. See, mida teete, loeb tõesti palju!

Loodan, et käsitööna betoonist valminud ja pimedas helendav "Hingelind" läheb heategevusoksjonil kaubaks ning see pisike summa on Teile abiks. Rahulikku jõuluaega ning vaid parimat uude aastasse!

Reiven Roos"


Me loodame täpselt nagu Reivengi, et tema poolt annetatud ja armastusega tehtud "Hingelind" tänasel Hingedepäeval uue omaniku leiab ning nii mõnegi vigastatud looma raviarve tasa teeb.

Hingedepäeva tähistatakse juba üle 1000 aasta. Eestlastel on kombeks käia oma kallite kalmudel. Süüdatakse küünlad ning seda ka koduakendel. Nimelt usuvad paljud, et siis oskavad siitilmast lahkunud lähedased kodutee viivuks taas üles leida ja tulevad külla. Ilus mõte. Ilus komme, mida loomasõbrad laiendavad mõistagi ka siitilmast lahkunud lemmikutele. Ka see on igati normaalne, sest elatakse ju kõik need nädalad, kuud ja aastad igapäevaselt teineteise kõrval. Mis asi on hing? Võtan siinjuures appi Berta Eesti rahvakalendri tähtpäevade andmebaasi:

"Hing on vana läänemeresoome ühissõna ja märgib elualget inimeses, loomades ja muus looduses ning on olulisemaid kujutelmi rahvausundis. Hing asub kogu kehas, kuid ka üksikutes elundites, veres, juustes ja küüntes. Hingekujutelmaga kuuluvad kokku sellised nähtused nagu vari ja hingamine ehk hingus, samuti nimi. Kõigi nende koosmõjul oli inimese hingejõud tugevam või nõrgem. Näiteks lastel oli hing nõrgem kui täiskasvanutel. Hinge sisaldavaid kehaosi, nagu juukseid, küüsi, verd, ei jäetud kunagi laokile, et nende kaudu ei saaks keegi omanikku mõjutada või haigusi saata. Näiteks laialiloobitud või õue visatud juustega seostati peavalu. Lõigatud ja mahaloobitud küüntest sai kurat või päkapikk endale nähtamatuks tegeva kübara.

Hing võis kujutluste kohaselt kehast ajutiselt (magamise, haiguse, minestuse ajal) lahkuda kas nähtamatuna või nähtavalt inimese enda, erilise hingeolendi (tuulispask, luupainaja, virmalised) või hingelooma (mesilane, liblikas) kujul. Surm tähendas hinge jäädavat kehast lahkumist ehk inimene "heitis hinge". Selle järel liikus hing kas mõnda olendisse (uuesti inimesse, looma või lindu), suundus teispoolsusesse või tegutses endise omaniku esindajana edasi elavate keskel ja käis hingedeajal kodus, liikus teatud aja ringi kodukäija või kummitusena."

Isegi Paavst Franciscus sõnas 2014 aastal oma avalikul esinemisel Vatikanis Püha Peetruse väljakul, et loomad lähevad pärast surma paradiisi ja neil on samuti hing. Püha Isa lohutas üht väikest poissi, kes oli oma koera surma tõttu väga kurb ja kinnitas, et ühel päeval kohtuvad kõik igavikus olles oma varem lahkunud lemmikloomadega. Need sõnad trööstivad vast iga loomasõpra ja loodetavasti aitab sellest oksjonist laekuv tulu nii mõnelgi loomal hinge ja eluvaimu sees hoida.

Loomapäästegrupi "Hingelinnu" heategevusliku oksjoni tingimused:
  • "Hingelinnu" alghind on 50 eurot ning arvesse lähevad need pakkumised, mis on tehtud Loomapäästegrupi Facebooki-lehe kommentaariumis
  • Pakkumise sammuks on 10.- eurot.
  • Oksjon lõppeb täna, 2.nobembril südaööl
  • Võitja kannab pakutud summa Loomapäästegrupp MTÜ kontole EE437700771003183318 selgitusega "Hingelinnu oksjon" kolme päeva jooksul. Pärast tähtaja ületamist on Loomapäästegrupil õigus eelistada võitjale eelnenud pakkumist.