19 november 2017

"Whiskey vajab taas päästmist? Kas sedapuhku peab koerakese päästma "päästjate" käest?"

Nädala alul tekitas loomasõprade seas palju pahameelt ja õõvastust Loomade Hoiupaika jõudnud toy terjer Whiskey, kelle lõualuu oli puruks löödud.

"Milline inimene küll suudab nii teha pisikesele koerale?", oldi maruvihased.

Kuuldavasti oli noor koer rännanud käest kätte ning tema viimased peremehed olla olnud narkarid ja viinaninad, kes minikoera naljaviljuks tagunudki. Taoliste sadistide vastu tuleb kindlasti teha politseile avaldus kriminaalmenetluse algatamiseks, aga ma ei tea kas varjuka rahvas viitsis sellega mässama hakata. Eestis pole vist tegelikult mõtetki, sest nagunii peksti koera ju enda elu ja tervise kaitseks ning uurija laualt see avaldus kaugemale ei jõuakski! Pollarite tegevusetuse peale saab kaevata siin riigis paraku ainult loomapeksja ise ja seda ta juba raudpoltkindlalt ei tee!

"Väikese Whiskey abistamiseks on MTÜ Loomade Hoiupaik igakülgsete annetuste eest südamest tänulik ning ootab neid arveldusarvele (selgitusse märksõna toy) või allolevatele annetustelefonidele. Annetuste abiga loodetakse katta lemmikule tehtud operatsioonikulud, taastumine, toidule ja ravimitele minevad kulud ning edasised uuringud ja arstivisiidid.", kutsus varjupaiga teenust pakkuv ühing inimesi appi.

Täiesti normaalne tegutsemisviis, sest operatsioonid on kallid ja pole ühelgi ühingul ega Eesti riigilgi sellist pappi, et need kõik kinni taguda. Selle koeraga tegeletakse ja unustasin kogu loo kuniks sain mõnede loomakliinikute poolt saadetud pöördumise:

"Tegemist võib olla pettusega!

1. Looma ravitakse hoiupaiga enda kliinikus ja küsitakse väljastpoolt toetust?!
2. See mis röntgenpildilt näha ei maksa (peaaegu) mitte midagi!
3. Lõualuu on täiesti laiali ja ravimata!
4. Röntgeni pildil ei tohi kunagi olla pildistaja käsi ega muid kehaosasid!
5. Kui selliselt opereeritakse ja ravitakse loomi, siis eksitakse rängalt mitte ainult töötervishoiu vaid ka erialase tegevuse elementaarsete nõuete ja tavade vastu. Röntgenpildi järgi võib öelda, et kes iganes seda tööd tegi, ei tea absoluutselt mida ta teeb!

Millised võiksid olla meie sammud, et selline loomapiinamine hoiupaigas lõppeks? Ootame loomakaitse liidu ettepanekuid."



Loomade Hoiupaiga kliiniku kohta on tulnud etteheiteid ka varasemalt ja süüdistusi on olnud seinast seina. Tõsi, viimase aasta jooksul pole meile ühtegi murekirju seoses nendega tulnud, aga nüüd siis selline lops! Täieliku võhikuna ei oska mina midagi selle röntgenpildi kohta öelda. Küllap on aga asi ikka hull küll, kui juba märkimisväärselt pikaajalist praktikat omavad ortopeedid oma suud lahti teevad:

"Inimesed ei saa aru, aga sinna on keeratud lihtsalt mingi kruvi sisse kuid lõualuu pole fikseeritud ja ripub niisama. 
See koer on antud pildi järgi täielik invaliid ja vajab kiiret abi ning loomakaitsjate sekkumist!"

Juba homme hommikul kohtun nende kliinikute esindajatega ja palun enesele puust ja punaselt ette teha, mille vastu Hoiupaiga kliinik eksis ning kuidas oleks õige olnud pisikest koerakest ravida. Loomulikult soovin ma näha ka koera ennast, aga varasemale kogemusele tuginedes näen ma enne silmast silma pigem elusat Jeesust Kristust, kui sealse varjupaiga asukaid. Tegelikult veel parem, kui Whiskey'le viskaks pilgu peale sõltumatu ekspert ja sellekohase ettepaneku liit kindlasti hoiupaigale ka teeb. Alles seejärel otsustan Eestimaa Loomakaitse Liidu edasised ametlikud sammud.


Meditsiin ja veterinaaria jäävad tavainimesele võõraks ning me ei pea ega saagi neid valdkondi tunda. Ometigi on nii loomade, kui ka loomaarstide eneste maine huvides, et hädalised saaksid kvalifitseeritud abi, mitte ei langeks "ei tea kus riigis välja antud kahtlast diplomit" omavate posijate küüsi. Loomulikult ma ei saa keelata teil käia hambaarstil oma autolukksepa juures, sest seal on odavam. Teie oma valik. Lemmikute tervist puudutavates küsimustes soovitan aga küll loomaarsti mitte raha järgi valida - lõppkokkuvõttes on kopkas lännu ja elukas koolnud või täitsa vigane ......

Loomaarstid pole jumalad, kes suudavad alati lemmiku elu päästa. Loomaarstid pole eksimatud ja võivad teha vigu kas kogemata või hoolimatusest. Kuidas siis käituda? Sellele on pühendatud meie kodulehel terve peatükk ja visake aga pilk peale.

Kuidas see lugu lõppeb? Kas Whiskey on elus ja ta lõualuu on korralikult kinni lapitud? Kas Loomade Hoiupaiga kliinikus töötavad käpardid või üliveterinaarid, kes on pädevad sooritama nii aju- kui ortopeedilisi operatsioone? Mida arvavad asjast Keskkonnaameti kiirgusosakonna ning Veterinaar- ja Toiduameti spetsialistid ning loomaarstide eetikanõukogu?

Loodetavasti nii need, kui teised küsimused saavad juba järgmisel nädalal vastuse ja loomulikult annan neist ka teile teada. Seniks aga püsige lainel ja mõelge ikka kaasa!


Fotod: Loomade Hoiupaik