23 november 2017

„Sügistormi ajal ärge unustage ka loomi!“

Vaatan telekat ja pilt korraga kadunud. Uurin asja, aga ei miskit. Lülin sisse-välja, kontrollin juhtmeid, aga telekas on pime nagu pilkane öö. Ajan kestad üll ja lähen õue. Säh mulle! Tuul on antenni maha paisanud! Palju õnne ja õhtul hakkan ilmselt peeru valgel igavusest kannelt tinistama, kui ka vool peaks ära minema.

Teinekord puhub vali tuul minema aga isegi inimese mõtted ja siis ei karga talle pähegi, et äkitselt on ka tema loomad õues hädas nagu mustlased mädas. 


Sestap tekkiski mõte, et tuleks neile seda meelde tuletada, sest vähemalt Harjumaal, merest 50 kilomeetrit eemal, puhub praegu ikka eriti räigelt. Suure vee ääres peaks asi veel hullem olema ja tõenäoliselt tuleb siis homme loomakaitse liidul vastav pressiteade teele panna. "Heiksi blogi" lugejatel on aga väike eelis ja nad saavad sellega tutvuda juba täna:

"Eestimaa Loomakaitse Liit 
Pressiteade
24.11.2017

„Sügistormi ajal ärge unustage ka loomi!“

Sügistormid on käes ja viimased paar päeva on Eesti üsna tugevate kagutuulte meelevallas olnud. Seoses sellega palub Eestimaa Loomakaitse Liit (ELL) loomaomanike tuulistel päevadel hoida vähemalt öisel ajal oma koerad-kassid võimalusel siseruumides. Mereäärsetel aladel elavad inimesed peaksid aga kindlasti mõtlema ka lautades elavatele põllumajandusloomadele.

Tormiiilid pole ohtlikud pelgalt inimestele vaid murduvad puud ja oksad kujutavad ohtu ka loomadele, kes võivad kartma hakata ja end territooriumilt välja murda. Kriitilise pilguga tuleks kindlasti üle vaadata loomadele ilmastikutingimuste eest kaitset pakkuvad varjualused, vältimaks puude või muude suurte esemete nendele kukkumist. Eestis kehtiva korra kohaselt peab näiteks koerakuut asetsema maapinnast kõrgemal ja olema tuule- ning veekindel.


ELL palub põllumajandusloomade pidajatel jälgida, et loomadel oleks võimalus tormi eest varjuda ning ennetada nende puude alla jäämise ohtu. Tormiga kaasneb pahatihti ka veetaseme tõus ning sestap peaksid rannikul elavad inimesed jälgima, et tõusuvesi ei ohustaks nii õues, kui lautades olevaid loomi.

„Pärnus toimunud üleujutused on inimestel veel vast meeles ja ka siis olid mõned koerad sunnitud kuudikatustele vee eest ronima. Aastaid tagasi uppusid aga Häädemeeste vallas merevee tõusu tõttu lauta suletud lambad“, ütles ELL Pärnumaa piirkonnajuht Leana Land ja palus loomaomanikel muu vara päästmise kõrval mitte unustada ka oma hoolealuseid."