29 november 2017

"Kas tillukest Whiskeyt üldse peksti?"

Toy terjer Whiskey'le elatakse tänaseni kaasa ja nii päritakse ka minult pidevalt tema kohta. Paraku pole mul selle varjuka rahvaga soojad suhted ning sestap ei tea ma sealsetest tegemistest ööd ega mütsi.

Kuulsin sellest õnnetust koerast tänu loomaarstidele, kes olid mures meedias avaldatud artikli pärast:

"Röntgenpiltidelt on näha, et temaga tegelevad isehakanud loomaarstid ja koer vajab abi!"

Eestimaa Loomakaitse Liit tegi vastava päringu ka Loomade Hoiupaigale:

"MTÜ Loomade Hoiupaik

Käesolevaga pöördub Eestimaa Loomakaitse Liit (ELL) teie poole seoses toy terjeriga Whiskey.

Nimelt on meedias avalikustatud info, mille kohaselt opereeriti MTÜ Loomade Hoiupaik kliinikus väärkoheldud toy terjerit nimega Whiskey ning koguti koera raviks annetusi. Viidatud artiklis kirjeldatu kohaselt oli Whiskey artikli avaldamise seisuga operatsioonist taastumas. Artiklile on lisatud röntgenpildid koera olukorrast.


Avaldatud artikli alusel pöördusid Eestimaa Loomakaitse Liidu poole mitmed loomaarstid, kes juhtisid tähelepanu sellele, et avalikustatud röntgenpildi järgi on Whiskey lõualuu ravimata ning rikutud on pildistamise reegleid (pildistaja käsi ega muid kehaosasid ei tohi röntgenpildil olla). Ka on loomaarstid nähtu alusel seisukohal, et Whiskey ravi kulukas ei ole. Loomaarstid asusid seisukohale, et kui röntgenpildil on opereeritud ja ravitud koer, siis on rängalt eksitud töötervishoiu ja erialase tegevuse elementaarsete nõuete ja tavade vastu. Igal juhul on eksitud röntgenpildi teostamise reeglite vastu.


Seoses eeltooduga kaalub ELL pöörduda koer Whiskey raviga (mis praeguse info põhjal liigitub koera väärkohtlemise alla) seonduvalt Eesti Loomaarstide Ühingu Aukohtu ning Veterinaar- ja Toiduameti poole. Küll aga soovime enne pöördumise tegemise otsustamist selgitusi MTÜ-lt Loomade Hoiupaik.

Palun MTÜ-l Loomade Hoiupaik selgitada järgmist:

1) Kas viidatud artiklis avaldatud röntgenpildid on tehtud MTÜ Loomade Hoiupaik kliinikus?


2) Kas viidatud artiklis avaldatud röntgenpildid on tehtud pärast MTÜ Loomade Hoiupaik kliinikus teostatud operatsiooni või enne seda?


3) Milline arst teostas koer Whiskey läbivaatuse, tegi röntgenpildid ja operatsiooni?


4) Kuidas on Whiskey tervislik olukord hetkel ning kas MTÜ Loomade Hoiupaik on nõus saatma MTÜ-le Eestimaa Loomakaitse Liit rötngenpildid Whiskey lõualuu praegusest olukorrast?

ELL ootab MTÜ Loomade Hoiupaik tagasisidet käesolevale pöördumisele hiljemalt 01.12.2017."


Vastuse laekumise tähtajani on veel paar päeva aega, aga seda ei pruugi tullagi, sest ega neid eriti koti, mis Eesti meediaruumis toimub. Seejärel ilmus meedias lugu, et Whiskey'ga on kõik korras. Tõsi, sedapuhku vaatas fotodelt vastu juba tõesti selline koer, keda oli ravinud loomaarst, kes veterinaariast ka midagi jagab. 

Kas Whiskey't üldse peksti?

Sotsiaalmeedias kiruti eelmist omanikku, sulnit naisterahvast küll litsiks, küll narkariks ja nõuti tema verd, sest ta tegeleb erootilise postitantsuga! Mõistagi olid kõik veendunud, et koera kindlasti peksti.

Võrreldes keskajaga pole inimese loomus seega muutunud ja kui toona pandi uhkemad riided selga ja mindi Raekoja platsile hukkamist või piinamist kogu perega vaatama, siis tänapäevased peade maha raiumised ning rattal neljaks kiskumised toimuvad igapäevaselt intrenetis. 

Puhas julmuse ja jõhkruse kants ning kommentaatorid näitavad oma tõelist palet ja hingesopis peituvat ihaldust vägivalla järele. Jumal tänatud, et need verehimulised sitapead võimul pole, sest siis oleksid ülekanded avalikest hukkamistest iga uudistesaate kohustuslik ja lahutamatu osa.

Lisaks rämedale vägivallale elab aga meie seas ka tohutult palju selliseid inimesi, kes soovivad teada TÕDE. Kas koera ikka peksti? Kas teda raviti õieti või piinleb ta siiamaani? 

Ühe tunnustatud loomaarsti kiri pakub kindlasti ka Sulle hea lugeja veel ühe võimaliku variandi selle paljukannatanud tillukese koera loos. Lugege läbi ja mõelge ikka kaasa, sest vähemalt mina tahan küll teada, mis tegelikult juhtus ja kus on TÕDE? Loodetavasti kehtib see ka teie kohta.

"Tere! Võibolla ei ole just tark ennast siia segada, kuid soovitan Whisky käekäigul silma peal hoida. Mul pole aimugi mis juhtus, kuidas juhtus ja kelle süül ning samuti ei tea ma täpselt mida operatsioonil tehti. Küll aga avaldaks oma muret kahel põhjusel: 

1. Suure tõenäosusega on tegu patoloogilise murruga - s.t. lõualuu nõrgenemise tagajärjel. Juhul kui oleks tegu peksuga, siis poleks sellest koerakesest midagi järgi. Röntgenil on selgelt näha, et enamik hambaid on puudu, lõualuu on osaliselt põletiku tõttu kadunud ning olemasolevate hammaste juures on põletik. Põhimõtteliselt selline lõualuu võib murduda juba viineri hammustamise peale.         

                       
2. Arvestades lõualuu habrast seisukorda võib välisfiksaator seda veelgi lõhkuda. Samuti loodan, et eemaldati ka põletikulised hambad ning kuts sai korraliku ravi peale. Juhul kui tehti nende osas mingeidki järeleandmisi, siis see lõualuu laguneb koost. See jutt ei olnud selleks, et õigustada esmast omanikku - mul pole aimugi, mis inimene ta on ning kas ta ka kutsa eest hoolitses või mitte. 

Samuti loodan, et te mu nime kusagil ära ei maini. Lihtsalt tahtsin öelda, et tegu on vägagi keerulise juhtumiga ning paranemist on võimatu ette ennustada ka suurepäraselt läinud operatsiooni puhul. Seega edu Whiskyle ja jaksu Teile erinevates võitlustes."