21 juuni 2020

"Jaanieelne aruanne - lindudel jätkuvalt ei vea, enamus neljajalgseid jäid ellu, paljud omanikuga loomad said abi"

Suisel aal ja eriti veel nädalavahetusel oleks lausa patt kõik üksikasjalikult üles tähendada ning sestap jätan laibaloenduse vahele. Piisab kui teate, et lindudele tähendab kokkupõrge autoga jätkuvalt üheotsa piletit ja ka kolmel kiisul, nende hulgas Haapsalu lähistel viga saanud Ronjal, jäi tänavune suve algus viimaseks. 

Vähemalt ei surnud nad üksi, valudes ja kuskil maanteepervel piineldes ning ka see pole üldse väike asi kui järele mõelda. Kaks kajakat jäid siiski ka ellu ja pärast esmaabi osutamist tiirutavad mõnede kurvastuseks, teiste rõõmuks jätkuvalt taeva all ning kuulutavad lärmakalt oma napist pääsemisest.

Mursik
Loomapäästegrupp oli rahadega veel maikuus natuke jännis, aga siis tuli Munalaskmes julmalt läbi pekstud kass, kellele inimesed väga kaasa tundsid. Kunagi ei tea, millise looma kannatused rahvale korda lähevad, aga täna saan öelda, et Mursik tõusis "superstaari" staatusesse kogudes ühtekokku 10685 eurot ja 45 senti. Sellele lisandusid maikuus tehtud telefoniannetused summas 11060, aga neid ei saa täismahus Mursiku arvele kirjutada, sest telefoninumbrid on ka teiste loomalugude all ja neid lugusid ei olnud üldse vähe. Mursikule esimeses kodus ei meeldinud, aga teises tunneb end hästi ja näikse, et ka pererahvas on temaga rahul. Tervis on tal pea täielikult taastunud.

Ligi 6700 euro suuresest võlakoormast vabanemine lubas gängil jälle veidi lõdvemalt võtta ja loomadele suuremas mahus abi osutada. Ravi said ka paljud omanikuga loomad. Hiljuti juhtus üks äärmiselt ebameeldiv lugu kui end väga vaeseks ja õnnetuks ning oma koera kohe "surevaks" valetanud naine pärast abi saamist rahul polnud, et sellest kurvast juhtumist annetajatele blogiloo kaudu teada andsin. Küllap oli külakese suurimas häärberis elaval tädil hiljem lihtsalt häbi, et ei raatsinud koera raviks raha kulutada ning ta tegi kõik võimaliku, et postituse maha võtaksin.

Ma ei allunud ähvardustele ning asi päädis süüdistustelaviiniga alustades laimust ja loata territoorimile sisenemisest, lõpetades tema koera piltide avaldamiskeelu, päevinäinud jalutusrihma varguse ja lausa tapmisüüdistusega. 

Nimelt arvas see perekond kui koera tagasi viisin ja nad oma koera vastu võtma ei tulnud, et mu tegelik eesmärk oli hoopis eriolukorras hoovi sisenedes koroonat levitada ja nende lapsed tappa. Mind pole ammu niimoodi solvatud ja käsitlen seda juhtumit kunagi pikemalt kuid mitte täna - liialt vastik on veel selle meenutamine.

Alul otsustasin, et rohkem me omanikega loomi ei aita. Persse käigu! Siis aga rahunesin maha, sest taoline"tänamatu tõpra" juhtum on ju pikkade aastate jooksul alles kolmas. Reeglid väheke muutusid küll ja nüüd teeb gäng samasuguse lepingu nagu kliinikutes, millega omanik nõustub raviga ja lisaklausel lubab meil ka annetusi küsida ning nendest lugudest avalikult rääkida. Kujutate ette meediakisa ja kahjunõudeid kui antud provva koer oleks operatsioonil surnud? Ses mõttes olen isegi tänulik, et taoline keiss juhtus ja tulevikus oleme taoliste mölakate vastu kaitstud.

Jätan kümned piirkondades toimunud siilide, linnu- ja oravapoegade päästmised välja ning teen alljärgnevalt lühikokkuvõtte mõnedest loomadest, kellega ise otse või kaude kokku puutusin. Teadmiseks, et need ja kümned teised loomad said abi peamiselt just tänu Mursikule, kes lahke kassina kõik arved tasus.

Kitty
Kassipoeg Kitty'l on välised fiksaatorid eemaldatud ja paraneb kenasti. Kolm arvet kokku läksid maksma 843.66. Omanik on elujõus mees ja tasub kokkuleppe kohaselt täisumma 200 euroste kuumakstena gängile tagasi.

Pušok
Pušok'ist pole ma eraldi kirjutanud, aga selles loos on väga palju inimlikku headust. Perenaine, ise 100% invaliid leidis oma kassi raviks 400 eurot, aga kiisu vajas lisaravi. Uue ravi jaoks enam raha polnud ja omanik palus gängilt laenu. Loomade Kiirabi Kliiniku rahvas tegi isekeskis korjanduse ja dr. Rasmus Uusküla loobus üldse tema raviga seotud ettenähtud tasudest. Perenaine käis kirikus palvetamas ja pani isegi küünla, et kassike ikka paraneks. Finaal - Loomapäästegrupp tasus puudujääva osa 392.56 ja omanikult seda tagasi ei küsi.

Pätu
Kass Pätu kukkus Õismäelt aknast välja ja põrutas pea kõik siseorganid paigast ära. Üsna paha lugu, aga luud jäid imekombel terveks. Perenaine samuti invaliid. Arve 512.46, millest omanik kattis 100 eurot. Loomapäästegrupp ei käsitle seda laenu vaid tagastamatu abina.

Mira
Koer Mira jäi Laagna teel auto alla ja vajas reieluu operatsiooni. Kokkuleppe kohaselt kattis 67 aastane perenaine 776.48 suurusest arvest 200 eurot ja ka seda keissi ei käsitle me laenuna. Mira on kodusel ravil ja tema kuludele lisandub umbes 8 nädala pärast uus operatsioon, mille käigus välised fiksaatorid eemaldatakse.


Stella
Nii see loomapääste käib ja tänu ühele loomale saavad abi kümned. Laenu andsime veel, aga kuna ma kõiki silmast silma ei läinud ja kliinikud olid nö gängi esindajad, siis ei oska ma väga nende juhtumite kohta öelda. Telefonis ma omanikega küll rääkisin, aga selle loomade massi juures ei jää kõik ju vanainimesele meelde - Koer Lissa (oli ta ikka koer? ei-ei-ei, Lissa oli Laagri kass) - 312.30 ,koer Riku - 372.31, koer Stella - 750.77, koer Rebane (??)- 358.31, chihuahua Freestyle - 635.99 

Kõik viimati mainitud peale Riku omanike maksavad nende lemmikutele kulunud annetused tagasi. Aruandlus ja raamatupidamine pole mu tugevam külg, aga loodetavasti ei pannud ma neid ritta sättides väga puusse. Et kellegil ei jääks valearvamust, et Loomapäästegrupp on Maailmapanga tagastamatu loomaraviraha jagav filiaal, siis kordan üle, et meie peamised kunded on ikkagi kodutud loomad ja need tegelased, kes metsas elavad. Ka tänaval viga saanud lemmikoomad toimetame kohe arstile ning see võib tekitada omanikes paksu verd, sest arve nad saavad. Mõned on oma lemmiku päästmise eest tänulikud, teised neavad maapõhja, aga õnneks on viimaste osakaal pea märkamatu. 

Anname laenu ikka ka, aga ainult siis kui raha on. Sel kuul rohkem ei anna, sest 2804.81 suurune kontojääk väga ei võimalda - nimelt on paar planeeritud kallist operatsiooni ootamas ja väike varu peab jääma ka liiklusõnnetusohvrite tarbeks. Tõmbame nädalale ja kuule tervikuna joone alla. Oli halvasti, aga nüüd on taas hästi ja rokime muudkui edasi. Väga paljud elukad said tänu teile abi ja sügav kummardus selle eest.  Ärge arvake, et supleme rahas, sest tavapärane annetuste suurus jääb 200-400 eurot loo kohta ja mida rohkem hädalisi teie ette paiskame, seda vähem viimaste lugude kangelased saavad. Ka telefoniannetused ei ületa tavaliselt kahe tonni piiri. Sestap tuleb alati väga hoolega läbi mõelda millised loomad ja millises järjekorras teie ette jõuavad. 

Kalamaja Žorik
Žorikust ei saa ka täna üle ega ümber ning nüüd on ta tõesti kadunud. Pärast suurt äikesetormi tegi vehkat, kuigi ta seda loodusnähtust justkui ei kartnud. Aleksandr koos sõpradega on otsinud juba kolm päeva, aga seni veel tulemusteta. Juba ringlevad jutud, et varjupaik püüdis salaja kinni. Räägitud-kontrollitud ja see ei vasta tõele. Küll me ta üles leiame, aga see võib võtta aega, sest iga põõsaalune tahab ju üle vaatamist. 

Kiviõli Reks
Kõrri pussitatud Kiviõli koerakese päästmine oli gängi mõistes odav lõbu ja maksis ühingule kõigest 240.53. Koerake on uues kodus ja tal läheb ilmselt paremini kui eales varem. Vanad omanikud tüütasid ja ähvardasid kuid keeldusin nendega suhtlemast. Nüüd tuuakse mängu juba sugulased ja isegi nutvad lapsed, kel koeraga justkui lahutamatu side, aga sedapuhku olen ja jään külmaks nagu kivi. 

On ka põhjust, sest kahtlusalune on tegelikult ohtlik kurjategija, kes vangimajade püsikunde ja varasemalt tuima näoga ka inimese tapnud. See kõik manitseb ettevaatusele ja eelkõige on vaja tagada koera ja tema uue pere julgeolek. 

Sestap pole mõtet kellegil selle juhtumi kohta minult aru pärida, seda enam, et tegemist on kriminaalasjaga, mille puhul igasuguse informatsiooni levitamine on lausa seadusega keelatud. Piisab kui teate, et ta elab mere lähedal ja nagu allolevalt pildilt näha, siis jalutavad nad just sealsamuses mere lähedal oma peremehega õige tihti. Öelge aga tere kui trehvate!

Politsei alustas ka Jõelähtme Mursiku peksmise kohta kriminaaluurimise ning loodetavasti hakkavad lõpuks ometi ka loomadevastased kuriteod kohtusse jõudma. See muidugi ei tähenda, et jõhkardid ka süüdi mõistetakse, aga asi seegi!

Tänan lugemast ja head saabuvat suist pööripäeva! Jääge terveks ja mingu meil kõigil hästi!

Tundmatu koer tundmatu merelahe ääres