14 aprill 2018

"Inimesepäästjad ja loomapäästjad otsisid võidu kajakat. Meie võitsime!"

Linnuhooaeg jõuab kätte. Loomapäästjatele tähendab see eelkõige üsna viletsat aega, sest enamus autoga kokku põrganud sulelistest saab selle ühe ja ainsama viimase süsti. Eelmisel suvel sai mõnel päeval lausa 5-6 lindu kliinikusse viidud ja sügisel jäi üle vaid nentida, et pole ma mingi loomakaitsja vaid hoopis linnutapja! Eile jaurasin linnas parasjagu koer Jesperiga kui Mustamäelt tuli kõne:

"Vana kino "Kaja" juures on rippuva tiivaga kajakas. Verd on ka näha."


"Ega me teda päästa vist suuda, aga saab vähemalt valust ja vaevast lahti. Linnuluid ei anna väga lappida!"

"See vastus mind ei rõõmusta."

"Midagi pole teha ja linnud on juba väga haprad."


Kohale jõudes tiirutas teisel pool teed suur päästeauto, neli meest pardal ja otsisid vigastatud lindu. Mul oli väheke lihtsam, sest aknast vaatav inimene juhatas:

"Kajakas läks üle Ehitajate tee ja võib autode all olla."


Ohutulede vilkudes rikkusin kõiki seadusi ja sõitsin majade vahele, sest papride järgi mul taolisi õigusi nagu operatiivmassinatel ju pole. Lõpuks jäi hädaline ka silma ning pärast 150 meetrist võidujooksu oli ta käes. Inimesepäästjad tiirutasid mändide vahel ja otsisid edasi. Tänasin abi otsinud inimest ja võtsin suuna Loomade Kiirabi Kliinikusse. Ilma röntgenita oli selge, et seda lindu aidata ei saa, sest ta oli ikka väga katki - tiib puhta pooleks, luuotsad turritamas välja .....

Täpselt nädal tagasi, laupäeval anti teada Paksu Margareeta lähistel lebavast kajakast. Metsloomaühingu Katrin Kivi hellas mulle:

"Loomapäästegängis" on palju rohkem inimesi ja äkki saate ära käia ning linnu üles korjata. Ma tõesti täna ei jõua, sest pole Tallinnas. Tulevikus võiksime teha sellealast koostööd palju rohkem."

Meie vabatahtliku saabudes oli linnuke aga kadunud nagu tinatuhka. Pea koheselt ilmus "Okidoki" keskkonda ka kajakakuulutus, milles lubati ta"headesse kätesse" ära anda! Keegi hea inime korjas linnu üles, viis ise kliinikusse ja maksis ka arve eest. Röntgenipilt luumurdu ei näita, aga seda näete isegi kui viitsite need kuulutuse juures olevad pildid lahti klõpsata. Ja nüüd antakse ta headesse kätesse kodulinnuks? Mnjah  ...............

Mida nende vigastatud lindudega siis teha, mis nii inimestele kui meie riigi külalistele massiliselt silma jäävad? Keskonnainspektsioon väidab, et probleeme ei ole. Ka Tallinna Keskkonnaameti jaoks  on kõik korras. Loomulikult on korras, sest vabatahtlikud teevad ju kogu töö ära! Teie asi on ainult palk vastu võtta! Tegelikult ongi nii, et kui poleks sadu ja sadu vabatahtlikke, siis Eesti riik lausa upuks hulkuvate koerte-kasside ja sirakil tiibadega lindude laviini alla!


Kas on mõistlik saata tervet päästekomandot ühe linnu pärast välja? Loomulikult mitte, sest see on üliväga kulukas ja lisaks kannatab seeläbi ka päästevõimekus. Seda meelt on valdavalt ka päästjad ise. Päästjate kaasamise juures on aga veel inimlik aspekt ja nimelt see mida nad linnuga edasi teevad? Ma ütlen teile mida taoliste lindudega tehakse - nad viiakse rahva silma alt ära kuskile aeglaselt ja vaevarikkalt surema! Kuidagi väga julm või mida teie arvate?

Kunagi vanasti andsid päästjad vigastatud elukad ja sulelised loomakaitse liidule üle. Täna seda koostööd enam pole ja ega me tahagi, sest enamasti on need üsna kurvalt lõppevad lood ning me kasutaksime annetusi ikka elude päästmiseks, mitte lõpetamiseks. KAPO juht nimetas loomakaitsjaid põlastavalt anarhistideks, kes lausa ohustavad sisejulgeolekut. Olgu siis nii ja spiooniküttidest nuhid on palga auga välja teeninud. Nüüd ma aga esinengi järjekordse anarhistliku üleskutsega:

"Ärge helistage vabatahtlikele loomakaitsjatele vigastatud lindude, hulkuvate kasside ja koerte pärast vaid ajage vastavate ametijukude telefonid punaseks! Las avavad silmad, näevad tegelikku olukorda ja üleüldse see ongi tegelikult nende töö!"

Keskonnainspektsiooni lühinumber on 1313 ja Tallinna abitelefon 1345

Kaugema nurga rahvas pöördugu omavalitsuste poole, aga andke ikka meile ka teada, mida vastati ja kui ruttu abi saabus. Anarhistlike tervitustega tänan lugemast ja mõelge ikka kaasa!