18 mai 2020

"Tahad metsloomast vabaneda? Rebasetapja Ilve Kahro tuleb appi!"

Foto: "Olevik&Koduvald"- Ilve Kahro
"Tere,

valda helistavad murelikud kodanikud seoses kärntõves rebase ning kutsikatega. Nimelt on peaaegu karvutu emarebane koos kahe kutsikaga ennast sisse seadnud suvilapiirkonda, kus elavad inimesed ka igapäevaselt. Suhtlesin sel teemal ka Metsloomaühinguga ning nemad ütlesid, et kutsikatega pesale kehtib pesarahu, kuid Keskkonnaameti loaga on neid võimalik ümber kolida. 


Ilmselt on ka kutsikad kärntõve nakkuse saanud kuid hetkel on nad karvadega ning viisakad. Kinnistuomanik, kelle kuuris on rebased, ei leia põhjust tegutsemiseks (info kohaselt ka viib neile toitu) kuid naaber, kelle kassi rebane juba murrab, on murelik ning kardab ka enda väikeste laste pärast. 

Keskkonnaamet ümberasustamise võimalusse ei usu ja leiab, et kõige mõistlikum on oodata poegade iseseisvumist. Üks kohalik aga proovis ise püügipuuriga neid kätte saada ja mujale hajaasustusse viia, sellepeale aga reageeris üks elanik agressiivselt ning kutsus Loomakaitseliidu koos politseiga kohale ning kaks kinnipüütud kutsikat lasti uuesti lahti, sest väidetavalt on tegemist loomade halva kohtlemisega.

Täna jällegi helistas üks sealne elanik ja palus abi, sest rebaste kõrval oleva kinnistu perenaine on hädas emarebasega, kes tungib peaaegu, et tuppa sisse.

Manuses pildid ka emarebasest ja kutsikast. Kas oskate ehk enda kogemusest antud olukorrale nõu ja abi anda?"


Lugupidamisega,
Karen Katri Voll
Kastre Vallavalitsuse
keskkonnaspetsialist

Rääkisime pikalt ja nõu sai antud. Kordasin sama jutu üle, mida ka keskkonnaametnik rääkis. Leppisime kokku, et las rebasejutsid kasvavad ning lahkuvad ise. Enam pole palju jäänud. Siis vaja avad kinni panna ja rohkem mitte toita. 

Tore naine oli ja tundus, et sai aru küll. Loomakaitse Liit andis aga alarmi, et rebaseid hakati ikkagi hävitama ja teo taga oli Kambja vallavalitsuse sekretär Ilve Kahro koos oma meheraasuga. 

"Sitta kah mingid seadused! Rebase koht on metsas! Meie siin maal teeme omi seadusi!", arvasid nad ehk oma õigustuseks ja asusid aga toimetama. Ei-ei, nad ei löönud neid kohe maha vaid jätsid järelkärusse elusast peast ilma veeta päikese kätte kõrbema. Plastikus kaas peaks seal ju kenasti temeperatuuri kõrgeks ajama. Rubriik "Palju toredaid inimesi" muudkui täieneb uute antikangelastega!


Naabrite sõnul käis kohalik kontsaabel kohal ja väidetavalt semutses rebasetapjatega nagu vana sõber. Inimesed, kelle juures rebasepere elas ei pälvinud korravalvuri silmis aga erilist tähelepanu.


"Sitta kah mingid seadused! Rebase koht on metsas! Meie siin maal teeme omi seadusi!", arvas ehk temagi. Ma otsisin selle vennikese foto ka välja, aga enne kontrollin üle kas seltsimees miilits, Eesti riigi au ja südametunnistus ikka endiselt sealkandis korda peab või mitte. Ei tahaks nagu eksida. Seni nautige ta ilusaid, ausaid ja "erapooletud" silmi.

Ja nüüd sõbrad tähelepanu ja vaadake edasi kuidas selle asja menetlemine toimuma hakkab. Jälgige politsei tegevust ja vaadake Keskonnainspektsiooni tegevust. Kes lõpuks süüdi jääb? Ilmselt Eestimaa Loomakaitse Liit, kes sellest kirjutada julges ja ilmselt saan oma litaka ka mina. President võib kanda tobedat pusa ja sonida midagi vabst sõnast. Pole ta vaba ühti! Vähemalt mitte siis kui loomade eest kosta soovid!

"Pohhui ja minge per**e värdjad! Just teie pärast see eluke nii pekkis meite riigis ongi AMETNIKUD my ass!", jään ma praegu veel tagasihoidlikult viisakaks.

Pakun lugemiseks nüüd Eestimaa Loomakaitse Liidu postituse täismahus, sest neil on sellest kahetsuväärsest juhtumist üksjagu täpsem ülevaade.

"KAMBJA VALLA AMETNIK PANI TOIME METSLOOMI PIINAVA TEO ERITI JULMAL VIISIL!"

Ühe Kastre valla rebasepere jaoks kulmineerus nädal tagasi laupäev õõvastava piinamisega. Lugu ise algas tegelikult palju varem....

🦊 Kuu aega tagasi avastasid Kriimani Tarekese VKT ühe maja elanikud, et nende kuuri alla on samas külas ringiliikuv rebane pojad toonud. Juba varem olla küla vahel jutuks olnud, et kuskil läheduses on pisikesed rebasekutsikad. Nelja kutsikaga rebane toimetas hoolsalt ringi ja hoolitses kutsikate eest, kuni pisikesed olid nii suured, et hakkasid kuuri alt välja tulema. Rebaselaste elu-olu ja arengut oli pererahval tore jälgida ning iga päev tehti mõni armas foto ja video nende tegemistest. Sama tegid ka paljud selle küla elanikud, sest tihti oli aia taga mõni seisev auto, kust inimesed neid jälgisid ja pildistasid.

Kahjuks ei olnud rebaseid majutava pere naabrid sama meelt ning tundsid, et rebane koos kutsikatega pole teretulnud külaline nende õuel. Naabrite kinnistute vahel on küll võrkkaed, kuid see on juba päevinäinud ning kinnistu tervikuna sellegagi piiramata ja aeda vaba sissepääs. Tillukesed reinuvaderid paraku inimeste seadusi ei tunne ning leidsid tee aeg-ajalt naabrite hoovile, kust grillimise käigus ikka mõni parem palake maha vedelema oli jäänud.

Inimesed võtsid seisukoha, et nende aias pole rebane ja tema kutsikad teretulnud ning asusid otsima väljapääsu metsloomadest vabanemiseks. Rebaseema välimust oli laastanud kärntõbi, kuid selle vastu on ravi ja seda ravi ka vabatahtlike poolt talle tehtud oli.


Foto: Eestimaa Loomakitse Liit
Nii rebaste kostilised kui nende naabrid võtsid ühendust mitmete organisatsioonidega. Pere siis mure pärast, et naabritele selle rebasepere lähedus ei sobi ja naabrid ühendust neist vabanemiseks. Kõik selgitasid neile olukorda sedasi, et rebasekutsikaid emaga kuhugi toimetada ei saa ja tuleks kannatada veel veidi, kuni ema koos poegadega ise minema läheb. Selliselt saab kindel olla, et looduse toimimisse ei sekkuta ning järgitakse ka mitmeid seadusi, mis keelavad metsloomi loodusest eraldada ning nende elu häirida.

Foto: Eestimaa Loomakitse Liit
🌲Elurajoon piirneb mitmest küljest metsa ja võpsikuga ning asub keset loodust. Küllap tundis rebane, et kõige ohutum paik pesa jaoks on inimeste juures, kelle lähedusse ta oli hoidnud juba paar aastat. Kahjuks ei osanud vaene loom aimatagi, et sealsete inimeste poolne tegevus seab suurde ohtu nii tema enda kui pisikesed rebasekutsikad.

👉 Enne möödunud laupäeva saime kõne, kus paluti taas abi rebaseid mittesallivatele naabritele selgeks tegemisel, et rebaseperet ei tohi sealt kuhugi viia.
Inimesed olid võtnud kindlaks nõuks rebastest vabaneda.
😲 Liikusid ka jutud, et keegi tahtvat ühte rebasekutsikat üleskasvatamiseks. Selline tegevus on aga täiesti lubamatu.

‼️ Kuna telefoninumbrite ja nimedega leidmisega läks veidi aega, siis jõudis kätte laupäev, mil Kambja valla ametnik ILVE KAHRO koos mehega hakkasid tegutsema, eirates mitmeid seadusi, eetikat, inimlikkust ja tervet mõistust.

💔 Laupäeva hommikul kasutati rebaste kinnipüüdmiseks suurt lõkspuuri. Sinna sisse sattuski rebaseema. Üks poegadest saadi kätte võrguga.
Rebaseema vedeles puuris otsides meeleheitlikult väljapääsu ja rebasepoeg visati auto järelhaagisesse, kuhu hiljem lasti puurist ka rebaseema. Kaas pandi kindlalt peale ning asuti püüdma teisi kutsikaid. Me ei tea, kas mõni saadi veel kätte ja saame rääkida sellest, mida ise nägime.

👉 Õhtune kõne murettundva naabri tuttavalt pani koheselt meid tegutsema ja sinna sõitma.

👉 Leidsime eest õuel seisva järelkäru ja õhtust sauna nautiva pererahva. Palusime avada järelhaagise katus ja haagise sisu ette näidata.
Vaatepilt, mis avanes, ajas vihaseks ja nutma samaaegselt. Segaduses rebaseema kõndis närviliselt mööda käru ja selle taganurgas kössitas pisikene rebasekutsikas. Ei olnud neil vett ega toitu. Naabrite sõnul olid nad seal kinni olnud mitmeid tunde.
Palavus, janu, nälg, hirm, õhupuudus....
Võib ainult ettekujutada, mida need vaesed loomad tundsid.

Foto: Eestimaa Loomakitse Liit
😠 Teo toime pannud Kahrode sõnul olevat rebaste koht metsas. See oli ainuke õigustus sellele julmale tegevusele. Lisati veel, et miks keegi ei mõista, kui palju nemad on kannatanud. Kannatamine seisnes siis ilmselt selles, et rebasepere vahel nende aeda eksis ja neil tuli pealt vaadata, kuidas pisikesed karvakerad lustlikult ringi jooksid.

Inimeste suurim hirm oli kärntõbi ja selle foobia valguses asutigi loomi omavoliliselt püüdma ja piinama, kuigi seda oli varem korduvalt keelatud.

‼️ Ilve Kahro ja tema mehe tegevuse teeb eriti andestamatuks just see, et kõike tehti täie teadmisega, et see on rangelt keelatud. Vallas töötav ametnik võiks ometi nii palju teada, et Eesti Vabariigis on taoline tegevus seadustega reguleeritud. Jääb üle ainult imestada ühe ametniku taseme ja suhtumise üle.

🦊 .....Rebaseema hüppas kiirelt haagisest ja jooksis hirmunult minema. Pisikese väriseva kahe peopesa suuruse rebasekutsika viis liidu vabatahtlik süles tagasi kuuri juurde, kus see kiiresti oma pessa jooksis. Rebasepoeg ei üritanudki hammustada, sest tingimuste tõttu, milles teda hoiti, oli ta ehmunud ja apaatne.

🙏 Helistasime ka politseile ja palusime abi olukorra fikseerimisel. Kuna oli laupäeva hilisõhtu ja rebaseperele tol hetkel rohkem ohtu olevat ei tundunud, siis öeldi meile, et esmaspäeval tegeleb asjaga edasi piirkonna konstaabel ja keegi kohale ei tule.
Konstaabel helistas esmaspäeval liidu infotelefonile ning selgitasime olukorda. Samal päeval olla konstaabel käinud ka Kahrode juures rääkimas. Kohtumine paistnud eemalt selline, nagu kohtuksid head tuttavad - familiaarne. Neilt inimestelt, kelle kuuri all rebasepere oli, võeti ainult nimi ja ei mingeid tunnistusi ega ütlusi.

Foto: Eestimaa Loomakitse Liit
🆘 Peale vabastamist oli rebaseema kadunud ca kolm päeva. Näljased pojad luusisid õuel ringi ning meeleheitel inimesed helistasid mitmeid kordi ka meile, et mida teha.
Valmistusime juba halvimaks ja palusime neil paar päeva kutsikatele vett ja toorest liha panna. Õnneks tuli rebaseema tagasi.

💔 Praeguseks on alles neljast kutsikast kaks. Me ei tea, kas selle püüdmise tagajärjel on kuuri all peidus kaks pisikest elutut keha või on kaks kutsikat siiski Kahrode poolt kinni püütud ja kuskile viidud.

Selle väljaselgitamiseks ongi politsei ja Keskkonnainspektsioon. Loodame siiralt, et
Keskkonnainspektsioon sel korral kohtleb LOOMAPIINAJAID täie tõsidusega ehk siis karmimatel meetoditel, kui loomakaitsjaid.
Fakt on see, et kaks kutsikat on kadunud ja keegi ei tea, kus nad on. Eeldame inspektsiooni poolt vähemalt sama jõulist tegutsemist kui karupoegade otsimisel.

👉 Lisaks juhtunule käisid väidetavalt rebaste juures ka vallaametnikud. Pererahvas oli kaks päeva kodust ära ja sel ajal oli käidud nende õuel ning rebaste pesa juurde jäetud kilekott roosa vedelikuga. Ähmis inimesed ei tulnud selle pealegi, et pildistada seda ja koheselt teada anda.Täna me ei tea, mis oli selles kilekotis. Ilmselt teavad seda Kastre valla ametnikud, kes selle sinna jätsid ja heameelega ootame selgitust ning loodame, et selles ei olnud poegi tapnud vedelik.

👉 Eelmisel nädalal ilmusid külaelanike postkastidesse ka internetist võetud artiklid rebastest ja kärntõvest. Ilmselgelt üritati inimesi õhutada sellega metsloomade vastast tegu õigustama.

‼️ Loomakaitse liit teeb Keskonnainspektsioonile ja politseile avalduse juhtunu kohta menetluste algatamiseks, kuigi menetleda saab ka konkreetse avalduseta, kuna juhtum on fikseeritud. Ilve Kahro on rikkunud mitut seadust ja loodame, et sel korral pääseb õiglus võidule. Lootus sureb ju viimasena. Kahe pisikese rebasepoja ellujäämislootus on meie jaoks paraku kustunud....

Vallaametnikud on kunnid! Ronivad loata eramaale, jätavad sinna imelikke (mürgi?)kotikesi ja kui mögisema hakkad, siis antakse sulle piki niplit! Vat sulle Eesti elu! Jälgige mängu nagu eelpool soovitasin. Ise jälgin ka. Äkki teen mõned fotodki absoluutselt kõikidest asjaosalistest ja jagan neid seejärel teiega. Ohh sa mait, kus siis läheb kisa lahti:

"Appi Valner rikub seadust! Appi-appi meie privaatsust rikutakse!"

Elusloodus koos oma elanikega ei saa enda eest rääkida ega seista. Meie saame ja seisame ka! Taguge see oma sileajupeadesse juba neetud jobud!

Ei ole minu sõnad peale viimase lause. Ameerikamaa 26.president Theodore Roosevelt ütles nii. Perekond Kahrode arust ilmselt idioot. Meie arust õige mees ja sobiks Loomapäästegängigi kui veel elaks.

Praegu on pesitus- ja poegimisperiood käes ja kestab mõnda aega veel. Säädus ei luba loomi-linde sel ajal turkida, aga kui teil tõesti on häda käes ja otsite ametnikku, kes moraalile, eetikale ja seadustele sülitab, siis otsige üles Kambja valla registripidaja-sekretär Ilve Kahro, 750 2600ilve@ylenurme.ee - see rõve eit käärib käised üles ja lööb maha iga elushinge, kes inimloomast veidikenegi erineb!

Huvitav, kui rebaste koht on ainult metsas, kas siis inimeste koht on ainult linnas? Lihtsalt arendan vallaametniku loogilist mõttekäiku edasi ......