28 mai 2020

"Auto alla jäänud Ronja sai kiiret abi!"

Eile hommikul kella kaheksa paiku jooksis Haapsalu lähistel Rohuküla teel auto ette kassike. Noormees ei olnud nagu tavaautojuht vaid pidas kinni ja hakkas ümberkaudsetest taludest omanikku otsima. Müts maha mees! Sinust saab veel asja kui samamoodi jätkad!

Lõpuks oli omanik leitud ja Merilin tunnistas Ronja -nimelise kiisu omaks. Naine helistas Taeblas elavale loomaarstile, kes andis telefoni kaudu "pädevamast pädevama" kiirdiagnoosi:

"Ahah, et või ninast tuleb verd ka! Siis pole midagi teha! Ta sureb poole tunni jooksul kindlasti ära!"

Merilin ei suutnud oma kiisu piinlemist pealt vaadata ja läks minema. Noor autojuht võttis masinast teki ja kattis loomakese kinni. Ilmselt andis ta ka politseile teada, sest Loomapäästegrupile andsid vigastatud loomast just nemad teada.

Edasi läks juba kõik kiirelt ja nimelt on mul väga hää meel teatada, et ka Läänemaal tegutseb nüüd ülimalt tegus piirkondlik loomapäästegängike. Nimelt on sealse juhi Terje Parra poeg Albert ka oma sõbrad punti võtnud ja nii on abi saanud juba õige mitmed elukad. Noortel meestel on süda õigel kohal ja nad tahavad loomi aidata.

Albert sõitis Ronjaga Tallinnasse arsti juurde. Kuna olin Munalaskmest pärit Mursikuga Loomade Kiirabi Kliiniku arstid just tööle rakendanud, siis pidasin targemaks Haapsalu kiisu Sõle loomakliinikusse suunata - saavad mõlemad üheaegselt abi. Loomaarstid Merili Kesner ja Ketlin Sõstra tegid graafikusse ruumi ja võtsid Ronja eelisjärjekorras ette. 

Teadmiseks teilegi, et kõik kliinikud võtavad erakorralist abi vajavad patsiendid kohe ette ja seetõttu palun teilt mõistvat suhtumist kui teinekord natuke kauem ootama peate. Ronjal vedas - peapõrutus oli küll tugev, aga luud-liikmed viga ei saanud. Ometigi pole ka ajuturse naljaasi, sest neuroloogiline kahjustus on pahatihti murdudest hullemgi. Katkist luud sa näed ja lapid kokku, katkist närvi või ajus olevat valeühendust aga mitte. 

Ronja jäi ööseks kliinikusse ja loodame, et turse alanedes taastub ka normaalne koordinatsioon. Praegu ta suudab vaid ringe teha ja tuigub, mis on üsna halb märk. Vabakäigu kassina peetav Ronja on perenaise sõnul ka varem viga saanud ning viimane kohtumine metsloomaga jättis sellise jälje, et "pidamist" kui sellist, kiisul enam pole. See selgitab ka õues pidamise vajadust.

"Kas ta on ikka veel elus?", oli Merilin siiralt üllatunud, kui Erko Elmik talle õhtupoole kassi tervislikust seisundist teada andis.

"Elus-elus ja ärge rohkem mingeid posijaid kuulake! Kui ta taastub, siis taastub ja nädala lõpus saate oma loomakese kätte. Kui mitte, siis mitte, aga ajuoperatsioone me tõesti ei oska veel teha. Loodame parimat!"

Siinkohal kutsungi antud loomaarsti üles ametit maha panema:

"Olen kuulnud su "ainult eutanaasia" aitab ravimeetodist ja kahekümne viie eurostest kastreerimistest, mis köögilaual läbi viiakse. Dr.Surm, mine parem "Selverisse" kärusid kokku koguma! Loomad jääksid vähemalt ellu!"

Hiljuti kutsusin inimesi meie püsiannetajateks hakkama ja lootsin, et nii tekib mingi rahavaru. Püsiannetajate toetus laekub nimelt erikontole EE687700771003326719 ja seal olevad summad lähevad ainult raviarvete eest tasumiseks. Täna on selge, et nii kaua kui Bill Gates ja Mark Zuckerberg meid toetama ei asu, pole ka mingit reservi loota - vigastatud loomi-linde on lihtsalt nii palju! Kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab. Seni oleme ju hakkama saanud ja saame ka tulevikus.

Suured tänud teile selle headuse, kaastunde ja mõistmise eest - kui me niimoodi jätkame, siis saame selle va loomadele mõeldud kiirabi lõpuks riigi toeta ja täiesti oma jõududega ka korralikult tõesti käima! Vat see oleks vägev! Väga vägev! 

"Ära küsi, mida sinu maa saab teha sinu heaks, vaid küsi endalt, mida sina saad teha oma maa heaks?", lausus ameerika president J. F.Kennedy kunagi kuldsed sõnad. Vat seda me saamegi ise nii riigi ja loomade jaoks teha ja teeme ka. Mõned meie poliitikud pole sellega millegipärast aga pahatihti rahul! Vat see on juba imelik ja tõeliselt veider!

              Hakka püsiannetajaks!                                 Tee ühekordne annetus!