19 veebruar 2020

"Kiire-kiire! Kutsikas Nässu vajab Sinu abi!"

See, et loomad auto alla jäävad, ei üllata vast kedagi. Et nad aga ka oma koduhoovis masina ratta alt võivad läbi käia, paneb ilmselt kulmu kergitama küll. Pooleaastase Nässuga eile just nii läks - perepoeg tuututas, et koerad ette ei jookseks ja tegi oma mopeedautoga minekut. Hoog polnud suur, aga see-eest arendas Nässu enneolematut kiirust:

"Oota-oota! Võta mind ka kaasa!"

Edasine on juba teada - õnnetus lõppes luust ja lihast läbilõikava kiljumise ning tagakeha järgi vedava kutsika vaevlemisega. Valu oli suur ja nii ta sinna hoovi vedelema jäigi. Pererahvas tõstis ta karpi ja pani esikusse vaiksemasse nurka.

"Ahh pole hullu midagi, sest auto on ju kerge nagu lapsevanker! Küll koer taastub! Loomad saavad ise hakkama!"

Asi olekski vast esialgu nii jäänud, sest tegemist pole jõukama rahvaga, kes kohe loomakliinikusse tormaks. Lisaks on maal kohati ka veidi teistsugune mõtlemine. 

Küllap on aga mingisugune kõrgem võim siiski olemas, mis mind eile just sinna tallu juhatas. Käisin nimelt Nässut ja Muskat eelmisel nädalal arstile näitamas ja vaktsineerimas, aga passi unustasin enda kätte. Eile arvasin millegipärast just õige päeva olema, et see tagasi viia. Nässul vedas!


Loomade Kiirabi Kliinikus võeti koerahakatis kohe ette ja pärast valu maha võtmist ning uinutamist sai vigastusi põhjalikumalt uurima hakata. Sääreluu puru ja lisaks tegi loomaarstidele muret tohutu verevalum kubeme piirkonnas. Tundub, et ratas sõitis ikka täitsa otse üle.

Ööseks jäi kutsa kliinikurahva hoole alla. Hommikul lubas dr. Valdeko Paavel ta esimesena ette võtta ja õblukesed luud kokku lappida. Prognoosarve ca 700 eurot, mis perele üle jõu käib.

"Siis pane ikka magama, aga anna meile ka teada kui nii otsustad. Me ei suuda seda eales maksta!", laiutas perepoeg käsi.

Eutanaasia on ikka sellisteks puhkudeks kui aidata tõesti ei saa. Nooruke Nässu nende õnnetute kategooriasse kohe kindlasti ei kuulu. Asjal on aga üks konks ka ja nimelt pole sel otse maantee ääres asuval talul aeda ümber ning kas on mõtet tuhandet eurot loomale kulutada, kes nagunii varem või hiljem oma otsa mõne kihutava auto all leiab? Olin kohe kuri kui nad kutsika võtsid ja nii ma ka pererahvale ütlesin, sest see pole teps mitte esimene kord kui nende koer pimedal maanteel kondas ja ainult ime tõttu terve nahaga pääses.

"Ära karda, ma koolitan ja ei ta lähe kuskile!", oli peremees veendumust täis.

Aga vaat nüüd sõbrad lähevad meie arvamused lahku, sest elame absoluutselt erinevates maailmades. Teie näete vigastatud loomi üsna harva, mina pea iga jummala päev ja sestap ei saa ma ka parema tahtmise juures olla "ei-nendega-juhtu-midagi-usku" olla. Juhtub ja tihti! Väga tihti!

Öö elas Nässu kenasti üle ja tervitas kliinikurahvast rõõmsa haukumisega. Sööb-joob, toit käib läbi. Murekoht on veel paar sooltesse kinni jäänud kondikest, aga äkki tulevad loomulikul teel välja ning kirurgilist sekkumist polegi vaja. Dr. Valdeko Paavel pani hommikul sepapõlle ette ning teritab parasjagu nuge ja saagi, et Nässu käpp taas korda teha.

Nässu omanik loovutas hommikul koera Loomapäästegrupile ja sestap asun kohe ka uut peret otsima. Põhimõtteliselt saaks ta täna juba koju ka kui kõik läheb nii kui plaanitud. Oleks hea küll kui täna saaks temaga ühele poole, sest mu väljamaal elav tita otsustas täiesti arusaamatutel põhjustel mehele minna ja alates homsest mind mõnda aega Eestis pole. Hoiukodugi oleks suur asi kui kohe pärisperemees kätt ei tõsta!

Aga ärgem rutakem sündmustest ette. Kõigepealt on vaja operatsioon ära teha ja siin vajab Nässu juba sinu abi, sest tal endal raha lihtsalt pole! Suured tänud Sulle kaastunde ja headuse eest juba ette! Teeme selle noore ulaka koera terveks ja anname võimaluse - tal ju terve pikk elu alles ees!

Loomapäästegrupp MTÜ
EE437700771003183318 

"Nässu ravikulud"

Nässu ravi saad toetada ka meie annetustelefonile helistades:

900 1313 (5.-)
900 1414 (10.-)