18 veebruar 2020

"Kabina küla rebane põdes siiski koerte katku!"

Eelmisel nädalal sai lubatud, et nii kui Saksamaa laborist vastus saabub, teavitan ka teid. 

Eile Maaülikooli loomakliiniku loomaarst dr. Madis Leivits kribaski halba ja veidike ärevaks tegevat uudist:

"Laboratoorne kinnitus esmasele diagnoosile - rebane oli koertekatkus."


"Selge pilt ja tänud. Vana raisk, seda katku ikka on!"

"Olge üüratult ettevaatlikud, et ei levitaks! Soovitaks kõigile vabatahtlikele organiseerida koolitus bioohutuse alal, et nad suudaksid ennast hoida ja ei levitaks tõvesid loomade vahel!"


"Hea mõte ja vana plaan. Vähemalt meie omadele olen plaaninud selle kohustuslikuks muuta, aga tegudeni pole veel jõudnud. Algastme esmaabi ja ohutuskoolitus on vähemalt päästekaubikute juhtidele laias laastus tehtud."


Ei taha kuidagi paanikat tekitada ja kihutada inimesi nagu segaseid rebaseid kividega surnuks loopima. Koertekatku siiski on ja mitte pelgalt Põhja-Eestis, kus mäletatavasti eelmise aasta lõpus taolise loomakesega kokku puutusime ja talle priiküüti pakkusime. Nüüd siis ka Lõuna-Eestis ja küllap seda on lausa kõikjal.

Lühidalt öeldes olge ettevaatlikud! Vaktsineerige oma koerad ja metsloomadega pole miilustada vaja! Ja jumala pärast ärge hakake nüüd kohe rebaseid omasoodu ise tapma - nad niigi õnnetud ja põlu all. Lisaks pole neile ka palju aega looduses antud - vaid kolm aastat on keskmine eluiga.


Harku järve rebasepoegi mäletate, keda möödunud suvel päästsin ja linnast minema toimetasin? Vast ikka ja neljast pojakesest kolm on juba surnud. Üks jäi Rannamõisa teel auto alla ja kaks lasti Ristil maha. Põgenesid puurist ja tegid küla vahel pahandust. Üks neist käis kohalikus bensujaamas näiteks toitu nurumas. Loodetavasti see, kelle metsa viisin, on ikka elus. Vähemalt loodan.

Ei tahetud mulle otse öelda, aga vihjati, et tapeti Ristil pikema jututa maha. Vähe tige olin ja meie gäng enam sinna hoiukodusse loomi ei vii. Vat sihuksed lood ja olge siis ettevaatlikud. Tänage õnne ka, et ise sedapuhku rebastena ei sündinud - saate vähe pikemalt elada! Vaatamata kõigele rebased mulle ikkagi väga meeldivad ja aitan alati kui võimuses! Aidaku need ka, kes oskavad, aga ohutusnõuded ennekõike! Seda vist ei pea enam mainimagi?