18 november 2019

"Kuskohast tulevad hukatud lemmikute hordid? Head inimesed toodavad!"

Enamus inimesi arvavad, et nad on head. Ilmselt ka miljonite inimeste surma eest vastutavad Hitler ja Stalin oleksid sama meelt olnud. Arusaadavalt kirjutavad kõik loomasõbrad endid automaatselt hääde inimeste lahtisse.

Ka Koplis, Stroomi ranna kandis elab üks enda arust hea inimene. Temast anti mulle teada täna hommikul telefoni teel:

"Tulge ruttu siia mere äärde! Me leidsime loomade pidamiseks mõeldud puurid! Me ei julge ise avada!"

Nõuka-aja inimese ja väljaõppimata sapöörina otsustasin sedapuhku oma elunatuksega riskida ja ei hakanud paari kasti pärast rannajoont sulgema ega kutsunud politseid ja päästjaid välja. Väga rumal minust! Vist? Karbid, üks plastmastist transakas, teine kartongist olid paigutatud üsna rannajoonele põõsaste vahele.

Lammutasin need lahti. Puhta pehmed padjad sees ja väljast kilega kaetud, et vesi sisse ei pääseks. Kivigi raskuseks peale pandud, et tuul minema ei viiks. Korraga tuleb mu juurde veel üks naine:

"Minge rannahoone poole ka. Seal on täpselt samasugused kastid! Seal on isegi tool ja sööginõud loomade toitmise tarbeks pandud!"


Tõsijutt ja leidsin ka need üles. Miks nad seal on ja kes need sinna viis? Pakun huupi ja ilmselt ei eksi - need viis sinna keegi "hea inimene", kelle kiisu on lõikamata ja hea inimene ei hakka ju ometigi imearmsaid kassilapsi uputama! Ei-ei! "Hea inimene", olgu tal kasvõi viis kõrgharidust või külakool pooleli, ei tapa loomi ja linde vaid sokutab nad kuskile mujale lootuses, et tillukestele halastatakse ja nad leiavad kodu!

Kristiina Tilk kirjutas eilses "Õhtulehes" väga hea ja otsekohese loo üleliigsete loomade saatusest ning paljude jaoks oli selle sisu väga kohutav.

Asi läheb natuke paremaks, sest üle kümne aasta tagasi tegime koos Tuuli Kochiga täpselt samasuguse loo. Lemmikloomjäätmete hulk oli siis 30 tonni.

Loomasõbrad ohhetavad ja ahhetavad, aga tegelikult võiksid nad selle koguse rahulikult ka täna kolmega korrutada, sest Väike-Maarjasse jõuab vaid mõnede varjukate "toodang."

Enamus MTÜ-sid, kaasa arvatud Loomapäästegrupp omi "surnud patsiente" sinna ei vii - liiga räme on lemmikloomi anda koos tapamaja jääkidega tükeldamiseks ja keetmiseks. Ka ei jõua sinna need sajad ja tuhanded, kes esimese adreka ajel metsa või mujale surema jooksevad. 


Selle kõige ma suudan alla neelata, aga igasugune taluvus kaob kui mõtlen mõne suurlinna või -riigi peale. Kui palju seal loomi hukka saab kui mingi "imetilluke kuradi küla" nagu Eesti suudab juba sellisel hulgal loomi tappa?

Kus tulevad need ülelligsete loomade hordid, sest taevast need ju ei saja? Eks ikka heade inimeste juurest, kes omi loomi ei steriliseeri-kastreeri vaid iga aastaselt neid juurde toodavad. Eks ikka heade inimeste juurest, kes oma üleliigselt loomad südametult "minema viskavad!"

Käisin täna ka Paljassaare varjukas uurimas kas nad Stomkal kassipoegi püüdmas on käinud? Ei olnud! Otsisin põõsaalused läbi ning loomakesi polnud sealgi. Kus nad siis on? Võin vaid oletada, et kajakad ja varesed sõid lihtsalt ära! See on loogiline ja loodusseadustega kooskõlas. Siia sobib kui valatult Aleksei Turovski tsitaat hiljuti "Rohegeeniusele" antud intekast:

"Kui koduloomad kõrvale jätta, siis on ports selliseid liike, mida zooloogias nimetatakse sünantroopseteks liikideks ehk sellisteks loomadeks, kes elavadki inimesega koos, süües nende toitu, kasutades elamiseks inimese pakutud elamistingimusi ja kes paljunevad siin inimese kõrval, sest lühidalt öeldes – neile see sobib ja selline elu on mugav.

Turovski sõnul on nn linnaloomad pikaaegse evolutsiooni tulemus ja taoliste tegelaste hulka kuuluvad näiteks hiired, rotid, keldrikakandid, toakärbsed, linnavarblased, varesed, harakad jms.

Et linn võrdub lindude jaoks toidu ja soojaga, siis on linnas alati ka kajakaid ja tuvisid, kelle kannul tungivad aga linna juba röövlinnud, kes kütivad siinseid inimesega koos elavaid liike ja leiavad süüa ka prügikastidest ning prügimägedelt."


Vat sulle häid inimesi! Mine per**e hea inimene, kes sa siin Stromkal elad! Just tänu sinusugustele ongi see utiliseeritud lemmikloomade hulk nii suur! Just tänu sulle on siin varesid nii palju! Veel üks küsimus vaevab mu hinge hea inimene:

"Su kiisud on surnud, aga kes selle kuradi laga, mille seas valdavalt elusloodusele ohtlik kile, sealt rannast nüüd ära koristama peab?"