20 november 2019

"Koolilapsed päästsid linnukese elu!"

Kas te mäletate seda aega kui te laps olite? Seda süütut siirust ja naiivsust? Seda aega, mil tundus, et kõik täiskasvanud on vist veidike opakad, sest teevad elementaarseid asju täitsa valesti?

Ei tea kas see "opakus" tuleb haridussüsteemist või elukoolist, aga üksjagu kalgimaks muutume me tõesti. Ei me näe hädasolijat olgu ta või ristseliti keset kõnniteed. Joodik, narkar, on meist enamus kindlad ja infarkti välistame automaatselt.

Ei me saa enam aru ka loodusasjadest. See on juba väga "too much" kaasaegsete linnasakste, aga paljuski juba ka maainimeste jaoks. Õnneks lapsed ikka märkavad ja ehk muudavad nad veidike meidki.




Täna päeval märkasid Tallinnas, Mustamäel Szolnoki kandis koolist tulnud seitse põnni hädas lindu. Täiskasvanud mõistagi ei märganud, sest elu on kiire ja lõppude lõpuks pole ju mingi lind ometigi selline asi, kelle pärast kummardama peaks.

Lapsed kummardasid ja tõttasid hädalisega Vilde loomakliinikusse. Tegelikult nad päästsid selle linnu elunatukse, sest enamasti ükskõik, mis põhjusel maasolev suleline saab pahatihti otsa. Põhjuseid võib olla palju - alajahtumine, hulkuv kass-koer, inimene astub laiaks jne.

Ilmselt lendas see tegelane vastu aknaklaasi ja kukkus oimetuna maha. Tegelikult me neid väga aidata ei saa ega oska, sest kuidas sa ikka tillukesi kaelalülisid remondid või ajuoperatsiooni teed? Seega peavad nad ise hakkama saama ja pooltel juhtudel saavad ka. Loodus on vägev!


Ka see suleline toibus ja vabastasin ta sealsamas kliiniku ees. Oma arust lülisin mobla lindistama ja kaadrid tulid head. Panin ta autokatusele ja linnuke poseetas vahvalt kuni minekut tegi. Hiljem märkasin, et linti jäi vaid paar sekundit. Vähe närvi ajas, sest tahtsin ka teile seda kaunitari lähedalt näidata.

Läks nagu läks, aga nüüd targad täiskasvanud võiksid algkooli loodusõpetusetundi meenutada. Kellega on tegu? Millisel linnul on selline vahva kollane triip sabakese otsas? Aususe huvides tuleb tunnistada, et arvasin esmalt ise ka täiesti valesti kui pakkusin metsvinti. Häbi mulle!

Koolilastele muidugist suur aitäh! Vilde loomakliiniku rahvale ka, et lastele "arvemaksmisjuttu" ei rääkinud ja hädalise ikka sooja võtsite!