14 juuni 2019

"Surmamõistetud Roki esimene operatsioon möödus edukalt. Heade inimeste abi oodatud!"

Bussi peale kiirustavad lapsed ja tuppa jäetud seitsmekuune suurt kasvu kutsikas. Avatud aken.

„Oodake mind ka! Tahan ka õue! Võtke mind kaasa! Koera ei tohi maha jätta!“, repliik kuuluks Rokile kui me koerte keelt mõistaksime.

Avatud aken. Tume mütsatus. Kõrvulukustav kiunumine. Laste ja naiste nutt. Suur-suur mure. 


Suvi, palavus, avatud aknad ja gravitatsiooni jõul suure kiirusega maapinna poole kukkuvad lemmikloomad on järgneva loo märksõnad. Kui varasematel aastatel on tooni andnud kiisud ja iseäranis tuulutusasendisse jäetud akende vahele kiilunud kassid, kes oma elukese kaotasid, siis tänavuse suve esimene kuu on olnud eriti ränk koertele. 


Tallinna kesklinn, kolmas korrus, koer hüppas välja – surnud. 

Kalamaja ja Kopli piiril asuv tondiloss, ilmselt äikese eest varjunud ja hiljem väljapääsu otsinud koera raskuse all andis aknalauaplekk järele – surnud.

Ei hakka seda kurba nimekirja jätkama, aga Roki on teine loom, kes aknast kukkudes ellu jäi. Ometigi olid vigastused sellised, et ühe teise loomakliiniku väga hea ortopeed keeldus teda kui „lootusetut juhtumit“ opereerimast. Väljavõte haigusloost:

ANAMNEES: 

Pöördumine laupäevasesse erakorralisse vastuvõttu. Koer kukkus 2. korruse aknast alla. Omanikud unustasid suure akna avatuna lahti ja läksid lapsi laulupeo bussi peale saatma, koera jätsid tuppa. Koer on aga harjunud lastega kõikjal

kaasas käima ning kukkus siis õnnetult aknast alla. Varasemalt käinud siin VEJ jala lonkega (vaata eelmist visiiti), aga muidu terve koer. 

STAATUS: 

Kliinikusse jõudes püsti ei tõuse, on väga valulik, karjub iga puudutuse peale. Limaskestad roosad, CRT 1,5 sek. HR 94 x/min, regulaarne, pulss tugev. Lõõtsutab tugevalt. Tegin 0,2 mg/kg metadooni IM. Kui see toimima hakkas, siis lasi

ennast paremini katsuda ja üle vaadata. Kõht palpeerides pehme ja valutu. Tagumised jalad ülevaatusel terved. Omanikud ka kirjeldasid, et oli pärast kukkumist tulnud korraks püsti ning seisis siis kolmel jalal, hoides VEJ üleval. VEJ randmest ülevalt poolt tugevalt turses.


PLAAN:

Biokeemia (Chem 10) Hkt 35 % t ja a RTG (esialgu ainult lat pildid) - vaba vedeliku esinemist ei tuvasta, organid norm asetusega. Lateraalpildil VEJ küünarluu murd (hetkel tehtud ainult üks pilt). Plaan stabiliseerida, teha valuravi ning teostada sedatsioonis korralikud röntgenülesvõtted mõlemast esimesest jalast kaks vaadet.

RAVI: 9.06.2019 

Alguses sai valuraviks 0,2 mg/kg metadooni q 4 h, täna õhtul alustatud FLK püsiinfusiooniga. RTG jõudis teha pealelõunal. Mõlema EJ kodarluud on epifüüsist murdunud ja dislokeerunud lateraalselt. Parema EJ kodarluu dislokeerunud murd. Konsulteerisin - prognoos lootusetu arvestades koera kaalu ja aktiivset kasvuiga ja vigastuste ulatust. Omanikule proovisin korduvalt helistada ja saatsin ka sõnumi, et ta tagasi helistaks kuid kella 22 30 ei ole ühendust võtnud.

Üldine - 10.6.2019

Omanikuga hommikul uuesti räägitud, et murrud on parandatavad, kuid kuna murrud on liigesesisesed, siis see tähendab eluaegset invaliidsust ning kroonilist valu. 

Õhtuse kõne ajal otsustasid omanikud siiski edasi minna. Arvestades edasist halba elukvaliteeti, siis keeldume operatsiooni tegemast ning pakutud välja variant, et koer on meil nii kaua valuravil, kuna leitakse teine kirurg, kes on nõus teda lõikama ning edasise raviga tegelema. Annavad teada, kas ja millal operatsioonile saavad. Siis lepime kokku väljakirjutamise aja."

Mis siis selle luude lappimise nii keeruliseks teeb? Püüan seletada hästi maalähedast keelepruuki kasutades. Roki mõlemad käpaluud on nimelt katki sellise koha pealt, et pole luud, kuhu kruvid sisse keeratas. Lisaks on kutsika luud „pehmed“ ja koera kaal suur, tervelt 42 kilo. Õhku kinnituskruvisid ei keera ja seetõttu tuleb antud operatsioonide puhul kasutada palju loomingulisemat lähenemist kui ortopeedia õpikud ja teatmikud nõuavad. 

Roki elu päästmise võttis ette dr.Kristo Klaassen Billy loomakliinikust. Veel eile polnud selge kas Rokit saab päästa või jätame ta lihtsalt narkoosist „üles äratamata“. 

Perekond oli sellisest valikust teadlik ning nõustus raske südamega. Kõigi osapoolte õnneks seda pöördumatut otsust polnud vaja vastu võtta ja pikk operatsioon möödus edukalt. 

Öö möödus Rokil Loomade Kiirabi Kliiniku personali valvsa pilgu all. Käisin teda veel õhtul vaatamas ja koer toibus kenasti. Hakkas lausa saba liputama, aga pai teha ei lubanud ning oleks hea meelega mind naksanudki. Arusaadav - valu, segadus ja stress on sellise käitumise taga.

Täna toimub Billys teise käpa opp ja uue nädala alguseni jääb ta loomade kiirabisse. Siis saab pere oma lemmiku kätte ja algab pikaldane taastumine. Perekond Kaljurand lootis rahva abile ja tegi vastava postituse Facebooki. Tagasiside polnud just lootustandev: 

„Sead, petised, oma viga, et akna lahti jätsid! Paras!“, on vaid mõned sõimusõnumid, mis nende aadressil edastati. Nii mõnigi fakiir teadis täpselt, et pere üritab pappi väljamõeldud koeraga teenida. Ühtekokku annetati neile siiski ca 180 eurot, mis oli suureks abiks eelmise kliinikuarve tasumisel. 

Paraku selle piskuga Rokit täitsa terveks juba ei ravi ja nii Kaljurannad viimases hädas Loomapäästegrupi poole pöördusitki. No ei suuda nad juba kasvõi oma plikatirtsude pärast, kes Rokit pikisilmi koju ootavad ja silmad peast nutnud on, kergema vastupanu teed minna ning palju-palju odavama mürgisüsti kasuks otsustada. 


Loomapäästegrupp on paljude loomaomanike, kelle lemmikuga õnnetus juhtus, jaoks viimaseks õlekõrreks olnud juba lugematuid kordi. Kuigi meie egiidi all võetakse ette lausa ilmvõimatuid veterinaarseid toiminguid, siis ometigi me arutame alati loomaarstidega alustades ravi keerukusest, paranemisvõimalustest ja hilisemast elukvaliteedist peensusteni kõik läbi. Roki puhul on prognoos õnnestumiseks hea. Me ei saa anda garantiid, et mõlemad käpad tööle hakkavad, aga teie toel me vähemalt proovime seda noort elu säästa ja päästa.

Sestap palungi Loomapäästegrupi nimel kõigil headel inimestel grilllihakarbike, paar õlut või jäätisetops ostmata jätta ning toetada noorukese Roki ravi. Suured tänud juba ette ja saadame järjekordse imeteo üheskoos korda!
  • Loomapäästegrupp MTÜ
  • EE437700771003183318 
  • "Roki ravi"
Selle noore koera ravi saad toetada ka meie annetustelefonile 900 23 23 (10.-) helistades.