12 juuni 2019

"Sa Valner valid loomi näo järgi, keda aidata!"

"Sa Valner valid loomi näo järgi, keda aidata!", süüdistati mind eile lausa paaril korral.

Tõsi, meie gängi prioriteet on erakorralist ravi vajavad elukad ja nii oli, on ja jääb vähemalt nii kauaks kui mina Loomapäästegrupi-nimelise orkestri ees taktikepiga vehin.

Ilmselt tuleb meie kaubikutelt sõna "väärkoheldud" maha võtta, sest Eestis on pooled loomad väärkoheldud kui keti pikkuseid või olematuid kuute vaadata ja see tekitab segadust. Neile, kes ei tea, mida erakorraline abi tähendab, selgitan:


Erakorraline abi on patsientidele, kellel on tekkinud äge terviseprobleem, vigastus, mürgistus või muu eluohtlik või potentsiaalselt eluohtlik seisund. Punkt.


Need, kes arvavad, et lühike kett on aluseks meelevaldselt "hulluks" tembeldatud eakalt memmelt koera ära võtmiseks, ilmselgelt meie kampa ei sobi ja peavad rakendust otsima mõnes äärmuslikumas loomakaitse organisatsioonis.

Loomapäästegrupi eilne erakorraline kunde oli kass Afonia, kes nägi ilmavalgust juba 1999 aastal.

"Ta tuleb kohe magama panna!", arvasid inimesed.

Põhimõtteliselt nõustun, aga nüüd tuleb mängu väga palju"agasid" alates sellest, et kellegil peale omaniku pole õigust lemmiku elu üle otsustada.

"Ma ei suuda teda veel magama panna. Tal pole valus ja sööb korralikult. Kui haava ei näeks, siis ei saakski aru, et tal miskit viga on!", räägib Afanassi perenaine Tanja.

"Kuulame ära, mida arstid räägivad"

"Ega sa teda salaja magama ei pane kui kliinikusse viid?"

"Juhul kui arstid ütlevad, et eutanaasia on parem, siis ma seletan sulle täpselt nii kaua kuni nõustud. Nii käivad need asjad. Kui ma oleks ta tänavalt leidnud ega teadnud, et tegu on kodukiisuga, siis oleks ilmselt tuttu pannud. Aus vastus, aga sa jõuad ise selleni kui ta tervis halvemaks läheb ja piinlema hakkab."

Afonja haavad vaadati täna Sõle loomakliinikus üle ja puhastati korralikult ära. Vajalikud rohud anti koju kaasa.

"Kui perenaine täidab ravikava ja teda rohkem õue ei lase, siis võib Afonja veel kaua elada", pakkus loomaarst Merili Kesner.

"Kas tal tõesti valus pole?", jätkasin Merili ja Ketlin'i ülekuulamist.

"Ei pruugi, aga kui vaglad tekivad ja mädanema läheb, siis on teda ikka väga raske aidata küll! Nii, et range ravi - igapäevane haava puhastus, antibiots, valuvaigistid ja kõik muu vajalik sinna juurde, mille kaasa anname."


Kuidas kõik algas? Afonia pea peale tekkis paar kuud tagasi väike muhuke, mida kiisu siis katki kraapides ise" ravima" hakkas. Kasvaja lõi vohama ja tulemus on täna just selline. Tanja käis küll arstil, aga Afonja kiskus "krae" maha ja nii see jäi. Edasiseks raviks naisel raha puudus kuniks eile üks heasüdamlik naine teda märkas ja meile helistas.

Loomapäästegrupp tasus ravi maksumuse ja hoiab tulevikus Afonja tervisel silma peal. Numbrid on antud ja ka Sõle loomakliinik on perenaist iga hetk valmis vajadusel nõustama.

Vat nii ma "valisingi" taas ühe looma näo järgi välja, keda aidata. Õigemini küll kukla või siiski vigastuse järgi. Kas te mõistate taolise teguviisi hukka või kiidate heaks, ei oma minu jaoks siinjuures absoluutselt mingit tähendust.

Tänan lugemast ja minge alati oma lemmikuga õigel ajal arstile. See on selle loo moraal. Kui raha pole, siis suruge uhkus maha ja otsige abi, mitte ärge jätke paranemist saatuse hooleks. Teile endile parem ja loomale ka lihtsam!"

Need head inimesed, kes arvavad, et loomad ja linnud vajavad samuti kiiret abi ja nende elunatuke on midagi väärt, saavad meie kodukootud loomade kiirabi mõistagi toetada.