24 detsember 2018

"Kingime jõuludeks Reksile ELU!?"

Laupäeval toimus Harjumaal, Maidlas liiklusõnnetus, milles sai kõvasti viga üks väiksemat kasvu eakam koerake. Olgu mainitud, et jõulud ja aastalõpp ongi iga loomapäästja jaoks kõige hullem aeg, sest neid õnnetusi ikka juhtub. Tänavu on õnneks olnud palju rahulikum, aga päris ilma vigastatud loomadeta ei saa me läbi paraku ka sellelgi korral.

"Külavaheteel sõitsin väikese kiirusega, sest hästi libe oli ja seal kurvi taga ta keset teed siis seisiski. Vajutasin pidurid põhja, aga otsasõitu vältida ei suutnud. Ma sõitsin vaesekesest ikka kohe täitsa üle ...", kirjeldas sündmusi roolis olnud meesterahvas.


Edasised sündmused panevad aga uskuma, et maailm polegi veel nii hukas nagu räägitakse. Härrasmees pidas auto kinni, korjas veritseva koera masina peale ja kihutas tuhatnelja Loomade Kiirabi Kliinikusse.

"Mina sõitsin otsa, aga raha arve tasumiseks pole. Saan alles jaanuaris mingi osa kompenseerida. Koerake vajab kiiret abi, aga kuidas seda saab antud olukorras tagada?"

"Helistage Looapäästegruppi, nemad mõtlevad kindlasti midagi välja.", soovitas kliiniku administraator Jelena Bugrova.



Loomaarst Anu Poopuu sõnul olid vigastused üsna karmid: vaagnaluu puru, käpp ka, peahaav ja ajuturse, pikk-pikk lahtine kõhuhaav, reageerimine null .....

Autojuht leidis ka järgmisel päeval omanikud üles, aga nemad tõstsid ahastuses käed. Kohtusin noormeestega kliinikus:


"Raha meil pole. Jupi kaupa saaksime tagasi maksta, aga laenu meile ei anta. Midagi pole teha - pange Reks magama."

"On see üleüldse teie koer ja kas suudate seda ka tõestada?", pärisin noorsandidelt.

"Ei ole meie koer. Reks on ema koer, aga oleme temaga koos üles kasvanud. Ta on täieõiguslik pereliige ja me võime otsustada küll."

"Jõuluõhtul on kuidagi eriti nõme tappa, seda enam, et Reks ise ei kavatsegi alla anda ja tema seisund on stabiilne. Loomapäästegrupp antud olukorras eutanaasiat ei toeta."


"Meil pole valikut!"

"Ma annan teile kohe valiku. Juhul kui jääte eutanaasia juurde, siis Loomapäästegrupp taandab end sellest keissist ning te võite rahumeeli oma ema koera ära tappa. Sel juhul kaotate aga ka meile tehtava allahindluse ning peate tasuma kliinikule arve kohe. 

Peale paari oppi hind mõnevõrra tõuseb, aga saate tasuda osade kaupa, lisaks ka õnnetuses osalenud härra lubas jaanuaris kompenseerida 250 eurot. Nagu isegi näete, siis elu kinkimine tuleb laias laastus soodsam ja ka taskukohasem. Kuidas siis jääb?"

"Loomulikult jätame ellu sellisel juhul."

"Veel üks aspekt. Kuulsin küla vahelt, et ema polevat just kõige hoolsam koeraomanik?"

"Kui ta jooma hakkab, siis tõesti pole. Praegu leidis ka mingi kuti ja lasi sellega jalga. Neetud! Ta alati laseb koera vabalt jooksma kui lakkuma kukub!"

"Nii ma kuulsingi ja temale me koera ei tagasta. Kui te suudate Reksu eest ise hoolitseda ja aitate tal taastuda, siis meie poolest võib papritele alla kirjutada. Koer jääb tubasele ravile, mitte õue! See on nõue."


"Kokku lepitud."

"Seletan üle mida me teeme, et hindasid kontrolli all hoida:
  • Amputeerime murdunud kohalt saba
  • Kõhuõõs on avatud ja ühtlasi eemaldame kohe ka megasuure kasvaja
  • Vaagen taastub loodetavasti ise, käpp läheb lahasesse
  • Peaga ei saa me suurt midagi teha, aga turse on alanenud ja Reks on adekvaatne
Loomapäästegrupp läheb aastalõpule vastu positiivse eelarvega ja peale kõikide arvete tasumist on kontojääk 1250.- eurot. 

Päris selliseks see ei jää, sest 27. detsembril toimub ühe igati vahva koera silmade operatsioon, mis neelab umbes 1000 eurtsi. Reksu elu päästmisele ei kulu prognoosarve kohaselt üle 700 euro. 

Mõistan väga hästi, et kingikotid ning hädalised kahe- ja neljajalgsed tegelased on teie kukrutes korraliku vaakumi tekitanud, aga pingutaks veel õige pisut ja kingime ka Reks-poisule elu. Jõulukingiks ELU! Enam paremat kinki annab ju välja mõelda! Eks ole mul ju õigus?

Loomapäästegrupp MTÜ
EE437700771003183318 
Selgitus: „Maidla Reksi ravikulud"

Annetusnumber 900 23 23 on jätkuvalt avatud. Sellele helistatades toetate Reksi päästmist ja ravi 10. euroga. 

Tänan kõiki elupääastjaid ning ka selle loo jagajaile korralik kniks ja kraaps! Rahulikke Jõulupühi ja mingu meil kõigil hästi!