04 juuni 2022

"Vasknarva"

On säherdune koht. Eelmisel aastal kuulsin isegi esimest korda. Nüüd peab ikka ühel hommikul aastas vähemalt seal piirijõel ärkama. Vene piirivalvega on meil juba väljakujunenud tervitus, mida üle jõe hõikame:

"Ваня, пошел на ...."

"Иди сам! Хочешь водки?

"Не сейчас. Я поплыву к тебе позже."

Pollarid on siin ka toredad, võtavad altkäemaksu ja puha. Eile pidas konstaabel Igor mind kinni. See rohkem nii moe pärast, sest Vasknarvas kehtivad teised eeskirjad.

"Dokumendid palun."

"Kas ületasin kiirust?"

"Ei, aga auto vingerdas ühest tee äärest teise. Olete joonud?"

"Ikka, aga üle viie promilli, mis Vasknarvas lubatud, raudselt pole!"

"No kontrollime. Ja tõesti kõigest 4,8 promilli. Napilt pääsesite."

"Jummel tänatud! Juba pabistasin, sest mul on alati mingid jamad kui ärandatud autoga sõidan."

"See pole teie süü, et juht oma auto lohakalt järelvalveta jättis. Näidake lubasid ka palun."
"Mul ei ole!"

"Te ausus meeldib mulle ja sestap piisab kui teete annetuse Vasknarva langenud politseinike fondi."


Selle metropoli suurim vaatamisväärsus peale vanade orduvaremete on põlise Eesti mehe, Semjonov, Ivan Perovitši tareke. Kunagi küla uhkeim häärber, aga siis juhtus õnnetus - Vanja võttis naise. Too sünnitas kaks tütart ja õnn kestis päevani, mil naispere hea söögi peal kosuma hakkas.

Kohe nii jämedaks läksid, et vajutasid maja lääpa. Vanja nüüd õnnetu ja saab ise ka aru, et oleks pidanud naiste toad ikka keset maja sättima. Nüüd on juba hilja hädaldada, aga teistele meestele õpetuseks, kes mingil arusaamatul põhjusel naise majja kavatsevad tuua.


Vaat sihukesed lood siin Vasknarvas jõe ääres, kloostri taga, kõrgtehnoloogilise piirivalve vahitorni all. Nõpsik ronis üles ja peab ise valvet. Seega võite üksjagu rahulikumalt magada, sest ei Putja tema vahetuse ajal julge meitele kallale tungida.


Muide, kloostri ja ühe noore nunnaga on mul plaan. Eelmisel aastal ebaõnnestusin. Äkki sel aastal läheb paremini?

Ega ise viitsikski, aga lihtsalt mehe kohus - teisel pikk elu veel ees ja lihtsalt tuleb ää päästa ning sisse õnnistada. Olgu Issver mulle abiliseks!