11 märts 2019

"Hoolimatuse tipp! Kass jäeti ravita ja loom mädanes elusast peast!"

Kõik me unistame lotovõidust. Millest aga unistavad loomad? Milline on "loomaloto" peavõit? Hädine nurkade mäng tooks vähemalt toidu nina ette. Veidikene kopsakam fortuuna soosing hoiaks ka tervise korras ja vaenlased eemal. Inimeste poolt kodustatud ja sajandeid meie kõrval kaaslastena elanud liikide jaoks on peavõit ilmselgelt hooliv ja armastav kodu. 

Tänane lugu räägib ühest Tallinnas, Koplis elanud agulikassist, kellest loomalotovõidud on suure kaarega mööda läinud. Õnnetu hinge leidis üks hea proua, kes läks oma koeraga Neeme uulitsaale jalutama. Oma hoovist leidis ta üliviletsas seisus oleva kiisukese.

"Vaesekene! Sul on nii suur haav ja pea lausa mädaneb otsas! Sa vist pole meie kandi kass, sest varem pole ma sind kohanud", vaatas ta hiirekuningale ainiti otsa. Kiisu minema ei jooksnud vaid ainult mjäugus kaeblikult vastu.

Kuigi proua on suur loomasõber, siis elusast peast lagunevat looma ta sülle võtta ei tihanud. Lisaks äratas kahtlust ka kiisu vaevu liikuv käpp. Nii ta Loomapäästegrupi abiliinile helistaski.

"Tere, kas loomade kiirabi? Sooviksin ühest väga haigest kassist teada anda, kes vajab viivitamatut abi"

Katrin Lehtveer'i kohale jõudes oli proua end ületanud ja kiisu juba ise puuri pannud.

"Ta on nii sõbralik ja väga taltsas. Kindlasti on ta kodukass vist kuid milline omanik küll oma loomal sellisesse seisu laseb minna? On ikka hoolimatuid inimesi siin maamunal! Vaene loom! Mida ta küll tundma peab!?"


Edasine tee viis Loomade Kiirabi Kliinikusse, kus hädalisi ööpäevaringselt ja ka puhkepäeviti vastu võetakse. Loomaarst Üllar Siir nägi kassi ja oli laudsa jupp aega vait.

"Oi pagan küll!  Haav on jubedamast jubedam, aga õnneks tuleb mäda juba ise välja. Piirdume haava puhastuse, surnud kudede ja naha eemaldamise, valuvaigistite ja antibiotsi andmise ning ravisalviga. Siin ei saa me rohkem midagi tema heaks teha."

Edasine ülevaatus ja mädalehk tekitas iseenesliku okserefleksi. Suus oli vaid kuus hammast - viis üleval ja all vaid üksainumas purihammas. Käpp mädanes samuti.

"See on ikka väga karm lugu! Vaene loom! Ta on vist sedapsi ka! Teeme röntgeni ja ultraheli", kamandas Üllar vägesid. Teda assisteeris Kairi Pärtel, naine, kes hullemaski seisus olevad loomad elule vapralt tagasi aidanud.


"Tiine ei ole õnneks. Kuna tal hambaid pole, siis mäluda ta ei saa ning kugistab suuri palasid. Need ajavadki mao suureks ja kere laiaks.", oli kiisu sisemise ülevaatuse lühikokkuvõte.

Täna me oleme üsna veendunud, et tegu on kodukassiga. Veel kindlam on aga see, et Eesti Vabariigis ega maailmaski pole olemas võimu, mis suudaks meid seda vaest kassi neile hoolimatutele jõhkarditele tagastama. Sestap jätan ülejäänud seltskonna, kes kiisu päästmisel osalesid mainimata ja tänuta. Õnneks nad ei solvu, sest tänu ja tunnustuse pärast ei aita loomi me gängist keegi. Kass on meie turvakodus ja tema paranemisega hoian ma teid mõistagi kursis.

"Vastik-vastik vaatepilt! selleiseid fotosid ei tohi üldse avaldada!", hädaldavad mõned kodanikud.


Mida teile siis öelda? Teil on vastik? Selge see, aga mõelge kui valus ja paha on sellel elushingel olla!?

Sulgege korraks silmad ja kujutage ette, et teie silmist-kõrvust ja naha alt lausa purskab haisvat mäda. Kujutage ette, et teil on suus vaid kuus hammast, aga mädanik ei lase neidki kasutada. 

Mõelge, kasutage aju ja siis alles hädaldage kuid tänage jumalat, et selle loomaga samas nahas ei pea olema ning kunagi taolist piina taluma ei pea.

Aasta algus on nii halb kui hea ühe korraga. Halb on see, et neid hädalisi loomi nii palju on. Hea on see, et nad on leidnud tee Loomapäästegrupi juurde ning saanud abi. 

Me tahame, oskame ja saame neid ravida paraku vaid loomasõprade ja empaatiavõimeliste inimeste kaasabil, sest miljonäride klubisse ei kuulu meist keegi. Sestap oleme tänulikud iga annetatud euro eest!

Loomapäästegrupp MTÜ
EE437700771003183318 

Vigastatud loomade raviks

Loomade-lindude ravi saab toetada ka meie annetustelefonile helistades:


900 23 23 (10.-)