10 mai 2016

"Nii, lapsed, tulge nüüd kõik ilusasti siia. Täna õpime linnupoegitapma!"

 Jaagup laulab, et juulikuus võib lumi maha tulla ja see polevat mingi ime! Täiesti nõus temaga, aga lisaks jõuludele on ka praegu, kevadel, käes just see aeg, mil juhtub imesid pea igapäevaselt kui asi puudutab linnupesi- või poegi.
1 
Oma kogemusest võin öelda, et paljud-paljud helistajad, kes on küsinud nõu ettejäävate pesade või linnulaste kohta, on taolist imet ise tunnistanud. Näiteks kui järgmisel päeval tagasi helistan ja küsin, et kuidas linnupojal läheb või pärin alustatud katusetööde kohta, siis üsna tihti vastatakse: „Ime on sündinud! Hommikuks oli pesa ühes munadega kadunud või linnupoeg haihtus. See on ju ime! Kohe kahju on, sest linde me muidu ikka väga armastame."

Käisin nats aega tagasi Mustamäel, Tammetõru lasteaias keskkonnasaate jaoks intervjuud andmas ja olin samuti ime tunnistajaks: „Palju meelehärmi tekitanud linnud said aru oma ohtlikkusest lastele ning kolisid ühes munaga mujale. See on ju ime, sõbrad! Hallelujah!“
Keskkonnaamet ei andnud luba pesa teisaldada, aga linde seal enam polnud. Silma jäi aga hoopis midagi muud, mis tegelikult palju ohtlikum kui kaks pesitsevat lindu. Nimelt oli seal üks parajalt suur, okstest ja kiviklibust „luksuskorter“ rästikute-nastikute tarbeks valmis säätud. Otseselt mulle Tammsaare tee 79 ümbrusest pole teada antud, et seal madusid oleks nähtud, aga seal  lähedal Kiirabihaigla juures ja Magistrali pargis on neid nähtud küll ja kui madudel läheb õnneks Sõpruse puiestee elusalt ületada, siis varem või hiljem jõuavad nad sinna ka. Nii ma lasteaiarahvale ja saatejuhile ka ütlesin. Mida siis tehakse? Loomulikult hakatakse hüsteeriliselt karjuma, et tapame kõik rästikud ja nastikud ära! Kelle elu on tähtsam, kas lapse või mingi ussi? Lõpetuseks lisan siia ühe mu feissari loo alla pandud kommentaari. See on üliäge!
Tiina Rauk ironiseerib: "Nii, lapsed, tulge nüüd kõik ilusasti siia. Täna õpime linnupoegi tapma. Pange nüüd hästi tähele, kuidas seda teha. Ärge kartke, nad ei suuda põgeneda ega lendu tõusta. Mis Sa nutad, et ei taha - see on looduse valik! Pärast lähme sööme kõik koos jäätist!"