22 märts 2020

"Häbi tapab ää! Lähen uuesti emakeelt õppima!"

Lugesin hommikul oma eilse karupoja postituse läbi ja leidsin vähemalt 15 viga. Suurim neist see, et Mark Reisi pole teps mitte gängi Lääne- vaid hoopis Ida-Harju boss. "Suur juht" ei tea ise ka, millega ja kus ühingu vabatahtlikud tegelevad! See on ikka tase, aga andke mulle andeks! Vana pea. Ma sõjaaja laps ka. Ei olnud kerge .....
  • Reegel 1 - Ära kirjuta kunagi johmas peaga ja veel parem hoia üldse sel ajal arvutist eemale. Hommikul oleks muidugi ka enesel väga huvitav lugeda ja imestada, kes see idikas küll oli?
  • Reegel 2 - Ära kirjuta väsinuna ja ürita saada uudist kaelast ruttu ära. Rikud hea loo ära. Sama hästi oleks võinud selle ju hommikul puhanuna valmis treida ning ajamääruse lihtsalt mainimata jätta. Mis vahet seal on kas täna, eile või üleeile? Peaasi, et juhtus.
  • Reegel 3 - Kirjuta hea tujuga. Üle vaata aga siis kui meel sandimast sandim. Pool läheb laksust välja ja ilma üleliigse "õhuta" on asi ehk isegi loetav.
  • Reegel 4 - Minu vanused ei tohiks pikemaid tekste mobiilis toksida! Nägemine vilets, ekraan väike ja klaviatuuri pole olemaski - pärast arvutist ei saa ise ka aru, millest jutt ning, kes selle jama kokku soperdas.
  • Reegel 5 - Ära kisu oma hinge kirjatükis alasti! Meie seas elab palju sitapäid, kes nii sulle kui su lähedastele vaid halba soovivad. Pärast ei jõua seda ilkumist ja mõnitamist ära kuulata.
Nii mulle kui teile teadmiseks. Tuletasin vanad tõed lihtsalt meelde. Samas ei tohiks jällegi tore lugu ka puuduliku koolihariduse pärast olemata jääda. Sel juhul lähtuge anektoodist.

"Juku! Mida sa teed?"

"Kirjutan Marile kirja!"

"Aga sa ei oska ju kirjutada!"

"Vahet pole! Mari ei oska lugeda ka!"


Ja veel üks ajakirjanduse kuldreegel:

"See ei ole UUDIS kui koer inimest hammustab!
Uudiskünnise ületab see kui inimene koera hammustab!"