21 märts 2020

"Emakaru koos viie pojaga tuli inimesega tutvust tegema!"

Foto on illustreeriv
Täna sattus Loomapäästegrupi Ida-Harju piirkonnajuht Mark Reisi metsas nägema üsna haruldast vaatepilti ja nimelt karuemmet koos viie jõnglasega. Loomad kõndisid tal vaikselt sabas ja Mark ei teadnud asjast midagi. Mees saatis video kohe pärastlõunal ka mulle vaatamiseks.

"Pool tundi tagasi filmisin. Viis poega!!! Võttis käe ikka korralikult värisema!!"


"Mähkmeid on vaja?", uurisin abivalmilt.

"Juba hilja!",
naeris Mark laginal.


Nii mõnegi püssimehe elukese tipphetk oleks karule kuuli pähe kihutamine ja seejärel verise loomaga poseerimine. Seetõttu me mesikäppade täpset asukohta ei avalikusta. Kohalik rahvas on aga sealkandis karusid varemgi näinud. Näiteks paari nädala eest jäi üks emme koos kahe pojaga silma. Oli ta sama loom või mitte? Tont seda teab, aga ilmselt siiski mitte, sest kuhu siis ülejäänud kolm jõnglast jäid?


Sedavõrd arusaajad on aga kohalikud küll, et mõistavad karuemme vaeva, mida too peab viie poja toitmiseks nägema. Juba homme viiakse metsa paari-kolme lamba kered järamiseks. Nii nad lubasid ja abiks ikka. Äkki see polegi aga kaastunne vaid hoopis maarahva põline tarkus, et kiskjaid oma koduhoovist eemal hoida.



Mark ise on vaimustuses. Ka tema on enne karu näinud ja mitte korra. Viimati  paar aastat tagasi passis ühega koduhoovis tõtt. Ka täna ta ei kartnud, aga arvas, et julguse tagas lähedal seisev auto. Ta oligi valmis vajadusel kohe sinna hüppama ja gaasi vajutama.

Muidu aga ehmatas mõmmikupere meest korralikult ja seda mitte pahas mõttes. Olgu siinjuures veel mainitud, et põhitööks on Margil inimeste päästmine ja väga lihtsalt tema jalga ikka värisema ei pane. Karudel see aga õnnestus ja adrenaliin oli laes ning käed värisesid kut ute saba.

"Läksin mööda metsarada auto poole ja millegipärast vaatasin selja taha. Ega nad müra teinud ja ükski oks ei praksunud, aga keerasin ringi ja saja meetri kaugusel jäi emakaru samuti seisma. Siis hakkas neid poegi puude vahelt pudenema ja lõppu polnud näha. Lõpuks lugesin viis kokku. Tuleb välja, et nad kõndisid lausa mul sabas! See oli nii ehe emotsioon ja väga vägev vaatepilt!"


Mark passis ammulisui karusid ja unustas sootuks, et võiks neist ka pilti teha. Mobiiliga filmima hakates olid mõmmikud juba mõnevõrra eemale läinud. Erutus oli suur ja sellest annab aimu ka väga väriseva käega tehtud koduvideo.