21 mai 2018

"Pääsuke - täiesti tavaline toalind"

Linnast naastes kuulen ülevalt korruselt linnulaulu. Pole võimalik ja kirjutasin selle "luulu" täiskarsklusega kaasnevaks negatiivseks kõrvalmõjuks.

"Küllap jätsid teleka mängima vana! Pole see mälu sul enam endine!", arvas Taadu-Aadu mulle kaastundlikult otsa vaadates.

Aga muudkui laulavad ja laulavad. Lõpuks läksin asja uurima ja seal need laululinnud kenakesti paaris kardinapuu peal istusid. Kuigi koerad pole sellised jõhkardid lindudega nagu kassid, siis jätsin Aadu ikkagi trepihalli - kunagi ei tea ju kuidas üks korralik "valvekoer"reageerida võib.


Puha oma viga, aga meite külas eriti uksi-aknaid ei suleta ega lukustata ning siis võib taolisi üllatusi juhtuda. Ega ma pole teab, mis "loomakaitse spetsialist" ja enamasti ajan ikka seda juttu, mida elu õpetanud on või kuidas ise asjadest aru saan. See ei pruugi alati absoluutne tõde olla, sest nii mõnedki arusaamised, mis puudutavad eriti just roomajaid või metsaasukaid, olen pidanud ringi mõtlema.


Eile sain aga uue õppetunni juurde ja seda julgen nüüd teilegi soovitada - kui linnud tuppa peaksid sattuma, siis tõmmake esimese asjana kardinad ette või ruloo alla. Siis nad ei põruta aknasse ega tee enestele viga. Usun, et see ei ole paha nõuanne.

Üks pääsu pani eile näiteks riivakaga alul aknasse ja siis vastu teleka ekraani ning sai kergelt põrutada. Oleks ma kardina ette tõmmanud, siis poleks seda juhtunud. Lõpuks püüdsin ta voodi alt kinni, aga lasin enne lendu laskmist ikka natuke peopesas toibuda. Ja siis ta läks. Paariline oli ukse taga kenasti ootamas ...

Kokkuvõte: Pääsukesed toas on ühed igati kasulikud tiivulised, sest ükski sääsk mind öösel ei kimbutanud. Idülli rikub natuke küll täissitutud voodi ja põrand, aga see on ju tühiasi! Eks ole?

Hommikul tegin esimese korruse terrassil suitsu ja kohvitasin kui korraga üks pääsuke tuli ja jäi näo kõrgusele peaaegu ühele kohale paigale. Sapsis aga tiibadega ja uuris mind. Seejärel tegi koos paarilisega minekut ja taevakõrgustes läks toidujaht lahti.

"Jess, ilus ilm tuleb, putukad on kõrgel. Küllap eilne pääsu käis tere hommikut ütlemas", avaldasin arvamust.

"Ole nüüd, küll see ikka keegi teine oli! Siin räästa all elab neid ju sada tükki!", vaidles Taadu-Aadu elutargalt vastu.

"Oli siis oli, aga mulle vähemalt meeldib nii mõelda, et eilne pääsu tuli tänama, et ta lõksust välja aitasin."