13 mai 2018

"Kisub kuumaks!"

Vahetult mere ääres varjus on praegu +27. Linnades ja sisemaal on soojakraade ilmselt veel rohkem. Igatahes jääge terveks ja ärge beebisid ega lemmikloomi autodesse jätke!

Need plekkuunid lähevad imesiva väga kuumaks ja praokile jäetud akendest pole tegelikult kasu! Ketikoerad ja teised õues elavad tegelased peaksid ikka varju ka saama ja pange neile palun värske jahe vesi samuti ette! Mina tänan!

Ilmselt oleks õige aeg ka pressikas välja saata. Selle blogi lugejad saavad homset pressiteadet juba täna kaeda:

Eestimaa Loomakaitse Liit
14.05.2018
Pressiteade

"Suviselt soojad ilmad kujutavad ohtu ka lemmikloomadele!"

Suviselt kuumad ilmad on tänavu väga varakult kohale jõudnud ja nädalavahetusel näitas termomeeter mõnedes piirkondades isegi varjus üle kolmekümne soojakraadi. Ilmateenistus ennustab soojade ilmade jätkumist ja Eestimaa Loomakaitse Liit (ELL) palub loomaomanikel oma hoolealustele tagada vastavad tingimused.
„Ketikoertele peab tagama võimaluse varjuda päikese eest ka mujale kui kuuti, sest ka kuudi sees valitsev temperatuur võib tõusta eluohtlikult kõrgele!“, ütles ELL Järvamaa piirkonnajuht Karme Reiljan. „Koeral peab olema ees piisavas koguses värsket jahedat vett terve päeva jooksul.“

ELL Saaremaa piirkonnajuhi Marge Kaju sõnul on arvamine, et poeskäigu ajal autosse jäetud loomade ja lastega midagi ei juhtu, vale. Tegelikult tõuseb temperatuur autosalongis isegi varjus väga kiiresti ja praokile jäetud akendest pole päriselus vähimatki kasu! „Igal juhul peaksid kodanikud kindlasti sekkuma ja abi otsima kui näevad autos kuumarabanduse tundemärkidega loomi või beebisid!“
Kuumarabandus tekib kergemini loomadel, kellel esineb südame- või hingamisteedehaigusi või ülekaalulisust. Eelsoodumusega on lühininalised tõud nt. buldog, mops, Pärsia kass jt. Ka treeningud ja pikad jalutuskäigud on kuuma ilmaga loomadele ohtlikud. 

Kodukassidele on suurimaks ohuks tuulutusasendisse jäetud aknad, mille vahelt nad püüavad õue pääseda, aga jäävad sinna pikkadeks tundideks lõksu ning pahatihti on sellel fataalsed tagajärjed. Taolise olukorra vältimiseks soovitab ELL paigaldada spetsiaalsed võrgud, mis takistavad kassidel akende vahele pugemast.