28 oktoober 2019

„Kubemetäid on väljasuremisohus!“

Jõudsin lõpule ühe teadusliku tööga ja ilmselt on see esimene siitmailt, mida ka „The Nobel Prize“ komisjon arutama hakkab. Looduslikest püsielupaikadest ja nende tähtsusest erinevatele liikidele olen kirjutanud palju. Sestap ei hakka metsade kadumisega seotud probleeme taas süvitsi lahkama vaid avalikustan uue tõsise teema, mida valitsusringkonnad järjekindlalt maha salgavad ja nimelt kubemetäide püsi- ja vääriselupaikade massiline karistamatu hävitamine.

„Mine too naabrinaise käest suhkrut!“, palub ema Jukut.

Juku jookseb naabrinaise ukse taha, tõuseb kikivarvukile ja laseb kella. Naabrinaine tuli just vannist ja piilub läbi uksesilma, aga ei näe kedagi.

„Kes seal on? Kes seal on?“, hõikab ta.

Juku piilub läbi lukuaugu ja hüüab vastu:

„Kuule kräsupea! Kui su emme koju tuleb, siis las toob meile suhkrut!“

Kräsupeade aeg on möödas ja täna saaks vaene Jukukene šoki, sest vastu vaataks talle üks kiilakas, kel ka vägev sõjaarm näos on!

Uus aeg toob uued kombed ja midagi pole parata. Mina ise olen just liigirikkuse faktorit silmas pidades jäänud vanade liistude juurde vaatamata sellele, et sealt „padrikust“ annab ikka seda õiget "oksakest" pelleris otsida. Jubedalt läheb aega, aga käsi ei tõuse seda raietööd ette võtma! Eks ma ole muidugist laisk ja vanamoeline kah!

Selle aasta jaanuaris tegin algust uurimistööga, milles osales 241 vabatahtlikku naist vanuses 24 - 72 aastat. Mehed kaasa ei löönud ja sestap jääb nende trussikutes toimuv veel saladuseks. Visuaalselt tuvastades, aga ka vana head kompamismeetodit kasutades jõutud tulemused ei rõõmusta – 94 % naistest sülitavad liigirikkusele ja on valla päästnud totaallageraie! Kommentaarid on vast liigsed ja õrnema soo suurem empaatiavõime on rohkem kui küsitav!


Siit ka üleskutse eelkõige kallitele naistele! Enne kui võtate kätte käärid, sirbi, vikati, muruniiduki, oksalõikuri, leegiheitja või esmapilgul süütu žiletigi ja hakkate looduslikke vääriselupaiku hävitama, mõelge ka liigirikkusele ja jätke esmapilgul mitteolulistele liikidele nende kodu alles!

„Ärge võtke õhtul sooja pugenud kubemetäidelt võimalust maailma avastada ja hommikul mõne mehe habemes või vuntsis ärgata!“

Minu teaduslikku tööd rahastas EL Ühtekuuluvusfond. Meediapartnerid olid ja on ka tulevikus „Hustler“, „Playboy“ ja „Maarja“