06 september 2020

Aleksandra Jalukse: "AITAB loomapiinamiste tolereerimisest!"

Tulevik on noorte päralt ja minuvanustele võib kemmergu taga kuuli pähe kihutada - ei need arusaamised enam muutu. Hiiumaa "rebasetapu ümarlaud" oli selle ilmekaks näiteks, mis mu paariks päevaks lausa masendusse viis - kohtumise ainuke eesmärk oli leida seaduslik auk metsloomade linnaruumis hävitamiseks. Selline mulje vägisi jäi ja vallavalitsus hakkab selle kallal nüüd pusima. 

"Kas ka see on veel üks "uus normaalsus", millega meil tuleb harjuma hakata? Kas inimesed peavad nüüd veel ka tiheasustusalal loomi sallima hakkama?", oli üks vallaametnik väga-väga pahane. 

See oli ka ainuke terav koht ja muidu laabus paaritunnine istumine üsna rahulikult. Keset metsa asuvas Kärdla nimelises külakeses, vabandust linnas, kus majadel aedugi ümber pole, peavad metsloomad ise aru saama, et sattusid inimeste maale. Kui ei saa, siis kuuli või haamriga pähe. See on Eestimaa tänane tase, kuigi arenenud Euroopa tunnistab taolisi liike linnalooduse osana, kellega tuleb väärikalt ümber käia. Kirjutan sellest kunagi ka pikemalt.

Noored saavad asja muuta ja allkirju "AITAB! rahvaalgatusele" saavad anda kõik, kel 16 eluaastat täiskuni selle kuu lõpuni. Mida arvab loomadest ja nende kaitsmisest nooruke Aleksandra Jalukse? Videost saad teada!