21 detsember 2017

„Loom ei ole hea jõulukink!“

"Kingin lapsele punase kiisupoja jõuludeks, ta nii soovib seda!", sattusin tahtmatult pealt kuulma kahe nooremapoolse naise vestlust.

"Vana ta sul juba on?"

"Carmen sai augustis juba kolmeseks! Kuidas sa küll ei mäleta? Olid ju ise ka kohal?"

Panite tähele, et laps soovib nii väga SEDA, mitte TEDA?! Mnjah, hakkab see jama pihta, aga ma väga loodan, et see oma põnnile rõõmu valmistada sooviv emme saab ikka aru, et tegelikult võttis ta siiski kiisupoja endale, mitte lapsele. 

Aastate jooksul oleme üsna paljudele taolistele "kinkidele" pidanud uusi kodusid otsima. Kuigi enamuse inimeste jaoks on elementaarne taolisi üllatusi mitte teha, siis paraku elab meie keskel ka päris palju ohmusid, kes matsu ei jaga. Eelkõige just neile ongi loomakaitse liidu tänane pressiteade mõeldud.


Eestimaa Loomakaitse Liit
21.12.2017
Pressiteade

„Loom ei ole hea jõulukink!“

Jõulupühade eel palub Eestimaa Loomakaitse Liit (ELL) inimestel loomi mitte kingituseks valida. Aastateks kingisaaja kõrvale jääv kiisupoeg või kutsikas võib tunduda väga erilise tähelepanuavaldusena, kuid ilma eelneva kokkuleppeta teeb taoline mõtlematu „kingitus“ pigem kurja kui head.


„Looma ei tohi kunagi võtta hetkeemotsiooni ajel või kinkida inimesele, kes pole selleks valmis. Lemmiku kojutoomine eeldab senise elu ümberkorraldamist ja sellepärast on äärmiselt vastutustundetu taolist „elusat kingitust“ kellegile peale suruda“, ütles ELL Harjumaa piirkonnajuht Katrin Lehtveer.

"Filmidest jääb teinekord kahjuks mulje nagu oleks loom pühade ajal südantsoojendav ja parim kingitus. Tegelikkuses võib taoline tegu aga lihast ja luust „kingitusele“ kaasa tuua vaid traagilisi tagajärgi!“, on ELL Lõuna-Eesti regioonijuht Kristi Metsa veendunud. „Loomakaitse liidu hoole alla on aastate jooksul jõudnud üsna palju taolisi mittesoovitud kingitusi, kellele on vaja siis uusi kodusid otsima hakata. Seda kõike saab vältida!“


Looma kinkimine on äärmiselt mõtlematu ja vastutustundetu tegu, sest kingisaajale ei anta isegi võimalust kõike põhjalikult läbi mõelda. Seetõttu võib tekkida olukord, et uue kodu mitteleidmisel inimese moraalinormidest lähtuvalt uus asunik kas lihtsalt hukatakse või hüljatakse.

Nii mõnedki emad ja isad soovivad looma kinkida oma lapsele. Sellega paraku luuakse ettekujutus elusloomast, kui järjekordsest mänguasjast, millest võib peagi tüdineda. Lisaks poleks ka kõige tublim ning osavõtlikum laps võimeline tagama loomale eluks vajalikke tingimusi. Seetõttu peavad vanemad lapsele lemmikut kinkides endale alati üheselt teadvustama, et tegelikult jääb loom eelkõige ikkagi nende vastutusele.

Loomaomanikuks hakkamisel peab arvestama kõikide kaasnevate kohustuste, sealhulgas ka rahaliste kulutustega ja ka sellega, et loomaga tegelemiseks tuleb leida piisavalt aega. Lemmikloomaga ollakse seotud pikki aastaid ning ta vajab kogu elu vältel armastust, tähelepanu ja pühendumist. Neid tõsiseiku loomade kinkijad mõistagi eiravad.