03 jaanuar 2017

"Aasta loom 2017 - metskits"

President Arnold Rüütel ütles kunagi ühes intervjuus umbes nii:

"Mina kitse tulistada ei suuda!" Ta on nii ilus loom!"

Tõsi! Metskits on äärmiselt ilus ja graatsiline. Metskits on ka ääretult õrn ja habras loom ning autoga kokkupõrked lõppevad nende jaoks enamasti siiski pöördumatute tagajärgedega.

Mina tegelikult ei suuda ühtki elushinge tulistada. Väljaarvatud juhul, kui ta mind või mu peret ei ohustata ja see l reegekehtib ka inimlooma kohta.



"Olete te lolliks läinud või? Ajate reede õhtul kitse alla? Kuskohast ma selle jahimehe nüüd leidma pean?", just nii vastas 1313 telefonilt aastaid tagasi avariisse sattunud härrale operaator. Asi lõppes nagu ikka - valner ronis kohale ja kihutas vaesele kannatajale kuuli pähe. Loomakaitse seegi, sest kõik neli koiba olid lahtiste luumurdudega ja need piinad olid vaesele loomale jubedad .......

Volvo on lubanud, et teeb oma massinatesse sellise seadelise, mis metsloomadega kokkupõrkeid väldiks. Selle tarbeks eraldati isegi hunnikus miljoneid eurosid. See projekt on mõistagi eelkõige inimhingede päästmiseks ja seotud seoses põtradega. Ometigi tasuks autojuhtidel ikka silmad lahti hoida, sest kitsed, rebased, kährikud ja teisedki elukad on samasugused elushinged, kes tunnetavad valu. Kui Volvo oma aparaadi valmis saab, siis olen ma ostja küll! See on raudpoltkindel!

Aasta loom 2017 on metskits






Foto: Janno Mikk