16 juuli 2020

"Mulgi mäger võitleb oma elunatukese eest"

Keskkonnaameti tegelinskid võiksid selle loo lugemata jätta, sest see on nende arusaamise jaoks "too much". Saavad veel infarkti. Autolt löögi saanud metsloom ei ole meie hinnangul "looduslik valik" vaid inimtekkeline põhjus ja just inimese asi on taoline asi ka korda teha. 

Võtke seda kui Loomapäästegrupi motot ja meie jaoks on igati loogiline, et toimetasime mägraemme nii pika maa tagant pealinna ravile. Keskkonnametnikud ei pruugi sellest aru saada - neil nimelt selline haridus, mis käseb vaid kaitsealuseid loomi-linde aidata.

See mäger sai masinalt paugu Viljandimaal juba üleeile, aga segastel asjaoludel sain sellest teada alles eile. Tissid olid suured ja see tähendab seda, et kuskil ootasid tillukesed suud sööki. Kurb. Kahjuks pole meil vastavaid oskusi ja võimekust ning me ei suuda neid lutitamise tarbeks ka parima tahtmise juures üles leida.

Palusin maamehel ise metsaasukas viia Viljandisse Piia Vilu loomakliinikusse ning lubasin, et tasume kõik kulud. Luud olid terved, aga raske peatrauma nõudis pisut peenemat tehnikat ja ravi kui kohalik kliinik pakkuda suudab. Sestap lõi Lääne-Virus elav Erko Elmik masinale hääled sisse ning põrutas mägrale appi. Me nimelt ei suuda täna veel VIljandimaal eriti operatiivselt tegutseda ja sestap peavad kaugema nurga mehed ka seda piirkonda katma.



Juhtus veel üks jama ja nimelt ütles Erko buss mõned kilomeetrid enne Loomade Kiirabi Kliinikut üles. Tõttasin appi, sest mäger nägi päris kehva välja ja oli sendi surmale võlgu. Pärast looma kliinikusse toimetamist põrutasime "Automaailma" vajaliku jupi järele ja nii vältisime tülikat koju tagasi pukseerimist. Repliigi korras mainin, et "Automaailm" teeb Loomapäästegrupile sellist allahindlust, mida oleks täiesti kohatu ilmarahvaga jagada ning suur aitäh neile selle eest!

Erkol on kuldsed käed ja sel ajal kui käisin linde vabastamas, sai ta masina korda. Kohe tuli talle ka kõne ühe pisikese siili kohta.

"Olen kolme minutiga kohal!", operatiivsus pani helistaja vaid käsi laiutama. "Pagan! Kui ka inimeste eest niimoodi hoolitsetaks siin riigis!"

Asi pole selles, et oleme nii tublid, aga siilipoiss sattus lihtsalt nii lähedal olema. Joppamine. Ei muud. Mäger sai esmaabi ja jäi arstide hoole alla. Ei julge palju loota, aga vähemalt tegime kõik, mis meie võimuses. Kohe hommikul lähen talle taas külla ning eks siis ole näha kuidas ta öö üle elas. Loodan nagu alati sellele, et loom veab välja ning saame ta üsna varsti samasse kohta tagasi vabaks lasta. Nimelt on sealkandis mäkradel väheke suurem asurkond ja sõbrad kindlasti ootavad eksinud kaaslast pikisilmi tagasi.