25 juuli 2020

"Hea loomalugu nr.3 - läbipekstud luik sai kiiret abi"

"Oi-oi-oi! Milline kuri inimene luigekesele liiga tegi?", on looduse- ja loomasõber murelik.

Pole siin loos inimese käsi üldse mängus, sest ka loomariigis on seks ja tagaajamine, seadused ja karistused rikkujatele, olemas täpselt nagu kahejalgsete maailmas.

Olen varemgi kirjutanud kurjast Kopli lahe luigekuningast, kes võõraste ja tema sõna mittekuulavate lindude vastu õite kuri on. Aastas korra on ikka lahekaldale asja ja eile klohmis ta läbi taas ühe nooruki. Ei mina tea, mida ta valesti tegi, aga tappa ta sai ja korralikult.

Vigastatud linnuke pages Balti laevaremonditehase dokkide vahele peitu, kus töömeestele silma jäi. Mehed, suured kui karud ei jätnud lindu saatuse hoolde ja otsisid abi. Seda nad ka said. Valitseja oli ikka täissaatan olnud ning jaganud nokahoope nagu kirvega. Laevaparandajad ajasid teda jupp aega eemale, et ta ohvrit täitsa surnuks ei taoks.

"Ära aja teda närvi! Saad veel peksa!", hoiatas mind Sõle loomakliiniku loomaarst dr. Ketlin Sõstra.

"Ära sapsi ja mitte mina ei aja teda vaid tema ajab mind närvi. Ja peksa saab ka tema, sest olen luigepoksi tunnustamata maailmameister!"

Ketlin õmbles alalajahtunud õnnetu hinge haavad kokku ja käskis teda õite mitu tundi soojas hoida. Arsti käsk on seaduseks ja see sai täidetud. Paraku esimene vabastamiskatse Meriväljal ebaõnnestus, sest kõrgesse rohtu takerdunud luik oli ikkagi veel liiga nõrk.

Nüüd tulid appi juba Loomade Kiirabi Kliiniku inimesed, kes lubasid uhke linnu enda juurde sooja. Päev läbi taastumist karantiiniboksis ja korralik toitmine taastasid jõuvarud ning teine vabastamine läks juba asja ette. Oli ju hea looma- või õigemini linnulugu? Muidugi oli ja püüdke te vaid vastu vaidlema hakata - räägin kohe Luigekunnile ära ja siis ..........