16 juuli 2020

"Hea ja halb korraga - tänane kolmas kassilugu"

Eile kukkus Tallinnas, Lasnamäel, Arbu 12 maja (ilmselt) 7. korruselt alla kiisu. Ei midagi erilist ja neid "lendkasse" satub meie teele pea iga nädal. Kelli Samberk toimetas vigastatu Loomade Kiirabi Kliinikusse. Selgus, et luud jäid küll terveks, aga põrutus oli nii kõva, et sisemusse hakkas verd pritsima üsna mitmest organist ja maksast kõikse rohkem.

"Heiks, mida teeme? Kiisu on vana ja tervislik seisund viitab kroonilisele haigusele, mis on jätnud oma jälje. Luu ja nahk ning rasvakiht puudub. Pole kindel, et ta narkoosi üle elab. Omanikuga loom, aga sina pead otsustama, sest viimast pole veel tuvastatud, Orienteeruv ravi läheb maksma umbes 1000 eurot.", ladus dr. Karl Armin Pulk mulle faktid ritta.

"Anna esmaabi ja pane sisemised verejooksud kinni. See on ju meie ülesanne. Kui elu enam ohus pole, siis vaatame edasi ja selleks ajaks on ka loodetavasti omanik leitud. 300-400-ga peaksime hakkama saama, las see jääb esialgu piiriks"

Operatsiooni ajal helistas mulle ka omanik, kelle sõnul oli kiisu juba 17 aastane ja väga-väga haige. Üks jalg ei töötanud korralikult ja see selgitab ka miks ta rõdupiirdele hüpates pidama ei saanud. Neerud olla tal ka tuksis ja kiisu elushoidmine olevat viimasel kolmel aastal maksnud hiigelsummasid.

"Küsimus ei ole praegu kassi elu päästmises vaid tema piinade pikendamises. Arutasime pidevalt naisega, et peaks tegema eutanaasia, aga kuidagi ei suutnud. Las ta jäädagi tuttu ja ärge äratage üles. Nii on eelkõige loomale parem.

Korraldage palun tuhastamine ka ära - me ei suudaks praegu sellega tegeleda. Ta oli nii kallis ja see toimus nii äkki. Me oleme täitsa šokis. Korraga saaksime ära maksta vaid 80-90 eurot. Kas saate meid aidata?",
päris ääretult viisakas ja üdini kurb vene keelt kõnelev peremees hästi vaikselt rääkides.


Kuigi Loomade Kiirabi Kliiniku profid suutsid verejooksu kinni panna ja kiisukese eluke oli päästetav, siis nad austasid eelkõige looma heaolust lähtuvalt peremehe soovi. Loomapäästegrupp korraldab ülejäänu ning oleme inimlikel ja objektiivsetel põhjustel antud juhul äärmiselt mõistvad ja abivalmid.

Veel üks asi, mis omab selle loo juures suurt tähtsust ja nimelt see, et kvaliteetse ravi pandiks on õige diagnoos. Antud kiisul raviti neerupuudulikkust ja see pani looma piinadesse ning kulutas tühja palju raha. Kilpnääre oli tal hoopis väga haige ja sestap mõelge alati, milliste arstide kätte te oma lemmiku tervise usaldate ning ärge jookske odava hinna peale tormi!

Vat selline halb lugu, mis kokkuvõttes ehk ei olnudki nii halb kui esmapilgul tundub.