21 juuli 2020

"Gängi suvepäevad 2020 - "Jõuluvana"

Puhkava Jõuluvana perepäevale kutsumine tasus end kuhjaga ära. Ukselt salamahti habemikku piidlevad lapsed, nende siiras rõõm ja imestusest lahti vajunud suud oli parim tasu selle eest. Kõik on vastastikune ja üks pisipõnnidest sai ka Eesti ainukese pärishabemega Jõulumehe Iivo Miili silmanurga märjaks.

"Ta joonistas mulle armsa kaardi, kus olid päike ja loomad. Ta oli nii siiras ja tore, et oli tegu, et ise pillima ei kuku", pajatas Iivo teda vallanud emotsioonist.

Puhkava Jõuluvana mõte pole uus ja tegin seda kunagi oma küla lastele. Ehtisime kuuse, emmed päevitasid ja silkasid rannapesus ning vaatasid, et laual nosimist oleks. Mehed lürpisid õlut, sügasid kõhtu ja grillisid. Lapsed lustisid Jõuluvanaga ja "salmitasid" endile kinke välja. 

Täitsa tore päev oli ja sestap rääkisin sellest ka Iivole juba tol ajal kui veel "Reporteris" töötasin. "Teeme ära!", pakkus ta siis ja nüüd lõpuks tegimegi - läks ainult 10 aastat.

Suurfirmadest lastele nänni saamine on kunst omaette, sest nad kasutavad müügitulu saavutamiseks oma etikettidel nii lapsi kui loomi, aga toetavad sporti või mingit muud tegevust. Pangu siis jalgpall või hokilitter oma šokolaadiümbrisele, aga sellega juba kaupa ei müü! "Maiasmoka"- firma oli kohe nõus toetama.

"Kui palju teile komme valmis panna? Kui palju tahate? Palju umbes lapsi tuleb?", küsisid nad Liinalt, kes suvepäevade orgunniga tegeles.

Liina ei osanud miskit kosta ja palus neil ise vaadata palju võimalik anda on. No ikka anti ja kohe nii palju, et sellega peame ka gängi jõulupeo ja veel mõne teisegi ürituse maha. "Jõuluks paksuks!", on meie uus deviis.

Batuut oli mõistagi koht, millelt lapsi maha ei saanud. Selle lustimispaiga andis meitele kasutada "Batuudijussi" firmamärki kandev ettevõtmine. Ise tõid ja paigaldasid, ise lappasid kokku ja viisid minema ka. Sentigi ei küsitud ja olid koos meiega rõõmsad, et lastele meeldis.

Mul teinekord kihvatab see vabatahtlik töö - kurat, ole nagu Eesti kõige jõukam firma, kellest kõik oma tükki hammustada tahavad ja muudkui nõutakse tee aga seda ja tee aga toda! Rämedalt närvi ajab kui tuju sant!

Kipun taolistel "halbadel päevadel" unustama, et väga palju on ka ju selliseid inimesi ja ettevõtteid, kes gängi puhtast südamest aitavad. Neid ei ole vähe ja suured tänud kõigile! Tänane kummardus läheb mõistagi ennekõike "Maiasmoka", "Batuudijussi", Iivo Miili, Liina Tähe, bänd "Plan Caliente" ning Endla ja Kadarbiku talu inimeste poole, kes ürituse õnnestumisele kõige rohkem kaasa aitasid.

Minu enda lemmik oli tilluke tulevane prima ballerina, kes emme välja mõeldud ja paberile kirjutataud luuletusest loobus ning Jõuluvanale tähtsa näoga teatas:

"Tere Jõuluvana! Ma olen baleriin. No alles õpin. Ma parem tantsin sulle ...."