05 august 2019

"Linnud piinlevad, aga miks küll keegi appi ei tule?!"

"Linnud-linnud-linnud on hädas!", inimeste hüüded summutavad isegi vareseparve valju kraaksumise. See on iga Jummala suvi nii!

Kui palju Eestis linde elab suisel aal? 10 000 000 või 30 000 000? Kurat seda teab ja kes neid loeb. Kodanikke on 1,3 miljoni kanti ja sestap on väga raske iga linnu juurde inimest valvama panna isegi siis kui kogu rahvas imikust raugani reageeriksid. Mõni lind istub oksal liiga kaua, teine lamab, kolmas on liigväike või -suur. Kolmas tundub õnnetu olevat? Küllap mees jättis maha või sai surma!


"Tulge ruttu! Kajakapoeg on haljasalal. Vanad linnud hüüavad meeleheitlikult inimesi appi, aga kedagi ei huvita! Olen helistanud juba 20-sse organisatsiooni, aga need annetusi lunivad tõprad isegi ei vasta!"

Püüan selgitada olukorda ja tõlgin vanade lindude kisa inimkeelde:

"Kao minema tõbras ja jäta mu laps rahule! Kui sa ei kuula, siis ründame kogu parvega! Kao ära idioot ja vaenlane!"


Eile õhtul käisin järel kolmel kajakal ja kahel tuvil, kes olid kõige tervemad linnud siin planeedil. Nüüd palun teil mõelda natuke laiemalt ja arvestage kui palju need tühisõidud kulutasid kütust ning reostasid keskkonda, mille tagajärjel vähemalt mingid putukad-mutukad-sipelgad-kahepaiksed ää lämbusid.

Enda aja ehk elu raiskamisest ma ei räägi üldse - targem oleks sel ajal lastelastega õues kasvõi jalkat taguda või neile raamatut lugeda. Eks ole?

Nüüd jõuame rahani ja ärge unustage eelmainitud lindude hulka. Kujutame ette, et me ei teegi mingit tervise ülevaatust vaid ainult laksust eutaneerime, mis maksab sõltuvalt kliinikust 25-35 eurot. Erakorralisel ajal läheb linnu "tuttupanek" maksma umbes 115 eurot. Igal päeval tuleb kasti lüüa ainuüksi Tallinnas kuni 10 lindu. Suvel tuleb annetusi kuus umbes 400 - 1000.- eurot ja raha annetatakse ikkagi päästmiseks, mitte tapmiseks ..........

Arvutage ja saate nüüd ise ka aru, mis seisus on organisatsioonid, kes üritavad põhitööst ja -elust vabal ajal loomi-linde aidata ja ärge palun pahandage kui me kohale ei jõua. See pole lihtsalt võimalik! Teine asi on see, et te helistate ju kümnesse kohta korraga ning niigi niru reageerimisvõimekus väheneb veelgi, sest pahatihti kohtuvad ühe või teise linnu juures erinevate ühingute vabatahtlikud, kes nüüd juba mujale ei jõua! Jeee!

Öösel võtsin vastu Pärnust toodud tänavuse toonekure hakatise ja tänan kõiki inimesi, kes tema pärast muretsesid ning Loomapäästegrupile teada andsid. Teie mure oli sedapuhku väga põhjendatud.

Arstile ma teda rahapuudusel öösel viia ei saanud ning sestap pidi ta valuvaigisti mõju all hommikut ootama. Uurisime-puurisime, aga lõpuks olime sunnitud tõdema, et inimene teda aidata ei saa, sest kokkupõrke tagajärjel oli alumine nokk väga-väga puru. Lisaks sisemised vigastused.

Jah, loomulikult ameerikamaal oleks 3D printeriga kohe uus nokk tehtud, aga saage aru, et me ei ela sellel mandril ning tühja seda nokka ka seal tehtud oleks! Eutanaasia arve oli 28.20 ja nagu isegi aru saate, siis see ei sisalda röntgenit ega muid asju, mille eest reeglina ikka maksma peab.

"Aitäh Sõle kliinik, et te ikka jaksate ja pole veel pankrotti läinud. Aitäh Liiale, ta mehele ja väiksele pojale, kes linnule halastasid ja tema aitamisele kolm tundi oma elust kulutasid!"

Ma ei kurjusta sõbrad vaid palun teil ikka mõelda kui te ükskõik, millise organisatsiooni vabatahtlikud oma kodudest või töölt välja kutsute. Helistage järgmisesse kohta vaid sel juhul kui on üheselt selge, et eelmine organisatsioon aidata ei saa ning leppige tõsiasjaga, et meil pole inimesi, et iga linnu-looma juurde jõuda ega eurosid, et kogu see pull kinni maksta.

Enne kui helistate Loomapäästegrupile, palun tõmmata paralleel inimeste kiirabiga - vigastused, traumad, erakorralist arstiabi vajavad tegelased on meie prioriteet ja anname parima, et eluohtlikult haigeid elukaid aidata kuid ärge unustage, et meie võimekus on väga-väga piiratud.

Pontul on lühike kett, Miisul on jälle pojad jne jne, aga see pole väga meie rida. Me muidugi võimalusel räägime nii Pontu peremehe kui Miisu perenaisega ja ehk aitame isegi kodusid otsida ja emme ära lõigata, aga seda lubada ma ei saa.

Ärge pange pahaks ja kui see oleks minu teha, siis poleks maailmas ühtki nutvat last, õnnetut naist, vigast meest või teisi haigeid elukaid. Paraku see ei sõltu minust ning üritan piltlikult öeldes aidata vähemalt kümmetki sellest tuhandepealisest hädaliste santlaagrist, sest rohkemaks pole ma lihtsalt võimeline.

Loomapäästegrupp MTÜ
EE437700771003183318

Loomade-lindude ravi saab toetada ka meie annetustelefonile helistades:

900 23 23 (10.-)