03 august 2019

"Kass Tutsul täiega vedas!"

"83 aastase Helmi suur sõber ja küljesoojendaja kass Tutsu leidis otse kodutalu väravas auto rataste all oma õnnetu lõpu", oleks igati loogiline sissejuhatus taolisele loole, sest enamasti need vabakäigukiisude õnnetused just nii kipuvad minema.

Tutsul vedas aga lausa mitmes mõttes. Vedas, et teda nägi Laura, kes ei läinud piinlevast loomast tuimalt mööda vaid hakkas abi otsima. Vedas, et Loomapäästegrupi vabatahtlik Agnes Lillemets võttis õhtu hilja teate vastu ja edastas selle ka mulle:


"Kus sa oled Heiks?"

"Sõidan Jõgevalt Tallinna poole."

"Kaugel oled?"

"Teeviit näitas just, et Araveteni on 46 kilomeetrit."

"Ei saa sa veel magama. Löö gepsu andmed sisse - Lääne-Virumaa, Vinni vald, Moora küla. Kass jäi auto alla ja vajab püüdmist. Inimene ei saa üksi hakkama. Ise olen tööl ja ei saa minna. Üritan ka Lee kätte saada."

"Jess mu boss ja käskijanna!"


Lee Lepiksoo on hää sõber loomakaitse liidu päevilt, kes praegu möllab Metsloomaühingu ridades. Vaatamata sellele aitab ta mind alati kui vähekenegi võimalik.

"Kass on minu käes. Kaugel oled?"

"Üsna lähedal juba. Kui hullus seisus ta on?"

"Suust tuleb verd, aga muidu enam-vähem. Kas viid ta Tallinna?"

"Pole vist muud varianti."

"On ikka! Ma hellan ühele loomaarstile ja palun tal erandkorras öösel välja tulla. Siis saame selge pildi kas on võimalik aidata või paneme piinade vältimiseks kohe tuttu. Tule Väike-Maarja loomakliinikusse, ootame sind seal. Tead kus see asub?"

"Tean-tean, aga omaette küss on kas ma ka pimedas üles leian?"

"Küll sa leiad või helista kui eksinud oled."


Jätkame Tutsu vedamistejadaga. Kiisul vedas, et dr. Hannes Vainult tööle tuli ja ta kohe üle sai vaadata. Tutsul vedas, et ta jäi vaid riivakaga peadpidi ratta alla ja selle tagajärjel murdus vaid alumine lõualuu. Noh keelde hammustas ta mõistagi ka rämedalt, aga see vigastus on köki-möki. Tutsul vedas, et tulihingeline loomasõber Agnes tegi enneolematuid pingutusi ja leidis keset ööd üles ka eaka kassiomaniku tütre.

"Appikene! Ma ei julge emale öeldagi, sest see kurbus tapaks ta ära! Päriselt!", ahastas tütar Lilli telefonis. "Tehke palun kõik võimalik ta päästmiseks. Eutanaasia ei tule kõne allagi! Appi! Kuidas ma emale nüüd ütlen, et Tutsu jäi auto alla?"

Inimene ja ka loom on tegelikult üks paras Lego-konstruktor, mida annab kokku lappida. Dr.Vainult keerutas traati ja tegi vilunult Väike-Maarja padjamustriga ristpistet. Antibiots ja valuvaigisti takka ja see oligi laias laastus kõik, mida me vaese Tutsu jaoks teha saime.

Ööseks võttis Lee kiisu enda hoole alla ja hoidsime pöidlaid, et ajuturse ilma komplikatsioonideta alaneks.

Hommikul nii kui mobla sisse lükkasin, hakkase see kohe tilisema Compromise Blue hitti "Loomad on lahti." See on mul pandud loomade hädaabiliini helinaks. Helistajaks tütar Lilli:

"Kuidas Tutsu olukord on ja kuidas ma ta kätte saan?"

"Oot-oot, ää nüüd peruta nii vara hommikul ja lase vanainimesel ikke ärgata! Ma kohe uurin ja korraldan kõik ära." 

Tunnike hiljem hellas juba Lee:

"Kass omanikule üle antud"

"Sai ta raviplaani ja tagab ise edasise ravi ehk, et Tutsu pole enam meie rida?"

"Just nii!"

"Ole sa tänatud kena inime ja pane siis kirja, et jäin taas paar vahekorda võlgu. Ilma eelmänguta sedapuhku!"

"Võin ju kirja panna, aga sa nagunii viilid tasumisest!",
naeris ta hüvastijätuks.

Nüüd tuleb minu tänamistejada inimestele, kelleta Tutsu vedamistejada poleks võimalik olnud.

Aitäh Lee ja Agnes! Aitäh Hannes ja Laura! Hea on omada tutvusringkonnas inimesi, kellega saab alati asju ajada ja nad ka nädalavahetuse südaööl loobuvad mugavustest ning tõttavad hädas loomale appi! Te olete vägevad! Siiralt! Mõistagi kniks ja kraaps meie annetajate ees. Ainult teie toel saavad need loomade päästmised toimuda! Täna on laupäev ja just nädalavahetustel ning hilistel tundidel juhtub enamus õnnetusi. Pakkuge mitu looma täna-homme arstiabi vajavad! Annaks Jummel, et mitte ühtegi, aga juba homme õhtul saan teile öelda. Tänan lugemast ja kaasaelamast!

Loomapäästegrupp MTÜ
EE437700771003183318

Loomade-lindude ravi saab toetada ka meie annetustelefonile 
900 23 23 (10.-) helistades.