05 detsember 2020

"Palju kisa Žoriku ümber. Vol.2"

Selle nädala teema number üks vähemalt minu jaoks oli üllatuslikult taas Kalamaja Žorik, kelle kohta tuli hirmpalju päringuid. Arvatavasti jõudsid samalaadsed kirjad ja vihjed ka teiste loomakaitseühingute postkastidesse. Kuna teema pakub laiemat huvi, siis tuleb vastata. 

Inimesi on kahesuguseid. Ühed loevad pealkirja läbi ja esmaemotsiooni ajel annetavad. Pärast hakkab aga kahtluseuss närima ja siis kahetsetakse. Valdav enamus on siiski kohe alul õigustatult veidikene kahtlev ning süveneb põhjalikumalt kuhu, kellele ja mille jaoks üleüldse raha küsitakse. 

Kahjuks pean nõustuma, et Žorik Kalamajakoer MTÜ on teinud kõik selleks, et neid kahtlusi vaid suurendada. Ei ole minu asi kedagi õpetada, aga suvaline Facebooki leht, millel justkui koer ise räägib oma lugu ja teisi muudkui kritiseerib, ei ole usaldusväärne ainuüksi juba sellepärast, et seda keskkonda ei saa seostada ühegi inimese ega organisatsiooniga. Väga kaua aega ei teadnud keegi, kes seda lehte haldab ja tegelikult ei tea seda laiem avalikkus tänagi.

Juba eraldiseisva MTÜ loomine väga vana koera jaoks oli paljude jaoks kahtlane, sest aastaid Žoriku eest hoolitsenud inimesed tahtsid siis ja tahavad ka praegu teda oma nimele ümber vormistada. Seda pole võimaldatud ning see omakorda tekitab asjaosalistes solvumist, viha ja igasugu kuulujutte.

Veel päriti miks juba suvel loodud ühing alles nüüd Pühal Jõulukuul aktiveerus ning tegutsema asus? Ma ei oska sellele vastata, aga möönan, et inimeste umbusk on põhjendatud. Võibolla oli see kaalutletud otsus, et just nüüd taheti asi pauguga käima saada. Suvel ju suurt ei annetata. 

Žorik Kalamajakoer MTÜ pöördus pärast sel nädalal ilmunud artikleid Loomapäästegrupi poole sooviga korvata meie senised kulutused. Esitasime arve summas 711.66 ja sellest tasuti eile 411.66. Lisaks lubasid nad vormistada aedikute rendilepingu oma nimele ning loodetavasti saab tehing teoks järgmisel nädalal.

Loomapäästegrupp lubas Žoriku eest hoolitseda tema päevade lõpuni ja sellest lubadusest me ei tagane kuid me ei saa ega tahagi vägisi oma abi peale suruda. Hoiame olukorral silma peal ja kui tema eest igapäevaselt reaalselt hoolitsevad Irina Mintšikova ja Viktoria Ger abi paluvad, siis seda nad ka saama peavad. Žoriku heaolu kahjustavatele tegevustele reageerime raevukalt, aga seda teavad need, kes loomapäästegängi tegemisi jälgivad juba niigi.

Meie hinnangul ei ole vana koera ülalpidamiskulud suured. Loomulikult võib kutsale toitu restoranist tellida ja järgmise koomahoo ajal ta eralennukiga Londonisse hingamisaparaadi alla toimetada, aga jäägem ikka kahe jalaga maa peale ning mõistlikeks - Žoriku aeg saab lihtsalt otsa ja nii kaua kui Jeesus Kristus pole meie sekka tagasi tulnud ja loomaarstina tööle asunud, on imelised paranemis- või õigemini noorenemislootused olematud.


Veel tekkis küsimusi seoses peatselt avatava "Žoriku kohvikuga" ning päriti kuidas ma sellesse suhtun? Hästi suhtun ja mis mul saakski selle vastu olla? Olgu mainitud, et tegu on igasugu ühingutest täiesti eraldiseisvate noorte meestega, kes mõistavad maitsvat toitu teha ja fännavad priiuserüütlist koera tänase päevani.

"Good, very good and nice job! 

Oleks ma selle peale ise oma kümme aastat tagasi tulnud, aga ma pole Vestmann Vestmanni uulitsast vaid rohkem nagu Piilelehe-tüüpi vennike ning sestap ei saa kiruda peale iseenese kedagist teist!"

Meestel on Žoriku nime jäädvustamisel pikaajalised plaanid ja sestap nad taotlevad kaubamärgile vastavaid õigusi, mis on tänapäeval väga mõistlik tegevus. Meenutage või "Kuuuurija-keissi!" 

Muide, kes ei tea, siis ka ühe konkreetse nimega telesaate ja veebilehe, aga ka Loomapäästegrupi õigused on tegelikult otsast otsani ää kaitstud. Tänapäeval enam muudmoodi ei saa ja just seetõttu ilutseb ka meie logol vastab tähis.

Annetustel rajanev loomakaitse ja -pääste on õigustatult suurendatud tähelepanu all ning sellega peab iga organisatsioon arvestama, et asi pole pahatahtlikus kiusu ajamises vaid inimesed lihtsalt tahavad teada kuhu nende raha läheb. Ja väga õieti teevad! Egas petukaup tegelikult ka pikaks ajaks enam varju jääda saa ja seda tagavad juba loomadega tegelevad organisatsioonid ise - nii kui hundid lambanahad üll peaksid pead tõstma, siis nad koheselt ka ää killitakse, sest taoline asi mõjutab kogu valdkonda tervikuna ja sellel juba juhtuda ei lasta. 

Loomapäästegrupp soovib Žorik Kalamajakoer MTÜ juhtidele Sami Karri Kristian Jussila'le ja Relika Lind'ule edu eakale koerale kuldse elusügise tagamisel ning kinnitan veelkord, et meie abiga saab vajadusel arvestada. Sel nädalal sai antud teemakäsitlusega kirjadest mailboks umbe, aga loodetavasti said nüüd kõik küsijad, ajakirjanikud kaasa arvatud, oma vastused korraga kätte. Vabandan, et eraviisiliselt seda ei teinud, aga lihtsalt ei jõua ega tahagi hommikust õhtuni vaid arvutis passida. Loodetavasti mõistate.

Seotud lood: