18 mai 2017

"Kriminaalmenetluse lõpetamise määrus - Vana-Vigala koer"

Teie avaldus oli esitatud 30.11.2016. Juhtum käsitles ajavahemikul 14.11.2016 kuni 30.11.2016 Rapla mk., Vigala vallas surnud koera, kes oli jäetud kortermaja kõrvale avalikku kohta vedelema, mille kohaselt on kriminaalmenetluse käigus materjalide põhjal selgunud, et antud juhtumis võib tegemist olla KorS (korrakaitseseadus) § 55 lg 1 p 7 mõistes teoga, mis on vaadeldav väärteona (avalikus kohas käitumise üldnõuete rikkumisega, so avalikus kohas on keelatud käituda teist isikut häirival või ohtu seadval viisil, eelkõige reostada, sh panna jäätmeid mujale, kui selleks ettenähtud kohta).

Ühesõnaga politsei tuvastas üksnes selle, et jäätmeid ehk koera laipa ei pandud selleks ette nähtud kohta! Väga pro-värk. Meie loomakaitse liidus näeme küll asju teisiti ja naabrimehe jutt jättis väga põhjendatud kahtluse, et koer ei sattunud Vikerkaaremaale teps mitte loomulikul moel! Sellest ka meie avaldus:

AVALDUS KRIMINAALMENETLUSE ALGATAMISEKS
Eestimaa Loomakaitse Liidule (ELL) laekus teade, mille kohaselt kuulis Raplamaal Vigala vallas Vana-Vigala külas Kase 1 elav XXX umbes 2 nädalat tagasi teisel korrusel korteris nr. 8 koera kiunumist. Järgmisel päeval vedeles koera korjus maja kõrval. Mehe kinnitusel on tema naaber ja koeraomanik Alla Bergstein  ka varem koera peksnud. Käesolevale avaldusele on lisatud ka ELL-le saadetud fotod koera korjusest ja kortermajast, kus tegu toime pandi.

Oma blogis tegin sellest mullu ka põgusalt juttu:


"Vana-Vigalast helistati ka õhtul ning anti teada, et politsei käis kohal ning fikseeris olukorra. Koer lubati maha matta. Vat see tekitab minus küll rida küsimusi. Esiteks lahkamine kohtu tarbeks? Teiseks ei peaks nüüd küll tavainimesed võõra korjusega jahmerdama, aga see selleks. Kuigi ametlikku vastust pole liit veel saanud, siis eile õhtul andis Rapla politseijaoskonna patrullitalituse juht Margus Kaldma teada järgmist:

„Politseis on juhtunu uurimiseks alustatud kriminaalmenetlus, mille käigus selgitatakse välja, kuidas see koer suri ja kas kellegi käitumises esineb süüteokoosseis. Rohkem ei ole hetkel võimalik kommenteerida“.

Nii et asjaga tegeletakse ning loodetavasti kodanik Allal keelatakse rohkem koeri võtta, sest mitte ükski neist pole elanud koeraväärset elu. Näiteks anti mulle teada ka, et lisaks keldris elama sunnitud bernhardiinile olla provva rõdul rotveilereid pidanud. Toona häiris naabreid see, et tädi loopis sita rõdult alla maja ette, mitte see, et siledakarvalised koerad aastaringselt mingil rõdul peavad konutama."

See lugu ajas inimesed tigedaks ja ainuüksi videot vaadati juba üle 60 000 korra. Nagu näha siis uurimine kuskile siiski ei viinud ning majarahvas peab ka tulevikus napsulembelise provva koerapidamist taluma. Allakesele aga soe soovitus:

"Ära kullake tulevikus oma surnud penidega nii palju vaeva näe ja loobi nad lihtsalt rõdult alla! Ära sapsi, midagi sinuga ei tehta ja halvemal juhul maksad vaid trahvi prahi maha loopimise eest!"