29 oktoober 2020

"Teaduslik töö"

Täna pärastlõunal tegelesin teadusega. Nimelt sain innustust ühest artiklist, kus viidati teaduslikule uuringule, milles väideti, et seemnepurske kiirus on 50 kilti tunnis. Kui väga peeneks asi ajada, siis 49,96 km/h on see spurt, millega sugumürsk teele läkitatakse.
Tundus kahtlane, sest noorest peast ma ületasin küll ülehelikiirust, aga ei hakka siin tarkpeadega vaidlema. Vanematel härradel pidavat see üksjagu aeglasem olema, aga kui palju aeglasem? Vat seda ei öeldud. 

Minus kui sihtgruppi kuuluval teadmishimulisel vanamehel ärkas hingesopis peidus olnud teadlane ja otsustasin selle lünga põhjaliku uuringuga täita. Kuidas seda aga käepäraste vahenditega teha? 

Lihtne. Läksin Vabaduse puiesteele, seal roheline laine 48 km/h ja hakkasin aga proovima. Seisin kõnniteel, kahur peos suunaga Pääsküla poole, masinad sõitsid mööda ja tulistasin muudkui paralleelselt takka, et näha kas põrutan neist mööda võin jään maha. Mõningase aja pärast sain aru, et tõsiselt võetavaks teadustööks taoline ebausaldusväärne meetod ei sobi.

"Kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem", meenutasin mõttes vanasõna kui kiirust mõõtva politseimasina poole lillelistes trussikutes sörkisin.

"Tere ametnikud! Kodanik vajab teie abi teadusliku eksperimendi läbiviimisel ja ainult teie saate aidata", vaatsin neile anuva pilguga otsa, hädavajalikku töövahendit vapralt ja uhkelt peos hoides. "Teil on radar ja möödaks õige vanamehe seemnepurske kiiruse ära. On juhtunud saatuslik lohakus ühes teadustöös ja ......."

Naispolitseinik läks näost kaameks, haaras vasaku tissi puhku ja hakkas punnis silmadega hüsteeriliselt vilet puhuma laskmata mul lauset lõpetada. 

"Mis tal viga on? Kas provva politseilninna pole enne töötavat teadlast näinud või?", pärisin kätt kabuuril hoidvalt meespolitseinikult. "Pange radar valmis ja saame selle projektiga enne pimedat ühele poole."

Ei pannud radarit valmis. Hoopis taseri lülitas sisse. Ohh sa raks, nüüd käin juba kümnendat tundi ringi nagu Egiptuse vaarao püramiidijoonistusel elukestvas pidevas erektsioonis. Antud juhul lõpetasin selle projekti ära, sest taseri kasutamine liigitatakse kindlasti topingu kasutamise alla.

Kuradi pollarid - ei lase kodanikul teadust teha ja Eesti elu edendada. Aga ma ei loobu. Palju see pagana kiirus võiks küll olla? Teadlased ei puhka enne kui vastus käes! Homme uuesti tööle. Teadustööle muidugist!