12 aprill 2020

"Mustamäe rahvas! Kelle ülisõbralik kiisu jäi auto alla?"

Eile õhtul kella seitsme paiku jäi inimestele silma kassike, kes tagakeha järgi vedas. Inimesed märkasid veel ka saba alt verd ning olid nii toredad, et ei jätnud looma niisama virelema vaid hellasid meie just selleks tarbeks avatud loomade erakorralise abiliinile 1414.

Kahjuks oli Tallinna põhireageerija Tanel Veskimäe linnast väljas ja mina koertega metsas ringi tuuseldamas ning esimese kõne helinat ei kuulnud. Seetõttu me reageerimiskiirus umbes kümne minuti võrra pikenes, aga teine kõne jõudis juba korralikult pärale. Sedapuhku helistas trolli- või bussijuht, kes kurbmängu pealt nägema juhtus. Naine tundus üsna endast väljas olevat:


"Tulge palun kohe. Üks naine hoiab teda kinni, aga kass tahab teele tagasi roomata. Ma sõitsin mööda ja nägin. Nad asuvad Keskuse tänav 5A ees haljasalaribal - see on busside lõpppeatus. Siin on "Männi kohvik" ka. Kas teate seda kohta?"

"Ikka tean, kamandan oma koerad autosse ja kohe sõidame välja."


Eks ma vajutasin võib-olla ka millimeeter rohkem kui säädus lubab, aga Mustakal taha haakinud politseiauto lasi mul rahus vigase kassi bussi tõsta kui nägi, et tegu polnud kevadise lõbusõiduga vaid loomake vajas tõesti abi. Tänud selle inimliku suhtumise eest!

Veel tahan väga tänada naisterahvast, kes vabast tahtest jäi vigastatud kiisu juurde ja päästis looma ehk ka teistkordsest masina alla jäämisest. Naine oli nii vapper, et mässis kassi oma t-särgi sisse ja tõstis lõpuks oma autossegi, et patsient ikka meie saabimiseni paigal püsiks. Kahjuks ma ei küsinud nime, aga loodan, et see lugu jõuab ka teieni - suur aitäh!

Loomade Kiirabi Kliinikusse andsin erakorralise patsiendi saabumisest ette teada ja nad olid me tulekuks valmis. Kassike stabiliseeriti, anti valuvaigistit, tehti vajalikud analüüsid ja ka röntgen kiiritas oma laengu loomakesest läbi, et sisikonnas nähtavad vigastused selgeks saaks. 


Kiisu, nii sõbralik ja tundus, et ka tänulik, lasi loomaarstidel rahus toimetada. Küllap sai kass aru, et talle tahetakse vaid head ja ise jääks ta omadega väga jänni. Antud ajahetkel on ta veel intensiivravis, aga tundub, et ehk pääseme vaid saba amputeerimisega - see on nii puru, et pole teha midagi. 

Tagakeha vigastustega kaasnevad põhimured on seotud eelkõige seljaajuga. Kui ikka nö "juhtmed koos pistikuga" välja tõmmatud või omadega täitsa pooleks on, siis pole teha midagi, sest kõik tagumise poole funktsioonid ja liikumine on kadunud ning reeglina lõplikult. Täna aga kõik toimis ja ka vaagen ning luud olid terved. Vedas vaesel loomal täiega!

Tundub vägisi, et tegu on kellegi vabakäigul oleva kodukiisuga. Ta lihtsalt nii hoiab inimese ligu ja usaldab täiega. Tänavaloomad väga nii ei käitu. Eks ma lähen homme ja uurin sealsamas asuvast kohvikust ka - äkki on kokku puutunud ja teavad? Igaks juhuks pange sõna liikuma.

                                         

Mõistagi vajame Sinu abi arve maksmisel, sest asi töötab nii:


  • vabatahtlik reageerib ja toimetab haige looma kliinikusse
  • ühing korraldab annetuste kogumise ja garanteerib arve tasumise
  • loomaarstid annavad endast parima, et patsiendile tagada parim ravi
  • inimesed, kes ka loomade-lindude kannatusi mõistavad ning nende elu väärtustavad, annetavad vastavalt võimalustele

Täna on see siinses riigis ainuke võimalus kuidas vigastatud loomad abi saavad ning suured tänud selle kaastunde, heasüdamlikkuse ja mõistmise eest!

Loomapäästegrupp MTÜ


EE437700771003183318

Loomade-lindude ravi saab toetada ka meie annetustelefonile helistades:

900 1313 (5.-)
900 1414 (10.-)

NB! Palume tervitustekst kindlasti lõpuni kuulata, sest vastasel juhul annetust ei toimu! Täname!