08 aprill 2016

Pipi Pikksuka papagoi elunatuke on ohus!


1460254868357Eks ma jälgin väheke ka seda, mis mujal maailmas toimub ja näiteks Rootsis on praegu kõige-kõige kuumem „loomapiinamisjuhtum“, mis rahva närvi ajab, Pipi Pikksuka filmis esinenud puna-aara papagoi Douglase ümber toimuv.  Ja nimelt tahavad ametnikud seda vahvat lindu  ää tappa, sest ta puur on liiga väike! Rootslased on sellele vastu ja on algatatud isegi kampaania linnu ellu jätmise poolt.

14602548638771970 aastal ekraanidebüüdi teinud Douglase-nimeline papagoi koorus 29 juulil 1967 Brasiilias ja on seega täna 49 aastane. Väga äge - ta on mu kadunud vennaga täpselt samal päeval ja aastal seega ilmavalgust näinud! Filmis oli ta nimeks mäletatavasti ikka Rosalinda. Tänaseni on Douglas elanud Mälmö roomajate keskuses 3,3 ruutmeetrises puuris. Ametnike hinnangul peab aga linnupuur olema ligi 10 korda suurem ehk 30 ruutmeetrit! Olgu siinkohal mainitud, et enamus Stockholmi ühetoalisi kortereid on ka väiksemad. Ise elasin kunagi Solnas kahetoalises korteris ja ruutmeetreid oli seal kui mälu nüüd ei peta, kuskil 45-50 kandis. Koos köögi, vannitoa ja pelleriga mõistagi. Mõelge nüüd ise, aga ega mul selle vastu midagi muidugist ole, kui lindudele rohkem liikumisruumi antakse. Minu arust peaksid tegelikult nii tema kui teised metsikud tegelased üleüldse vabaduses elama, kui kedagi peaks see arvamus huvitama.
f15da382-b7b9-4019-92c0-7b8009e7851eKui loomakeskuse omanik Frank Madsen seda tagada ei suuda, siis pannakse lind „magama“. Frangile käib see üle jõu ja meesloodab, et Douglasele leitakse selline kodu, kus oleks ka ametlikele nõudmistele vastav puur olemas. Nii et mõelge järele ja kui teil on taoline puur olemas ja tahad miljonite laste lemmiklindu – Pipi Pikksuka isale kuulunud "päris isiklikku  papagoid" päästa, siis tasub Malmö roomajate keskusega ühendust võtta. Ehk on siin ka meie oma kodumaisel papagoi keskusel võimalus üleilma tuntuks saada. Väga muidugi pabistama ei pea, sest Douglase eest on asunud võitlema ka Pipi Pikksuka rollis toona säranud Inger Nilsson ja ka Rootsi Keskonnakaitseameti tegelased otsivad oma sõnul kõiki osapooli rahuldavat lahendust.
See pole aga kaugeltki mitte esimene kord kui „kontorirotid“ on tahtnud uhke linnu loojakarja saata ja nimelt 2003 aastal hakkasid ametnikud otsima dokustaate, mis tõendaksid kas Douglas on riiki sisse toodud ikka ametlikult. Ajalehe „Aftonbladet“ abiga korjati toona kokku 48 868 inimese hääled ja loomade heaolu eest seisma pidav amet oli sunnitud tapatööst loobuma.
Ka Eestis on lõunamaiste värvikirevate lindude pidamine üsna popp. Papagoide kohta tuleb öelda veel kindlasti seda, et mõned liigid elavad pea sama kaua kui inime ja sellega tuleb kindlasti arvestada, et mis saab sulelisest siis, kui teid ise enam elavate kirjas pole. Sellele peate juba aegsasti mõtlema. Ka puuridele on meil nõuded seatud ja nendega saad tutvuda siin. Loomapoodides kehtivad mõnevõrra leebemad, loomaparkides ja -aedades aga jupp maad rangemad nõuded.
Elu on aga ikka kummaline küll - meil surutakse linnud suhteliselt kitsastesse oludesse elama/surema, aga põhjanaabri juures lüüakse suleline just sellepärast maha, et puur on liiga väike!
  Fotod: TT/Malmö Reptilcenter