18 juuli 2017

"Kas loomakaitsjad peaksid "teenuse" osutamise eest hakkama tasu küsima?"

Arvate, et näete selles videos nastikut? Ei ole nastik vaid tegemist on lookleva kahekümne eurosega. Täpselt nii palju pisteti mulle selle maduussi minema toimetamise eest pihku. Uskumatu, aga perekond oli nastikut nähes sõna otseses mõttes tõelises paanikas ja hirmul:

"Millal te jõuate? Kas me peame teid veel kaua ootama?!", nõudi
s ülinärviline ja hirmulolev naishääl telefonis.

"Vaadake kulla inime, täna on reede õhtu ja kavatsesin just perega grillima hakata ehk, et ma ei pea kuskile tulema! Ei viitsi ja ei taha ka!"

"Mis mõttes?"

"Väga otseses mõttes! Mul pole mingit sundust kuskile tulla, aga üritan olla hea inime ning viin ussi ära, et te teda maha ei lööks ja ise hirmul olema ei peaks. Kus te elate?"

"Männiku külas."

"Ise te kolisite raba serva, madude koju ja nüüd on kiun taevani. Kus see nastik siis elama peaks teie arust?"

"No palju te siis raha tahate? Palju teie visiit maksab?"


"Tegelikult pole me kunagi raha võtnud, aga Loomakaitse liidule kulub annetus alati ära. Okei, ma olen praegu Järvel. Seega lähedal ja tulen läbi ning viin ta ära:"

"Oi, aitäh teile!"

Nastikuvolask oli end lauahunniku alla peitnud kui ta karpi tõstsin.

"Ohh, kas nii palja käega võtategi? Mul käisid külmavärinad üle selja!", lausub majaperemees õlgu võbistades.

"Rästikut võtan ikka kindaga, aga nastik on nagu kassipoeg, kuigi näeb veidi teistmoodi välja. Ta on ilmsüüta ja kasulik ning äge tegelane. Vanal aal taludes lausa sooviti, et nastik nende lähedale koliks."

"Palju ma võlgnen?"

"Ei miskit, aga tee Loomakaitse liidule annetus ja oleme sõbrad edasi."

"Teen-teen annetuse, aga võta see raha ka. Peaasi, et ussi siit minema viid!", sõnas peremees kahtekümmet eurot ulatades. See viis omakorda mõttele, et ehk peaks ka meie vabatahtlikud hakkama "teenuse osutamise" eest raha küsima?

Kas miilits kaitseb meid? Ei, nad osutavad teenust! Kas kirurg opereerib? Ei, ta osutab ühiskonnale ja indiviidile teenust! Absoluutselt kõik presidendist litsini osutavad tänapäeval teenust! Sestap hakkame ilmselt ka meie siis "teenust" pakkuma, mitte ei kuluta annetatud raha bensiini peale.

Kassi puu otsast allatoomise teenus, pääsukese pesa sarika külge liimimise teenus, linnapoegade toitmise teenus, rästiku toast minema toimetamise teenus jne jne. Kuskohas on kirjas, et loomakaitsjad peavad ilmtingimata kõike tasuta tegema? Eks ole? Siis pääseksime ka äkki lõputust kerjamisest ja annatuste lunimisest? Ei sellest muidugist pääse, sest kulud olid, on ja jäävad alati suuremaks kui see loomadega jantimine sisse toob.

Praegu aga ärge sapsige, sest kõik jätkub vanamoodi ja raha küsima me veel ei hakka. Võibolla tulevikus, aga täna oleme tänulikud iga annetatud sendi eest ning püüame selle piskuga hakkama saada.