10 juuli 2018

"Šokeeritud Soome turist Salme külas: "Kas Eestis on taoline koerapidamine tõesti lubatud?"

Saaremaal, Salme külas tekitas Soome turistidele hämmingut üks koer, kes oli lehmaketi otsa aheldatud ja pidi elama mahakantud kaubikuloksus. Nii nad mulle helistasidki:

"See koer on väga räpane! Jube! Kas Eestis on loomakaitse olemas või tuleb politseisse teatada? Soomes oleks politsei kohe kohal ja omanik saaks suured trahvid!"

Tegelikult käisin Salme külas tausta uurimas juba eile õhtul. Töökojas kedagi polnud, aga poe juures sain külanaistega jutule.

"Eks ta üks häbilugu ole muidugi, aga ära papit süüdista - tema pakkus kutsale lihtsalt peavarju kui eelmised omanikud siit aasta tagasi minema kolisid ja koera talle jätsid. Ega ta tahtnudki võtta, aga koerast hakkas hale. Bella on koera nimi, mine vaata ise, ta on täitsa sõbralik."


Bella kohta sai järgmise teate ka meie loomapäästegäng:

"Tere,

Tahaksin teatada abivajavast koerast Saaremaal, Salme külas. See husky on noor, ilus ning sõbralik. Kahjuks ei ole tema peremehel võimalik koera eest korralikult hoolt kanda. Koer on kogu aeg ketis, elab tühjas autokeres, elab enda mustuse sees, kuna keegi ümbrust ei korista. 


Samuti on ta pidevalt poolnäljas ja janus, kuna omanikul on raskusi piisava toidu ostmisega. Koera olukorrast on omanikuga ka räägitud ja ta on mitu korda öelnud, et kui keegi on nõus tema eest hoolt kandma ning kodu pakkuma, siis ta on nõus koerast loobuma. 

Omanik saab ise ka aru, et selline olukord ei ole koerale hea, seda enam, et talv on tulekul ja siis on eriti oluline, et loomal oleks piisavalt süüa, kuna kuuti, mis külma eest kaitseks, tal ei ole.

Loodan, et kui nt Saaremaa loomade varjupaigast keegi läheks koerale järele, siis omanik loobuks temast vabatahtlikult. Koer, nagu eespool öeldud, on noor ja ilus sõbralik Husky, seega ei peaks tal uue kodu leidmisega raskusi olema.

Ise omanik kahjuks ei suuda või ei taha looma varjupaika viia. Koer asub Salme Autoremonditöökojas. Ta on ketis kohe töökoja uste taga. Isegi omanik ise tunnistab, et uus kodu oleks koerale parem.

Parimate soovidega, XXX"


Käidud, nähtud ja veel üks koer endale saadud. Omanik loovutas ta tõesti väga kergelt ja oli õnnelik, et Bella saab parema elukese peale. Ometigi teeb see kuidagi õnnetuks, et neid loomi ikka nii kergekäeliselt maha jäetakse ja edasi antakse. Mu nägu on küll 
tänu teletööle paljudele eestimaalastele tuttav ja omamoodi garantiiks, et loomale halba ei tehta, aga ikkagi .......

"Ma olen seda kodu otsinud ka, aga pole leidnud. Ühed Kuressaarest tahtsid ja äkki annangi nüüd neile kui jutt juba ka sinuni on jõudnud?", räägib papi.

"Ära peruta, ma käin vaatan ikka enne inimesed üle. Mulle tekkisid ka ühed tuttava tuttavad, kes võtaksid omale. Ma vaatan üle ja siis otsustan. Nii, et annad koera mulle?"

"Tõsta kohe autosse kui tahad ja vii minema!"

"Ei-ei, ma saan enne nendega ikka kokku ja kui sobivad, siis hiljem tulen järele!"

"Töökoja taga on sul ka üks koer. Ta on ka jube räpane!"

"Eks nad mudugi lähevad mustaks, sest siin on ju õli ja autoosad. Ma neid kokku ei saanud lasta, sest läksid kohe tülli. See maja taga on juba 15 aastane poolpime. See on vale jutt, et ma süüa ei andnud! Said mõlemad lihakonserve!"

"Ma nägin tühje purke küll ja see majatagune kutsa on ka nii paks nagu hüljes. Näljased nad küll pole!"


Õhtuks oli keset Kuressaare linna asuv uus koduke ja pere üle vaadatud ning mulle nad meeldisid. Veel täna õhtul saab Bellakas, kes Salme küla "häbiplekina" eriti just väliskülalistes õudu tekitas, korralikult puhtaks pestud.

Homme hommikul on meil loomakliinikus aeg kinni pandud ja siis vaadatakse Bella põhjalikumalt üle ning tehakse vajalikud pookimised. Pärast lepingu allkirjastamist on üks noor ja tore kutsa päriskodus ja päris oma inimeste juures. Jeeee! Uus leping hakkab Bellat kaitsma ning uus pere tohib teda vaid armastada, toita, ravida ja hellitada. Kõik halvad asjad, aga ka loovutamine ja eutaneerimine on keelatud ning enne tuleb taolised asjad minuga läbi rääkida. Täitsa hea punkt tänasele päevale. 

Homme lähen naaberkülla ja püüan seitse lammast maha murdnud koerale elupikendust lunida. Pererahvast suurt ei huvita, mis penist saab, aga äkki õnnestub ka tema elunatuke päästa. Ega mul teda kuskile panna pole ja siis on kohe hoiukodu vaja. Andke aga lahkelt teada! Tänan lugemast ja püsige lainel!