08 juuni 2016

"Linnupesad ühes poegadega jäävad ehitajatele ette!"

linnupojad-pesas-paasuke-paasukesed-paasupojad-68984459
Pääsuke on rahvuslind. Pääsupesa on rahvuslinnu pesa. Tartumaal Haages, Võilille 11, elavad aga vaprad uuseestlased, kes pääsulindu ei austa ega kummarda. Vähe sellest! Nad lausa püüavad neid meelega tigedaks ajada, lõhkudes täna elamu renoveerimise käigus ära linnukeste pesad. Viimase kui ühe!



Nüüd on rahvuslindude kaeblikku nutulaulu kuulda kuni Tartuni välja. Võilille 11 elanikud ja ehitusmehed on aga ilmselt rahul: "Midagi pole teha, situvad ju raiped! Aga muidu meile pääsukesed meeldivad!"

Uutmoodi eestlased on ettenägelikud - igasugu rahvuslinnud ja -loomad solvavad lisaks ju ka moslemeid! Õujeee!
Jõgeval, Pargi tn 22, suleti hakipojad korstnasse ja võre pandi ette. Nii naabrid kurtsid. Helistasin Jõgeva Elamu Haldusesse ja juhtus nii, et Valner rääkis Valneriga. No ja ütleb siis üks Valner teisele Valnerile:

„Panite korstna kinni ja tapsite linnud ää? Nüüd läheb jamaks!“

„Lora puha. Eile panime kinni jah, aga hommiku kell seitse võttis töömees võre ära. Linnupojad olid elus!“

Helistan mina naabritele ja kuulutan rõõmusõnumit. Need vastu, et lora puha – võre on siiani peal ja ühtki töömeest pole näha olnud!

Loomakaitse Liit kurtis kiiresti-kiiresti muret keskkonnainspektsioonile: „Appi-appi, tapetakse! Linnupoegi tapetakse!“

Eile tuli vastus: „Täname, et pöördusite Keskkonnainspektsiooni poole seoses hakipoegade surmamisega Jõgeva linnas, Pargi tn 22. Asjaolude selgitamiseks võttis Keskkonnainspektsioon ühendust Jõgeva Elamu Halduse AS-i ehitusjuhi Liia Valneri ja halduri Anu Kolliga. Selgus, et korstnatele võrede paigaldamise põhjuseks oli Pargi tn 22 elaniku kaebus ventilatsioonilõõride kohta, kuna viimasel ajal on esinenud probleeme gaasiboileritega.

Et ventilatsioonilõõridesse sattuvad linnud ja praht ei tekitaks ohtu inimesele, paigaldati Pargi tn 22 maja korstnatele võred. Võred paigaldati mitmes järgus - korstnale, milles pesitsesid linnud, paigaldati võre 26.05. Sama päeva õhtul teavitas üks Pargi tn 22 elanikest Jõgeva Elamu ehitusjuhti Liia Valnerit lindude lõõridesse kinnijäämisest ning seejärel andis Liia Valner valves olnud töölisele korralduse võre eemaldada.

Kõnealuselt korstnalt eemaldati võre 26.05 õhtul ning eemaldamise ajal olid linnupojad terved. Jõgeva Elamu Halduse AS-i töötajatele selgitati lindude pesitsemisega seotud probleemi ning seda, kuidas tuleks taoliste probleemide esinemisel toimida. Kuna linnupojad jäid terveks ja kahju ei tekitatud, siis väärteomenetlust ei alustata. Eelnimetatud korstnale paigaldatakse võre uuesti siis, kui lindude pesitsusaeg on läbi."

Helistan mina kohe kohe rutuga naabritele ja kuulutan jälle rõõmusõnumit.

Loomasõbrast prouat pani see vastus aga lausa ropendama: „Oi v...u küll, võresid pole ju ealeski eemaldatud!“