21 aprill 2021

"Paanika Männikul - ohtlik mürkmadu ei lasknud elanikke majja!"

Sõna ohtlik peaks muidugist jutumärkidesse panema, sest päiksekarva veidi teistmoodi nastik kujutab ohtu vaid närilistele, sisalikele ja väikestele lindudele, kes enne nahka pistmist ta surmavat kägistamist taluma peavad.

Egas tavainime seda tea ega peagi teadma. Sestap on igati arusaadav, et ühe Mahla uulitsa välisukse ees peesitav võõramaist päritolu maduuss hirmu naha vahele ajas ja päästjaid kiiresti kohale kutsuma sundis. Mehed püüdsid kodunt plehkupannud mao kinni ja andsid Loomapäästegrupile üle. Tanel Veskimäe käis järel ja ega ta selle üle muidugist väga õnnelik olnud.

Me ise oleme gängis valdavalt pelgalt loomasõbrad, aga kui vajadus tekib, siis pöördume inimeste poole, kes nimetust "ekspert, asjatundja või spetsialist" ei narri. Hülged - Mart Jüssi, nahkhiired - Lauri Lutsar, ämblikud - Mart Meriste jne jne.

Madude, igasugu sisalike ja eksootikute puhul aitavad meid vajadusel jännist välja Keity Särg, Peeter Põldsam, Kadri Võrel ja Eino Roosioks. Viimase juurde Arukülla see maisi roninastik jõudiski ja mees oleks talle kodugi pakkunud, aga õhtuhakul ilmus õnneks omanik välja - uss va niru olla juba nädala eest vehkat teinud.

Kõige ekstreemsem maolugu juhtus vast aastate eest Tallinnas kui Radissoni hotelli lähistel tiigerpüüton veelombis end vannitas. Vat see jurakas ajas hirmu küll asjaosalistele naha vahele ja põhjusega. Minu enda "kõige-kõige" on krokodill. Ahh, mida ma loban, tilluke kaiman oli ja kel soovi võib talle Pärnusse Minizoosse külla mina. Pets pakkus talle ulualust


Kui veel Eestimaa Loomakaitse Liidus vägesid juhatasin, sai eelkõige tänu Kadri Võrelile koostatud hunnik "kasutusõpetusi", mis puudutasid erinevate eksootikute pidamist. Mis elukas see maisi roninastik on, kust pärit on ja kuidas teda pidama peab, saad aimu kui selle lingi lahti klikkad.