13 september 2020

"Kõtt-kõtt vanaemmede ja -isside juurde!"

Jälle on see septembri teine pühapäev käes! Veider, aga ise kipun seda juba unustama - vanad enam elus pole ja haudadel käin ma niigi vähemalt suisel aal üsna tihti.

Praegu käib täis rock'n roll "AITAB!-kampaania" ja Žoriku skulptuuri avamisega ning tõenäoliselt oleks ka sel aastal Vanavanematepäev sootuks meelest lännu kui Henri Laumets poleks meelde tuletanud. Nimedega on mul ikka väääga-väääga halvasti kui mu eelmist "Raadio Elmarist" kribatud postitust lugesite - Henri Laumets-Lauri Heinmets esinesid seal vaheldumisi. Vanus, ei muud, aga loodetavasti ei pane hea lugeja pahaks. Nüüd on tekst õnneks juba parandatud ka.

Ja nüüd asjast. "Raadio Elmar" võttis Vanavanematepäeva kümnenda aastapäeva puhul vähe pikema saate ette ja juhindudes Ameerika filmiakadeemia uues tavast kaasati saatesse külalisi, kes imehästi kvalifitseeruvad. Saage tuttavaks saatejuht Hikoshi-Henrya Laumetsyamamotoga Jaapanist ja lesbilise kalmõkist šamaani Heiksan Valneržinoviga - just nemad räägivad tänases saates, mis algab täpselt kell 15.00. Oli vist see kellaaeg? Pagan, jälle see vanus ja alzheimer!

Millest mehed räägivad? Ikka seksist, seksist ja veel kord seksist, sest vanemlus ja ka vanavanemlus on seotud eelkõige paljunemise ehk seksiga. Kuulaja saab aimu kuidas see titetegu neis riikides käib, aga ka muudest huvitavatest tavadest. Näiteks tšuktšid söövad tänasel päeval külakese kõige vanema elaniku autsusavalduste saatel ära. Jaapanis seda päeva eraldi ei tähistata, sest sealsel rahval on komme vanemaid inimesi niigi austada ja selleks pole eraldi meeldetuletuspäeva vaja. Lõpetangi postituse tšuktši vanasõnaga:

"Kes täna kell 15.00 "Raadio Elmarit" ei kuula, see saab lontis kõrvad ja punnis silmad!" 

Ahjaa, naistel tuleb soolatüügas ka nina peale. Ja nüüd kõtt-kõtt emmede ja isside, vanaemmede ja -isside juurde ning tehke neile üks soe kalli. Hääd Vanavanematepäeva!

Oi see on hea foto!: "Need silmad, need silmad, mul võitsid südame ......."